"Подслон" с голямата награда на София Филм Фест

Филмът на Драго Шолев взе отличието на Международното жури
Обновена: 13 мар 2011 12:05 | 13 мар 2011 12:04, Петя Славова
5
"Подслон" с голямата награда на София Филм Фест
Драго Шолев получава голямата награда от Фридрик Тор Фридриксон. Снимка: София Филм Фест

С "Краят" на Алексей Учител ще се сложи край и на основната програма от 15-ото издание на Международния  София Филм Фест.

Прожекцията е на 13 март в зала 1 на НДК, където ще се връчи и Наградата на публиката.

Отново филмите, които станаха част от фестивала бяха достатъчно разнообразни и интересни. Техният брой надвишава 205 (118 игрални, 24 документални и над 60 късометражни). Над 260 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

Най-важната част от форума, а именно церемонията по връчване на наградите се състоя на снощи в Зала 1 на НДК.

Международното жури начело с исландския режисьор Фридрик Тор Фридриксон присъди голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс на българския филм „Подслон" с режисьор Драгомир Шолев.

Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро за режисьора и продуцента на филма и беше получена от режисьора на филма Драгомир Шолев и продуцента Росица Вълканова.

Специалният приз на международното жури се даде на турския филм „Снежнобяло” на режисьора Селим Гюнеш. Статуетката беше получена от режисьора и продуцента Нур Гюнеш.

Наградата за режисура бе отсъдена на Жоао Нуно Пинто  за неговия филм „Америка” (Испания-Бразилия-Португалия-Русия). Наградата е диплом, статуетка и премия от 1000 евро.

Отличието Jameson за български късометражен филм бе отсъдено на  филма „Влакове” (България) на режисьора Павел Веснаков.

Призът бе връчен от режисьора Камен Калев и Елена Илиева, бранд-мениджър на Jameson Irish Whiskey за България. Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey.

Най-добър балкански филм стана "Стъпки в пясъка" (България) на режисьора Ивайло Христов, отличен от Гилдията на българските кинокритици.

Наградата беше получена от продуцента на филма Асен Владимиров. А тя е диплом и парична премия от 1000 евро за режисьора на филма, осигурени от „Домейн Бойар”.

Кодак избра за най-добър български филм отново „Подслон” и го награди с диплом, филмов негатив и лабораторни услуги на стойност 2000 долара, осигурени от Кодак Синелабс – България. Отличието получи продуцента на филма Росица Вълканова.

Публиката определи победителя в Конкурса за документален филм през 2011 година и наградата на Българската национална телевизия се присъжда на филма „Правилата на ергенския живот" на режисьора Тонислав Христов , който лично получи наградата си. Наградата е диплом и премия на стойност 1000 евро, осигурени от Българска национална телевизия.

Журито на ФИПРЕССИ присъди наградата си на филма „Симфония на шума” на режисьорите Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон. Наградата получиха двамата шведски режисьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво за "Подслон"! Страхотен филм!!!
4
0
 
4
 
! Отговори
/, преди 13 години
чудесен фестивал,хубави филми,дано продължи и в бъдеще
3
1
 
3
 
! Отговори
Справки_13 преди 13 години
Страхотен филм, честито :)
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
доста български филми с награди, дано да ги заслужават
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!ДОЛУ ГЕРБ!