Правилата за паркиране влизат в сила, отсече Тошев

Протестиращи срещу Синята зона заплашват с гражданско неподчинение
Обновена: 27 авг 2012 17:22 | 27 авг 2012 17:19,
97
Правилата за паркиране влизат в сила, отсече Тошев
Тошев беше категоричен, че исканията на опозицията не могат да се изпълнят. Снимка: архив Булфото

Отмяната на наредбата за паркирането не стои на дневен ред, категоричен бе председателят на транспортна комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев на извънредно заседание на комисията.

Заседанието беше свикано заради несъгласието на опозицията и граждански организации с новите правила за платено паркиране в центъра на столицата. По думите на Тошев исканията за отмяна на БСП не мога да бъдат изпълнени, защото това ще върне хаосът с паркирането.

Според председателя на транспортната комисия някои от наредбите са “революционни“ за България, но те се прилагат отдавна в Европа и по света. По думите на Тошев целта на новите правила е да затруднят ползването на частни автомобили за сметка на пешеходците.

Още по темата

Според него процедурата за издаване на винетен стикер за паркиране на живущите в центъра е облекчена значително и от осем документа, те са сведени до три.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки също се обяви за премахването на стикерите за платено паркиране и предложи те да се плащат по себестойност - “няколко стотинки“.

Радослав Тошев предложи да се отнеме привилегията на общинските съветници да паркират в "синята зона". От своя страна Георги Свиленски от БСП обвини ГЕРБ в популизъм.

На извънредното заседание присъстваха и представители на гражданско движение ДНЕС и на Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Двете групи обаче се разминаха във вижданията си за бъдещето на платеното паркиране.

Право на живущите в центъра да паркират безплатно пред дома си, както и служебният абонамент да бъде до определен час – само докато хората са на работа, предлагат протестиращите от Фейсбук групата.

Предложението предизвика бурна реакция в общинските съветници. „На 11 домакинства в центъра има едно паркомясто. Няма как предложението да се реализира”, каза председателят на транспортна комисия Радослав Тошев.

От своя страна гражданите заплашиха с гражданско неподчинение. Те заявиха, че ще блокират пътни артерии, но без да пречат на градския транспорт.

Според представителите на гражданските има два изхода от ситуацията – или столичният кмет Йорданка Фандъкова да върне наредбата в транспортната комисия или  извънредна сесия на Общинския съвет, на която да се отмени наредбата и гратисният период, докато се произнесе съдът.

Недоволните граждани дори заплашиха да изгорят колите си в знак на протест срещу “рекета“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Този може най-много да се из*к* революционно, друго не може да направи. То акъл трябва, а при наследствено безмозъчие милиционерско няма как.
55
2
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Между ушите ще му влезе на мекерето, защо някой не му изкара принадлежността към ДС на този. По гадно и тъпо коп*ле от това няма и едвали ще се роди.Наредбата колкото и да му се иска няма да влезе в сила или ще бъде отменена след реицата протести които се подготвят.
54
1
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
Значи тоя е детенце на агент Бор? Хахахахахаха...Че то нищо не се е променило в БГ. Като по времето на любимата БКП сме си. Дори бием по връзкарство и крадливост.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А някой знае ли кои е спечелил поръчката за "антипаркинг" колчетата??? Колко струва всяко и колко броя ще се поставят? За каква сума става въпрос и от къде се вземат парите? ХА,ХА
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do "Мутроландия"Не е мутра, а доколкото зама е синче на Тошо Тошев....Прави си изводите....
51
0
 
8
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
господин село ако не разбираш и не усещаш какви са герб лошо за теб и за нас.ние живеем в широкия център и вече и нас ни тормозят.половината улици ги забраниха за паркиране и то кои улици срещу 22 поликлиника която обслужва няколко квартала-изток гео милев редута ситняково и слатина.е какво ще кажеш къде да паркират хората превозващи болни и инвалиди
50
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
въпрос към публиката.от кой район на софия е избран защото е от герб.да го питам ние като не сме гласували за него и фандъчката какво правим.долу герб.
49
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
тоз *** дето цял живот живее на наш гръб за какъв се мисли.дребен и вреден крадец недоносен.гербаджия алчен.
48
0
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
И още нещо, смяташ ли, че България е нормална държава???
47
0
 
8
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
само да те попитам 123, по-щастлив ли си от това, че моята кола ще е паркирана пак пред дома ми, но ще плащам 150 лева?
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.....Защо тази врява, защо този шум ??? Решението е елементарно -- софияни които са предимно селяни просто да си се върнат на село..Нека си останем само кореняците !!!.И тогава място - колкото искаш !!!. Но първо , селяните - на село ...А, който иска да живе в центъра , ще си плащаш - така е на всякъде !!!Като не им изнася - да си се прибират по селата !!! В центъра даже цените за паркиране са ниски !!!
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фандъчке, закопахте София с вашите модерни кръстовища на по 5 нива...кой ги възлага кой ги пере тия проекти,тия молове?????И какво е това *** метро и къде ти е превоза в идеален център, да ви :=%_=:%=/%!
44
1
 
15
 
! Отговори
Лесна работа преди 11 години
Най лесно се събират пари наготово нали драги общинари? Или греша? мацнеш тук там с боя сложиш 2 знака и прибираш пачките до живот? прав ли съм?
43
2
 
2
 
! Отговори
нищо ново преди 11 години
През 60 -те години казваха във вица :къде могат да срещнат старите Софиянци : В Централна баня защото нямаха парно. Сега те се срещат на попа техните наследници изкъпани.
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютен рекет и безмислица!Нека де видим зимата реално дали ще има облекчения от сини зони,метра,кръгови,па кръстовища на 2 и 10 нива..Нищо няма да заработи,защото това са едни грандиозни ГЛУПОСТИ на сегашните в общината.Казвам го като кореняк и дългогодишен шофьор.Още преди години имаше проучване и беше ясно къде трябва да се отпуши трафика,но тези пипат само там където са частните им бизнес интереси...Така се стигна до едни грандиозни безмислици - сами ще видите резултатите!
41
0
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Направи ли ти впечатление, че в Бахрейн - съюзник на САЩ макар че също имаше протести нищо не стана, но стана в Сирия. Защо? Защото тия в Сирия скачат по-високо и имат повече лопати ли или не са толкова мотивирани може би? Не - защото на Бахрейн западът постоянно им дават оръжия и ония който възстане го гръмнат, а въстаналите няма откъде и да вземат оръжия. Ти да не живееш в каменната ера? Да се сберете с Гошо и Пешо с две по-големи пръчки и да оправите работата. Ако можеш - давай.
40
3
 
13
 
! Отговори
един човек преди 11 години
Аре пак изберете ГЕРБ,гарвани софийски.Тия само скубят народа и ни правят по-бедни.Шут в *** за герберасите.
39
3
 
16
 
! Отговори
СМЕХ преди 11 години
"Правилата за паркиране влизат в сила, отсече Тошев" Мухахахахахах хахах какъв е тоя че ще отсича ???? Ако иска да сече да си ходи на село!
38
1
 
11
 
! Отговори
не син преди 11 години
Гадни РЕКЕТЬОРИ !
37
1
 
21
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Да обесим Тошев , друго смислено за сега не виждам !