Правилата за паркиране влизат в сила, отсече Тошев

Протестиращи срещу Синята зона заплашват с гражданско неподчинение
Обновена: 27 авг 2012 17:22 | 27 авг 2012 17:19,
97
Правилата за паркиране влизат в сила, отсече Тошев
Тошев беше категоричен, че исканията на опозицията не могат да се изпълнят. Снимка: архив Булфото

Отмяната на наредбата за паркирането не стои на дневен ред, категоричен бе председателят на транспортна комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев на извънредно заседание на комисията.

Заседанието беше свикано заради несъгласието на опозицията и граждански организации с новите правила за платено паркиране в центъра на столицата. По думите на Тошев исканията за отмяна на БСП не мога да бъдат изпълнени, защото това ще върне хаосът с паркирането.

Според председателя на транспортната комисия някои от наредбите са “революционни“ за България, но те се прилагат отдавна в Европа и по света. По думите на Тошев целта на новите правила е да затруднят ползването на частни автомобили за сметка на пешеходците.

Още по темата

Според него процедурата за издаване на винетен стикер за паркиране на живущите в центъра е облекчена значително и от осем документа, те са сведени до три.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки също се обяви за премахването на стикерите за платено паркиране и предложи те да се плащат по себестойност - “няколко стотинки“.

Радослав Тошев предложи да се отнеме привилегията на общинските съветници да паркират в "синята зона". От своя страна Георги Свиленски от БСП обвини ГЕРБ в популизъм.

На извънредното заседание присъстваха и представители на гражданско движение ДНЕС и на Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Двете групи обаче се разминаха във вижданията си за бъдещето на платеното паркиране.

Право на живущите в центъра да паркират безплатно пред дома си, както и служебният абонамент да бъде до определен час – само докато хората са на работа, предлагат протестиращите от Фейсбук групата.

Предложението предизвика бурна реакция в общинските съветници. „На 11 домакинства в центъра има едно паркомясто. Няма как предложението да се реализира”, каза председателят на транспортна комисия Радослав Тошев.

От своя страна гражданите заплашиха с гражданско неподчинение. Те заявиха, че ще блокират пътни артерии, но без да пречат на градския транспорт.

Според представителите на гражданските има два изхода от ситуацията – или столичният кмет Йорданка Фандъкова да върне наредбата в транспортната комисия или  извънредна сесия на Общинския съвет, на която да се отмени наредбата и гратисният период, докато се произнесе съдът.

Недоволните граждани дори заплашиха да изгорят колите си в знак на протест срещу “рекета“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Ти си спихнал.Не за друго,а защото всички истински софиянци избегахме навреме от там.Като казвам там ти визирам площад Славейков .А и дост5а други дето сме израсли на паве..
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Центъра на София трябва да е изцяло пешехно-туристическа зона. Около нея трябва да се изградят достатъчно на брой паркинги и гаражи. Снабдяването да става между 24 и 6 часа. Улиците и тротоарите са обществена собственост на всички софиянци, а не частни места за паркиране на разни ***. Който иска кола, да си осигури паркинг, или гараж. Само тогава София ще придобие поне малко европейски вид.
14
1
 
6
 
! Отговори
pet преди 11 години
Тоя не беше ли един от рекетъорите на президента?Е ако е той, честито на столичани си ги избраха и сега реват!!!Тези симпатяга маи ще ви скъсат халката)))))))))))))))
13
4
 
6
 
! Отговори
мухъл на снимката преди 11 години
Toзи клоун Тошев го раздава някаква треторазрядна мутра... голям *** е! Не знам кой ги избира такива общинари... тия хора въобще не знаят за кого работят! За нас работиш мухъл такъв! За хората! За софиянци! А не за партийните ви фирмички и дружества! Омитай се *** смотан! Скапани Гербаджии...
12
11
 
6
 
! Отговори
mind twist преди 11 години
ТРябва да влезе в сила плана. Тези които изостават от развитието да си намерят подходящия район! Стига са ви киснали таратайките със спихнали гуми, коит евентуално палите веднаж годишно да отидете на село. Неека в центъра да се отпушат места за да може работещите да работят и да плащат осигуровки, данъци, пенсии.
11
2
 
1
 
! Отговори
до14 преди 11 години
Лично бих ти резналзелката ***!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой каза, че в България има ХАОС?????????????
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе я марш бе!Бойкови фирми като ''Бупас'' за хот дог и разни ''Несттле'' и ''Рафи'',които са на Нико Тупарев и кой знае кой друг близки до Бойко и *** завладяха центъра!Кога е било това?Първи перачи на дрога да действат монополно????!!!Марш!Вън от децат ни!!!!!!!!!!Разпространяват дрога!!!!!!!!!!!
8
9
 
5
 
! Отговори
до Анонимен преди 11 години
>> Тоя или се мисли за господ - демек че може да нарежда как хората да живеят или че сме в комунизъм. Ти пък защо мислиш, че като е демокрация мнението ти означава нещо? : ) Те и французите дето уж били много борбени, не "овци като българите", не искаха да им се увеличава пенсионната възраст, ама ония от горе като казаха, че ще се увеличи - и това е. : ) Те всички са мнооу борбени като ги оставят да се борят, като са си решили - скачай, псувай, все тая.
7
27
 
15
 
! Отговори
mind twist преди 11 години
Не може да си събирате стотинките и да плачете че ви било трудно в центъра на София. Продайте апарртамента си и вървете някъде където ще ви е по мярка. 100 Човека не бива да спират развитието на 10000000, някак си не сте в час, протестиращи. Естествено БКП веднага да се изкаже в подкрепа. Всичко ще обещаят само и само да им се вържат овцете.
6
2
 
26
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Е какво друго може да се очаква като отговор от един издател на порно списание??? Нормално като за държава като нашата - порно държава - порно политици.
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Или сега палите и сменяме пожарникаря или чакаме цяла зима мизерия!Палете!ГОСПОД ДАДЕ ВЯТЪР ЗА ДА (СБЪРКАМЕ) БЕЗ ДА ИСКАМЕ!Смърт за Бойко и неговата мутренска шайка дето пусна всички от ВИС и не осъди крадците а ни обеща!
4
0
 
3
 
! Отговори
до uuuuuuu преди 11 години
те са, те са, няма мърдане ; )
3
20
 
16
 
! Отговори
mind twist преди 11 години
"Недоволните граждани дори заплашиха да изгорят колите си в знак на протест срещу рекета." - Смятай какви таратайки киснат със спихнали гуми щом толкова им е еня за колите! Само място заемат. 100 човека ще спират работата на всички останали. Като не можете да си позлволите да живеете в центъера на София, хайде нас село. Там няма синя зона.
2
9
 
38
 
! Отговори
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu преди 11 години
Тошев, а да си търсиш друга работа искаш ли? Ще се отмени тая наредба, дори ако трябва ти да си подадеш оставката! Тоя град не е ваш и ви е бащиния на вас герб-аджийските недоразумения. Той е наш на гражданите, от чиито данъци се издържа! Като не щете с добро ще ядете дърво. Това е, господа "управляващи". Добре си набийте в *** общински тикви, че не вие сте шефовете!
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тва на Тошко Тошев сино му ли е?