Бежанският център в "Овча купел" е препълнен

Има ръст на кражби и престъпления, извършвани от чужденци
182
Бежанският център в "Овча купел" е препълнен
Снимка: архив, БТА

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров пред Нова телевизия.

По думите му бежанците са били и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Не всички центрове в страната са препълнени. Свободен капацитет все още има в обектите във „Военна рампа“ и „Враждебна“.

Храна има достатъчно, заяви Петров. По думите му сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, а на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

Директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община Красимир Димитров каза, че са се увеличили кражбите и престъпленията, извършвани от чужденци както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част. Затова са организирани патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. Според него за условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците и бежанците трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената, каза той.

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Миналата година имаше изнасилвания на студентки именно от сирийци в Овча купел. Защо например това не се спомена в шоуто на дългия, а по-голямата част беше сълзлив цирк, убеждаващ ни за пореден път колко трябва да сме толерантни към бедните имигранти. И този патетично-депресивен кулеков е отвратителен
129
0
 
2
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 години
Днес.бгХич не гледаш новини, вече са потвърдили че ще изпратят помощ финансова!!!
128
0
 
5
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 години
БСП е ционистка партия, ГЕРБ също, а и останалите са *** с членство във масонски ложи. Никой не може да си представи колко са единни политиците ни, другото е цирк по телевизията. Ако народеца си се крие още в мишите дупки и се прай на глух и сляп скоро и без миши дупки ще остане!
127
1
 
0
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Тра-ла-лаЩе приберат нашите кинтите,ако някой даде изобщо кинти на бегето. Което много ме съмнява. Ама мечтиииии!
126
1
 
2
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Ооох,БългарийоооДо кога ли? Завинаги,докато има капитализъм! А него ще го има поне още 200 години. Ако преди това не дойдат тук сарацините и мюслитата и ислямизират тая страна. Тогава ще живеем по законите на Корана и Шериата.
125
0
 
2
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 години
Споко пичове, да ви открехна- предприятията от Живково време свършиха, машините се продадоха, общинските имоти се продадоха, сектор енергетика и той зел дал. Вкарваме си малко бежанци и започваме да ревем на ЕС за кинти щото държавата вече я има само на хартия, но не и нещо за продаване. ЕС дава кинтите, а нашите момчета ги прибират като ви оставят *** на улицата да ви тормози, да пали и руши църкви... и така всички доволни. Нашите се напапкали, а Еврейския съюз съсипал още една християнска
124
0
 
13
 
! Отговори
Изсраел преди 10 години
Защо Израел не приеме бежанците? Израел е гранична на Сирия държава. Какво става? Защо сирийските *** са пратени тук и от кого?
123
5
 
1
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До До днесГермания не е външна граница на Евросъюза,при това граничеща с Турция и ислямските страни. Освен това, това което е позволено на голямата и богата Германия не е разрешено на малка и бедна България. Подписали сме международни договори при приемането ни в ЕС и сме приели неговите правила. Сега да отговарят за ставащото тези,които натискаха да влизаме в ЕС ТЕЗИ НЕЩА не стават както ги мислиш ти. За подобни идеи и закони великите сили на запад бият през ръцете.
122
2
 
9
 
! Отговори
Ооох,Българийооо преди 10 години
Момент сега-обяснете ми бе,хора как така 1100 лв месечно ,та и 65 джобни?Аз карам с 310 лв майчинство за бебчето ми ,другото ми дете е в 4 кл.Ние-цялото семейство-се обличаме от втората употреба,защото за ново не насмогваме.Само на бебето по някоя дрешка.Все пак е бебе ,срамота е и то да носи парцали.Срамувам се и си го казвам тук,защото съм анонимна .Аз съм висшистка.Съпругът ми също.Дадохме 2 прекрасни дечица на тази държава.Но тя не се грижи за тях,тя си дундурка бежанци......ДО КОГА,НАРОДЕ?!
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Закон , може и да не се приеме от парламента , но инициативата за референдум и последващ такъв няма как да бъде отменен от съда в Хага. Когато Европейското законодателство е в противоречие с местното се ратифицира от парламента, но когато има решение на СУВЕРЕНА, какъвто е народа , ратификацията и последвалите поправки могат да се променят. Има ли желание всичко е поправимо.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слави и Кулеков ще ви научат! Защо обикновенно учителите са все разни палячовци и ***? Често си мисля какви хора ни "дават акъл" . Баща ми казваше "най лесно се дава това дето го нямаш"
119
1
 
13
 
! Отговори
теодора преди 10 години
Хайде идете във Фантастико в Овча Купел да се опитате да пазарувате...тия са наобиколили като някаква глутница и те гледат в ръцете. Винаги съм пазарувала сама - ама сега ме е страх да изляза по тъмно. И то не от Сириците, тях ги няма - има *** черни, дето не се знае от къде се появиха. Бежанци - друг път - навлеци.
118
0
 
7
 
! Отговори
До днес преди 10 години
Ти от къде знаеш аз какво съм искал, та чак и акъл ми даваш,а ?Германия също е в ЕС и каза ,че повече бежанци няма да приема! Ние сме длъжни да съхраним държавата си , а след това ЕС. Освен това при определени обстоятелства ( но това става само с отговорни а не продажни *** в това число и Вие) може да се приеме с единодушие - Закон за защита на държавата(мисля , че веднъж е бил приеман) Да го наречем форсмажорно обстоятелство. За мен проблема е свързан и с националната сигурност !
117
3
 
1
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Анонимен 133Много късно си го разбрал! Отдавна е много късно! Поне от 20 години е много късно,но на някои хора едва сега им загряха кратуните. То и целта на тези протести и безредици е същата. Да няма стабилни правителства в България и след това лесна работа. Поне от 20 години съсипването и умишленото разрушаване на тая държава се ръководи очевидно отвън. Обаче тук пионките и марионетките не могат да го проумеят. Че рушат страната си със собствените си ръце по команда на някого отвън.
116
6
 
0
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До ВЪНТакъв закон за затваряне на границата не може да бъде приет. Съдът по човешките права в Хага ще го отмени. И ще ни наложи жестоки санкции. Нали много искахте да влезем в НАТО и в Евросъюза? Е вече сме в ЕС. По тоя начин ставаме външна граница на ЕС и според неговия регламент сме длъжни да приемаме бежанците. Пак питам,нали искахте да влезем в ЕС? То беше грандиозна епопея през 90-те години на 20 век. СДС ни вкара в ЕС и НАТО,а вие вместо да се радвате на западната ни ориентация...
115
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е поредната стъпка към унищожението на страната. Повечето хора си нямат представа какво следва, а останалите не ги интересува, докато не стане твърде късно.
114
2
 
16
 
! Отговори
ВЪН преди 10 години
Дайте да се организираме в МАСОВ, ПОВТАРЯМ МАСОВ ПРОТЕСТ , за да спрем това безумие с тия бежанци. МАСОВ ЗНАЧИ ВСИЧКОТО КЕЧ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ДОКАТО НЕ ПРИЕМАТ ЗАКОН ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА ДЪРЖАВНАТА НИ ГРАНИЦА. ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ НА АРМИЯТА И НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ БЕ , МАЙКА ВИ ДА *** НЕНОРМАЛНА И ПРОДАЖНА. Затрихте ни хубавата държава *** прости
113
6
 
1
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До ужассссНяма нищо да ни се случи. Щото както Бойко Борисов каза,където има дюнери там бомби не гърмят.
112
2
 
6
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До ужассссВече нищо не можем да направим! Сега сме в НАТО и в Евросъюза. И вече нямаме думата,а ще трябва да слушкаме,че иначе сопата. Ако си позволим да вървим контра на западняците можем и ние да станем Сирия на Балканите. Тъй,че всичко свърши. Каквото стане. Няма как,съюзници сме на Америка,Англия и франция. При демокрацията нема лабаво!
111
2
 
16
 
! Отговори
ужасссс преди 10 години
Трябва да направим нещо българи....вече са над 7000 !!!!!!!!!! Искат да ни унищожат, защото сме християни! Това е истината, не ходете на места с много хора внимавайте, защото вече има опасност за нас. Първите избити в Сирия са християните! Внимавайте по християнските празници бъдете нащрек. Това правителство цели точно това и няма да се спрат помните ли като казаха , че имаме договорка за 5000 бежанци!? Ние вече имаме над 7000..защо? Спомнете си антибългарската реч на Местан....