Бежанският център в "Овча купел" е препълнен

Има ръст на кражби и престъпления, извършвани от чужденци
182
Бежанският център в "Овча купел" е препълнен
Снимка: архив, БТА

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров пред Нова телевизия.

По думите му бежанците са били и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Не всички центрове в страната са препълнени. Свободен капацитет все още има в обектите във „Военна рампа“ и „Враждебна“.

Храна има достатъчно, заяви Петров. По думите му сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, а на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

Директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община Красимир Димитров каза, че са се увеличили кражбите и престъпленията, извършвани от чужденци както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част. Затова са организирани патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. Според него за условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците и бежанците трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената, каза той.

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извод:Проблема е в племето и в расата, а не в религията!
109
12
 
4
 
! Отговори
ганг преди 10 години
Всъщност проблема е, че на всеки бежанец се дават по 1100 лева (нещо което малко хора в България могат да си позволят... говоря за градовете в провинцията, а не в Столицата)Иначе Волжка България в била мюсюлманска държава. И до ден днешен потомците и са там и се наричат българи. Българи, ама мюсюлмани. Религиите в миналото са били налагани с цел въвличане в общи пазари. То и ние сме били тенгристи, ама лапаме пиш*ата на тогавашната мода "християнството", щото тогава такива са били наоколо.
108
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Недейта така, нека дойдат сирииците тук, заедно с ромите и турците може да направят нещо от тая територия. На вас за какво ви е България? Ние нищо не успяхме да направим от нея, може те да успеят. Нека не се залъгваме - и без това свестни българи в България почти не са останали, който го е бивало вече не е в родината с много малки изключения. Наричате ги ***, че имали по 10 деца и не се грижели за тях, само че след 100 години те още ще са тук, а нас няма да ни има. Големи сме мозъци, няма що!
107
0
 
4
 
! Отговори
wc преди 10 години
vkaraite tam i politicite
106
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 10 години
do anti-na tazi podpiska bejancite da se podpishat 4e iskat Saudi Arabel I turcia da budat zali4eni ot liceto na Zemjata s atomni bombi(ruski ili nekakvi drugi,bez zna4enie).
105
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Kaltin ni predostavi prekrasna I iz4erpatelna novena,kratko I jasno.V Bibliata pishe 4e Gospod 4e spasi 144 hiljadi evrei,ostanalite 13 miliona 4e iztrebi,zashtoto sa sataninski pluhove,koito ne mogat da razpoznaat Mesiata si.
104
0
 
23
 
! Отговори
НЕ на партиите преди 10 години
Президентката Росица Плевнелиева не виждал защо трябва да се свиква Съвета за сигурност по въпроса за бежанците !!! Както винаги този *** говори много без да казва нищо...
103
1
 
18
 
! Отговори
absurd преди 10 години
Ето в такава ситуация става очевидна антинародната същност на така наречената "демокрация": населението (справка тук пишещите) в огромното си болшинство са против това което правят демократично избраните (това включва 3те големи партии БСП ГЕРБ ДПС) но не може да направи НИЩО, безсилно е. Ако имаше народовластие в България, а не демокрация този проблем просто нямаше да го има. Сега хората не могат да свикат дори един референдум - не е по правилата.
102
2
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Червените *** ако няма какво да откраднат стават изключително демотивирани да свършат каквото и да е.
101
0
 
21
 
! Отговори
безумци преди 10 години
Започна голямото грабене покрай ваксинациите на децата бежанци.Пращат екипи,които се връщата без да сложат и ваксина,защото няма преводач,после я да ми каже министърката как се ваксинира дете,на което не се знае има ли ваксинации и какви са те.Ваксините били само за легалните емигранти,ама ние като пълни *** ще ваксинираме всички.Картината е-някой получава пари за нещо,което няма как да стане ,парите ще са много,а ние плащаме,някой на висок пост краде.
100
1
 
39
 
! Отговори
ss преди 10 години
"В една зверилница, толерантност означава смърт." Николай Хайтов
99
0
 
17
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
имам едно предложение - грабвайте автоматие и към ОВча купел -. Пък и пистолети с по 6 патрона д вземеме, всеки с по 6 патрона, знаете ли колок бъроз ще приключим с тия гадове
98
0
 
12
 
! Отговори
detelina преди 10 години
Така е, някой отново си напълни джоба и банковата сметка, а народа да му мисли.Абе, тези наши управници колко стомаха имат!?Не се ли наядоха вече?!ПАЗИ БОЖЕ, СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ-ЧЕ И НАШИТЕ УПРАВНИЦИ!
97
0
 
36
 
! Отговори
Бясна преди 10 години
Направо съм бясна! Бясна съм на нашите управници, които за пореден път ни поставиха в надупена и оголена поза, без по никакъв начин да помислят за последствията. Колкото и човек да е човечен и толерантен, неминуемо пословичното българско търпение към наплива от бежанци ще свърши. Идва зима, студове, тикя хора като побеснеят от студ и от глад представяте ли си какво ще стане?! Как не ги е срам нашите дупедавци да не направят поне едно нещо като хората!
96
1
 
17
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ СОФИЯНЦИ(АВТЕНТИЧНИТЕ),ЩЕ СЕ ОКАЖАТ БЕЖАНЦИ...!!!
95
1
 
7
 
! Отговори
MiB преди 10 години
ГЕРБ са виновни, как може да не приемат закон докато са били на власт, с който да се затвори границата с Турция при наплив на емигранти... Оставка на Орешарски...
94
0
 
24
 
! Отговори
в преди 10 години
аз едно нещо не разбирам, голяма час от тук пишещите сме на едно мнение ,затваряне на границата и тая *** които са тук и наи вече тези които не са сирийци а те са половината да ги гонят от бг.и да не ни говорят че идващите били образовани и щели да помагат, глупости тук идват хора от кол и въже. затова трябва да се организираме и да има масови протести из цялата страна против това нашествие, тия ще ни запалят държавата ако продължаваме да сме толерантни, с тая цел ги изпращат тук
93
0
 
37
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Абе хора дайте верно да направим нещо не ми се живее заедно с ***, пакистанци, араби и всякаквя *** от Африка? ? ? Политиците ни ебавват майката на държавата и ако не ги спрем сега ще сажъляваме много скоро!
92
1
 
16
 
! Отговори
идея преди 10 години
Цялото правителство и всички депутати да дарят по една брутна заплата за всички черни африканци и бедстващи сирийци,които изхвърлят помощите,изразяващи се в изпрани ,но употребявани дрехи.Никой не пита дали ги искаме и никой не обясни защо заедно със сирийците се наводнихме с чернолилави ***,афганистанци ,пакистанци,които трайно завладяха центъра на София и докога ще заемат надупена поза към хамериканците и началниците от ЕС.Всеки политик с африканче в дома си
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
единият е водещ на предаване в нюс7