Експерт алармира: Нашествие от плъхове в столицата

Гражданите чакали бройката да стане "видимо неприятна"
5 фев 2014 11:26, Анисия Иванова
30
Експерт алармира: Нашествие от плъхове в столицата
Плъх. Снимка Reuters

Популацията на сив плъх на територията на столицата се е увеличила през последните 10 години заради многото  благоприятни за тях условия, обясни главният експерт в РЗИ – София в отдел "Паразитология” Цезарина Илиева.

"Това са наличието на обилна храна, създаването на много места за убежище и не на последно място подценяването на проблема със заселване на гризач в нашето жилище, на работното място”, изброи  тя пред "Фокус".

Много важен е подходът на гражданите към проблема, смята тя и обясни, че обикновено се изчаква числеността на вредителите да стане "видимо неприятна", за да започнат гражданите да се безпокоят. Едва тогава те се опитват да се справят сами или да търсят помощ, допълни Илиева.

Според нея друг недостатък е, когато хората потърсят специализираните фирми, те очакват, че след една обработка проблемът трябва да бъде решен веднага, след като е назрявал дълго време.

Собствениците на обекти, жилища, на администрации трябва да знаят, че превенцията е да не се допуска проникване на плъхове в сградите, обясни тя.

Препоръката на експерта за това е всички приземни етажи и мазета да бъдат затворени, недостъпни, осветени, за да не може в активния сезон от април до октомври да има свободен достъп на гризачи и други вредители.

„Когато се извършват ремонти дейности през пролетта, да бъдат затворени всички отвори, каналите и вентилациите да се затворят с решетки, защото това са пътищата за миграции на гризачите“, призова Илиева.

"Изтребителните мероприятия се прилагат, когато в жилището и обекта се открият видими следи от вредителите.
За това препоръчвам на гражданите веднага да реагират и да започнат обработки, защото тези вредители увеличават броя си много бързо и оставени в подходящи условия с наличие на храна и убежище, те стават нашественици", каза още Цезарина Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: плъхСофиязарази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До gunЗащо се чудиш? Котките са интегрирали плъховете и ги обгрижват социално. А иначе - двете маци са арестували плъха и го конвоират за да го изпапкат. Това без шега, въпреки че е в шеговит тон. Котки пред очите ми си помагаха да заловят един тлъст плъх. Бяха го обградили. И успяха. По-нататък не гледах развоя, защото и плъхът е животинка, но котките бяха полезни, защото плъховете носят смъртоносни зарази.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма страшно, ние сме екологично справедливи осигуряваме живот и за плъховете. Премахваме главните им противници кучета, котки, гарги. Как ще оставим милите разносители на тиф, чума, енцефалит да ги малтретират лаещи и мяукащи? Преди два месеца един ФАКТОР, май от Софийска община, гордо заяви по телевизията С кучетата се справихме, НА ДНЕВЕН РЕД СА КОТКИТЕ И ГЪЛЪБИТЕ. Е, нищо не каза, как преди три години изчезнаха врабчетата в София, но ПРЕДИ 5 ДНИ МАСОВО БЯХА ИЗТРОВЕНИ В ЛОЗЕНЕЦ ДЕСЕТКИ КОТКИ И ГЪЛЪБИ!!! Пък защитниците на животните нека си сезират прокурори и полиция ...
23
6
 
1
 
! Отговори
Селски Прьч преди 10 години
Селяните дойдоха с домашните си любимци
22
3
 
5
 
! Отговори
Цар плъх преди 10 години
Аз съм чувал че в София има радиационен фон, а плъховете са склонни към мутация. Да не стане като в Московското метро след чернобил-да плъзнат чудовища колкото кучета и пригризват кабелите и само куршум Дум-дум да ги лови. Преди години като бях София видях плъхове колкото котаци големи да излизат от една дупка до НДК.
21
0
 
7
 
! Отговори
gun преди 10 години
улица в кв.Гео Милев късно вечерта фаровете на колата осветяват котка плъх и още една котка пресичащи в колонка един след дръг като на манифестация останах като гръмнат
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
240 плъхове се разхождат всеки ден в НС.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Нашествие от плъхове в столицата" в нашата столица има нашествие и от *** ама никой не алармира! Те са по-опасни!
18
3
 
5
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Само дано не ни нападнат гамбийските плъхове, както стана в Маями преди няколко години, че тогава става страшно. Както знаете те достигат половин метър и тегло от 4-5 кг. Стават полово зрели още на 5 месеца. На година дават по пет поколения с мин. по четири малки.
17
4
 
12
 
! Отговори
Еколог преди 10 години
Не пипайте плъховете, и те душа берат !!! Трябва закони срещу нечовешко отношение срещу плъховете.
16
1
 
11
 
! Отговори
gruyo преди 10 години
Когато намалеят кучетата, се развъждат котките. Когато и котките намалеят, се развъждат плъховете. След плъховете идва ред на пълзящи и др. гадинки и така, до края на света.
15
1
 
8
 
! Отговори
китаец преди 10 години
къде са гадинките ?вървят с ориз на плоча
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГнусотияНе е на война. Това е често наблюдавано явление в природата - популационни вълни се наричат на научен език и въобще не са характерни само за плъховете.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те и експертите в Англия алармират за нашествие от плъхове. ГЛОБАЛЕН ПРОБЛЕМ!!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи ще трябва да заменим домашните котки с тигри.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Debora1Плъховете живеят във вентилационни шахти и канали, а не под земята. А относно разместването на пластовете - животните, които усещат наближаващо земетресение бягат минути преди да започне, не дни или седмици преди това.
10
2
 
6
 
! Отговори
ко40 от село преди 10 години
ама как, в нашата образцова столица, ааа не меже тва да бъде
9
3
 
2
 
! Отговори
Chris преди 10 години
Do Nr. 11Kotkite umartvyavat plahovete!
8
3
 
18
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Къде са сега защитниците на животните? Да се изградят приюти за бездомните плъхове, където се обезпаразитяват, чипират, кастрират и да се връщат обратно на улицата.
7
3
 
15
 
! Отговори
Софиянец - шоп преди 10 години
Котки - това е начина. Ама скоро четох, че започнали и тях да тровят. Разберете, че в природата трябва да има равновесие - ако едно звено от веригата изчезне, това се нарушава. Не напразно древните египтяни са боготворели котките, защото са им пазели реколтата от мишки.Ама тука ако може, ще се изтреби всичко живо, натам е тръгало...
6
3
 
29
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Гнездото им е в парламента - там се роят !