Бездомници в София с помощ по социален проект

Осем месеца клошарите ще разчитат на протегната ръка
3
Бездомници в София с помощ по социален проект
Снимка: Булфото, архив

Двайсет и пет бездомници в София получават подкрепа в рамките на съвместен проект за оказване на социална спешна помощ. Проектът "Улицата не е дом" се осъществява с общите усилия на посолството на Франция у нас, на Столична община /СО/ и на Българския Червен кръст /БЧК/.

Подпомогнатите бездомни са на територията на столичните квартали "Лозенец", "Триадица", "Оборище", където има най-голяма концентрация на хора, останали без дом, каза директорът на дирекция "Социални дейности" към СО Минка Владимирова, цитирана от БТА.

Подобен проект работи на територията на още 15 държави в Европа, Африка и Южна Америка, каза Ксавие Еманюели, бивш държавен секретар за спешна хуманитарна дейност към министър-председателя на Франция и основател на Международната социална бърза помощ.

Целта му е да подпомогне бездомните да се върнат към нормален начин на живот, да се избегне социалното изключване, да получат подслон, храна, социална и медицинска помощ, допълни той. Проектът е внедрен във Франция за две години, като в България срокът му е 8 месеца, каза още Еманюели.

Близо 170 бездомни в столицата се подпомагат в двата разкрити кризисни центъра, други получават подкрепа в центрове за временно настаняване, а още 2 500 нуждаещи се се подпомагат с храна, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя изрази надежда, че след края на този проект държавата ще поемефинансирането му и ще съдейства той да продължи да работи.

Най-честите причини, поради които хората са останали на улицата, са загуба на работа, финансова измама, загуба на близък човек, конфликт в семейството или смяна на населеното място, посочи Нивелина Стойнева от БЧК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 10 години
За бездомните кучета се давата в пъти повече средства и обществото няма нищо против.....В България е по-добре да си бездомно куче отколкото човек...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз давам пари на такива хора!Давам и разпечатона с адрес място където да двата дома за бездомни в София!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тя изрази надежда, че след края на този проект държавата ще поемефинансирането му и ще съдейства той да продължи да работи."Радвам се, че за тези хора се мисли все пак. Защото на обществото изглежда не му пука, или пък от собствен недоимък просто си затваря очите. Да са живи и здрави.