Не на шега – първоаприлско почистване на София

Кампанията стартира от парка "Заимов" и ще продължи до 30 април
28 мар 2014 08:16,
13
Не на шега – първоаприлско почистване на София
Снимка: архив, Булфото

Кампанията по пролетното почистване в София ще бъде открита на 1 април в парка "Заимов" от 12.00 часа, съобщиха от Столичния инспекторат.

В рамките на инициативата ще бъдат почиствани обществени територии – междублокови пространства, детски и спортни площадки, паркове, градини. Инициативата ще продължи до 30 април.

От общината призовават столичани да изхвърлят отпадъци, събрани от почистването на тавани, мазета, общи части на сгради - в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране, както и да не изхвърлят строителни отпадъци от ремонти или строителни площадки в контейнери за битови отпадъци.

Подробни указания за местата, включени в кампанията за почистване, както и помощни материали (ръкавици и чували) гражданите могат да получат на място в районните инспекторати, или на телефон: 02/ 937 75 02 (от 9.00 до 17.00 часа).

Почти 50 хиляди доброволци са почистили през миналата година 139 нерегламентирани сметища на територията на Столична община. Извозеният отпадък е близо 5 000 тона.

У нас една трета от битовите отпадъци се рециклират или компостират, за страните от ЕС този показател е 42 на сто, сочат данни от анализ на Евростат.

Най-значителен дял от битовите отпадъци се рециклират или компостират в Германия - 65 на сто, Австрия - 62 на сто и Белгия - 57 на сто, показва евростатистиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Хнако Брат преди 10 години
Цял месец Лениски съботник?! Тая крадлива учителка по руски език направо се оля с грабежите. Безплатен робски труд, никаква организация, надписани километри и всичко това разделно събиране в полза на електората от Рим. Всички знаем, че тя за бездействието си прибира % от пунктовете за вторични суровини, просяците в Град София, рекета на Градска мобилност, фалшивите контрольори, Топлофикация и т.н. Няма да стане...ревизия, оставка, прокурор и затвор.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZZIA..
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Imeto na Nazzionalen PREDATEL na Ulizzi, Ploshtadi, Parkove... I na Drug rubladjia-KomInternovezz N. Vapzzarov SASTO-Iassen POKAZATEL che Promana NAMA... Ot NRB v RB... ... ot 1944 god. republicanzzite vkarvaha Nasila v pssihoklinikite i pssihozatvorite STOTIZZIHILADI BALGARI i Podludiha Nazziiata, ZZertvi ssa 500-600 HILADI Balgari i MILLIONI Ossakateni... Nai-Golamoto PRESSTUPLENIE na republicata Srestu BALGARSKIA NAROD...
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имах предвид СтуденТски град, извинявам се :)
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живея в Студенски град и от известно време наблюдавам от терасата как в пустеещото пространство на Малинова долина, между това, което трябва да е студентски кампус и елитния квартал Симеоново изниква "бежански лагер". В шубраците никнат колиби, прокрадват се тъмни човешки фигури, коне, каруци, глутници кучета около тях...Целият район е заринат от *** и прилича на ***...Общината не и пука изобщо, отчита се с едно почиствана (и то от гражданите, а не от нейни служители) на деня на смеха...
6
0
 
4
 
! Отговори
Защото! преди 10 години
В България е мръсно, защото много се краде. В Австрия и Холандия, примерно, хората не са по-различни, но с парите им се чисти! Даже дъвките по тротоарите чистят. Явно да оплюваме българина е по-лесно, отколкото да си свършим работата, за която му вземаме парите.
5
1
 
4
 
! Отговори
Не глобяват за това, преди 10 години
че хвърлят на тротоара фасове и хартийки, нито за това,че гражданите, разхождащи кучета, не почистват след тях изпражненията им. В центъра на София, през последните няколко години видях само веднъж един човек да прави това, хем беше инвалид - накуцваше.Но се наведе, взе с найл.пликче мръсотията след кучето си и хвърли това в контейнера за смет. Вчера пия кафе с приятел в "Хепи" срещу НАТФИЗ, а пред витрината красиво куче, водено от интелигентен на вид млад човек, спокойно се.р.е на самата спирка
4
0
 
3
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Миналата година като опосках градинката до блока изкарах 4 големи черни чувала с ***! 3 дена седяха до кофите с надеждата да мине камион и да ги изхвърли, но уви.... котките и кучетата ги разнесоха отново из квартала и улицата... Цяла година плащаме данъци, за да може един ден в годината да симулираме дейност, почиствайки сами...отново! Като човек вчера дето си ремонтира сам тротоара...относно *** - то е до възпитание, но не знам с тая кампания за 1 ден какво ще се постигне
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка година едно и също си говорим и правим, а ефект явно няма. Седмица след почистването няма и помен от него. Значи правим грешните неща! Това пролетно почистване е добра инициатива, но напълно недостатъчна. Първо: по-яко възпитание в училищата. Второ: по-яки и реално приложими глоби за мърлячите. До сега не съм видял някой да са му правили забележка за това, че си хвърля шишето, фаса или опаковката от кроасана където му скимне, а пък камо ли глоба...
2
0
 
5
 
! Отговори
гвгк преди 10 години
Да бе ще чиста *** на *** където само взимат помощи от държавата ето ви работа !!!Няма да чиста и *** на заведенията в парковете и градинките където им давате да бъдат там където трябва да има чист въздух не да мирише на кебапчета и риба цаца !!!Аз не цапам и не чистя Ленинските съботници свършиха откакто данъците станаха 100пъти по високи именно заради това някой да мие и чисти !!!Това е толкова нагло че искам оставки!!!
1
0
 
7
 
! Отговори
Другарко Фандъкова, преди 10 години
Ние, както всяка година, ще почистим сами зелените площи от ***, нахвърляни там от простаци. Питаме обаче, и тази година ли се предвижда почистването на бунищата ("нерегламентираните сметища") около *** махали пак да е за сметка на общината, т.е. от нашия джоб?