"Обеля" скочи на протест срещу паметник на Лихачов

Имаме нужда от природа, не от паметници, настояват гражданите
Обновена: 21 юли 2015 08:27 | 21 юли 2015 08:27,
59
"Обеля" скочи на протест срещу паметник на Лихачов
Снимка: Gettyimages

Жителите на столичния квартал "Обеля" излизат на протест срещу построяването на бюст-паметник на академик Дмитрий Лихачов в една от кварталните градинки.

Той се изгражда по предложение на национално движение "Русофили" и още няколко обществени дейци и спонсори. Жителите на квартала обаче изобщо не са уведомени за построяването му и разбират за него случайно. Това ги провокира да инициират подписка, в която вече са участвали над 150 жители на квартала и са сложили подписа си против построяването на паметника.

"Тези места са единствено и само за отдих, имаме нужда от природа, а не от паметници. Местата на паметниците и паметните плочи са в гробищните паркове. Ние не сме гробищен парк и желаем свободните пространства да останат приветливи и годни за обитаване от нашите деца", каза пред bTV Виолета Димитрова, жител на квартала.

"Най-много ни обиди фактът, че господин кметът не ни е информирал за подобно решение. Никой не се е обърнал към жителите от квартала, че ще бъдат издигани паметници на чужди личности", каза още тя.

Гражданите изпратили писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, но по думите им все още нямат отговор. Те настояват строежът на паметника да се спре и да се премахне.

Георги Николов от движение "Русофили" обясни, че идеята е старо желание на софийската академична общност и на общественици да има паметник на Лихачов, тъй като той е изказал знаменити думи в защита на България. Решението той да е в квартал "Обеля" е заради близостта с улица със същото име.

"Това не е детска площадка, това е зелено пространство. Този проект е съгласуван със "Зелени системи", където беше посочено, че паметникът ще бъде в тревна площ, необременена със съоръжения и детски катерушки. Липсват дървета и други трайни насаждения“, посочи той.

Кметът на район "Връбница" Младен Младенов от своя страна обясни, че изграждането на паметника е било обявено на сайта на район "Връбница". Той се ангажира заради общественото недоволство отново да сезира Столичния общински съвет, който е взел решението.

"Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилскките движения. Столична община не е дала нито една стотинка от нейния бюджет за изграждането на този паметник", категоричен беше той.

"Паметникът е с изрядни документи. Законовите срокове са изтекли, никой не го е обжалвал", разясни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
15
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
До АнонименОбелски "интелигенти"! Те обичат само чалга! Да си почистят първо квартала от всичко: бездомните песища, проститутките, да си приберат "знамената" /гащите/ от балконите и да намалят децибелите на своята бездуховност!
18
1
 
25
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Д.Лихачов:Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата.Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова пазете я! ..."
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представяте ли си какви хора живеят там.
16
3
 
16
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
До обелските "умни" протестъри: засрамете се!Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата, ДС. ЛихачовМного неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България,
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aми дa вдигнaт нa Тиквaтa , поне него си го хaресвaт, особено позaстaрелите лелки и бaбички в климaкс!
14
18
 
12
 
! Отговори
.... преди 8 години
Абе айде тогава да правим паметници на японският посланник щото каза че българите били работливи ! Стига с това дупедавство, сега паметник утре по голямо руско посолство( което ще рече по голямо от презитентството, то сега е почти толкова ) , и след някоя друга година, балканска русия не щете ли да ви в *** . Стига с тая пияна русия и стига с тоя дебел мазен САЩ и стига с мекошавото ЕС, хайде да се върнем към България от 1925 когато сме били в 10те най силни икономики в Европа
13
23
 
9
 
! Отговори
нет преди 8 години
До PD: Кой е българин, лихачов ли? Много си зле, човече. Според тоя ние, българите сме само едно от руските племена. Няма място за негов паметник в България!
12
8
 
42
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Глупостта не прощава на никого.Лихачов е сред първите учени, които се осмелиха да кажат, че България е в основата на европейската и източната цивилизации. Това, че е руснак засилва още повече ефекта. Но... Хората си протестират...Те самите не си познават историята... Това е тъжното, зомбирано поколение днес.Добре, не искат. Преместете паметника другаде.Оставете им градинката, в която скоро ще им построята паметник на Баязид, а до него на Бай ****гал...
11
2
 
9
 
! Отговори
отборъ преди 8 години
Как става така,че 40 години си "ултрас" на ЦСКА,после рязко сменяш отбора и ставаш "ултрас"на Левски!???Такива, които си сменят отбора как се наричат?То това си бие на би-кекс от всякъде.
10
7
 
22
 
! Отговори
шошрош преди 8 години
Десни......хахаха......! Марксиста-лененист Иван Костов десен ли е ?На повечето голобради момчета от деформаторския блок кои са бащите им?70% от "десните" са завършили в москва МГМИО.Навремето там се пращаха само "***",Да не се окаже че нашите "десни" са ултра-леви троцкисти,лененисти :)
9
11
 
34
 
! Отговори
87654321 преди 8 години
Русофобската Протестна мрежа спешно докара ултра активисти на мястото на събитието!!Проект на общината одобрен и съгласуван със зелена България, ама нали става дума за руснак ПРОТЕСТИРАТ
8
7
 
40
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Абе пич айде малко почети!....Точно Българофилите би трябвало да искат да се построи паматник на Лихачов.Благодарение на него се говори за Българският произход на Кирил и Методи итн.Лихачов е казал че ние Българите сме най-старата цивилизация в Европа.Е това ако не е Българофилско......здраве му кажи!
7
9
 
40
 
! Отговори
vdch преди 8 години
Академик Дмитрий Лихачов нареча България "Държавата на Духа" и паметника няма нищо общо с русофилството. Това за българските ***, наричащи се десни разбира се няма значение. За тях като се каже Русия трябва да се има в предвид само Сталин, Елцин или Путин.
6
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилскките движения."Кои са най-големите спонсори-"русофили" - тези, които обитават Кремъл.
5
16
 
33
 
! Отговори
без боклуци преди 8 години
Протестиращите биха предпочели да имат паметник на Адолф, или на Обама.
4
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То в Обеля има нужда да дойде цивилизацията, ама айде...
3
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой изтърсак на активни борци, поснастоящем демократ от ДСБ или реформаторлите, пак си прави политически пиар и подксрекава простаците. Пък като не искат, да не го слагат. Да сложат паметник на Мики Маус, Батман или шише "Кока кола".
2
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам закон за забрана на русофилство, американофилство, германофилство, хлебаркофилство и други подобни!!!!!!! Гражданите на България да бъдат задължени да са българофили!!!! В България да бъде разрешено да се издигат паметници единствено на българи!!!!!!
1
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AKADEMIK LIHACOV MILEESHE ZA BALGARIA I PROSTAZITE OT OBELIA TRIABVA DA SI ZATVORIAT MRASNITE USTA.