София привлича повече туристи. С какво?

Ръстът на гостите в столицата ни е с 5.6% за 6 месеца
6 авг 2015 21:32,
113
София привлича повече туристи. С какво?
Фестивалът "София диша". Снимка: БТА

Българската столица успява да привлече повече туристи. За първите шест месеца на годината 5,6% повече гости са посетили София. Това показват данните от подадените декларации от местата за настаняване, разположени на територията на Столична община, съобщават от пресцентъра ѝ.

Броят на регистрираните гости на града е малко над 485 хиляди души. От тях 284 хиляди са чужденци и 201 хиляди - българи. Най-голям е броят на посетителите през юни.

В сравнение със същия период на 2014 г. е отбелязан ръст от 5,6%, като при българските посетители нарастването е от 5%, а при чуждестранните - с малко над 6%.

Най-голям е броят на туристите от Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и Турция, следвани с неголяма разлика от тези от Израел, Румъния, Франция, Русия и Сърбия и Черна гора.

Броят на българските туристи е сравнително равномерно разпределен през първите шест месеца на годината, докато при чуждестранните гости е налице постоянна тенденция на увеличаване от януари до юни, когато са отчетени и най-голям брой туристи – почти 62 хиляди души.

За същия период са реализирани 848 хиляди нощувки, или ръст от 3,4% в сравнение със същия период на миналата година.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност, животът в София ме направи много по-шарен и мотивиран, противно на схващанията ти. :)
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И не искам да те убеждавам, че всички в София са пичове. Напротив, вярно е, че има големи ***, но това е неизбежно. Просто не всички са такива, в това е идеята ми.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Пазарджик мога да слушам Веселин Маринов на "тортата", а тук Armin Van Buuren ми дойде на крака на 10 минути от вкъщи. :)
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нямах вариант за университет, да. Завъриш един и сега продължавам да уча. Няма как без образование да искаш 2 000 в Пазарджик. Но познавам и такива там. Само, че не метат улиците. И да, не съм бил на зор. Обичам Пазарджик, но за млад човек е непоносимо да се живее там. От 27 човека клас, само 1 живее в Пазарджик. Другите се разпръснахме из България и света. Ако искаш възможности, тогава се адаптираш.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИщо лично, може и да съм предубеден, но това не променя шока и стреса, който са ми причинили шопите. Тези нерви никой никога няма да ми върне и твоите думи трудно ще ме убедят, че всички в София са големи пичове, след като само аз си знам какво преживях.Да, може и да имам вина с навиността си, но и на тях не им прави чест да се възползват от това.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАзликата между мен и теб е, че аз бях само минувач и не съм бил притиснат от обстоятелствата да преглътна различията и измамите. А ти ако си отишъл с идеята да живееш там, едва ли си обърнал сериозно внимание на "културните" различия, защото и да ги има те не ас били важни. С и без тях ти е трябвало да живееш там. Сега сигурно ще ме убеждаваш как от хубаво си отишъл там и съвсем не си бил на зор. Сигурно в Пазарджик си взимал 2 бона или си имал варианти за университет.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
90, имаме прогрес. Преди малко 90% бяхме ***, сега сме половината. Явно разговорът ни дава плодове. Хайде сега да те шокирам - аз само живея в София, но не съм от тук. От Пазарджик съм и не изпаднах в културен шок, когато се преместих тук.
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
89, Ами защото ние в провинцията не сме виждали такава наглост. За нас не е обичайно да се вардиш по 24 часа. Вие си знаете, че сте в клоака, но ние не знаем и не сме подготвени. Извиняваме се, че сме супер наивни, но това не променя факта, че половината софия са пълна ***, с извинение.
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да и после да ти обяснявам, че си задръстен темерут и няма разчупено мислене.Бях ли достатъчно убедителен?Или пък да ти обяснявам, че примерно в долно нанагорнище имаме 5 океана и затова трябва агенцията по рибоволов да е там, та сакън там, където ТРЯБВА да е, някой, който ЗАСЛУЖАВА тази работа да не изкара 5 лв и да гладува, за да може СУПЕР важните жители на долно нанагорнище да имат за почивки.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
88, хващай си метрото и не си дръж паспорта на показ в джоба на късите ***. Последния ще ти го откраднат не само в София, а във всяка европейска столица, бъди сигурен. Статистически, на мен, като човек живеещ в София, би следвало да ми се случват много по-често подобни неща, но не се случват. Хайде да се замислиш и да ми отговориш защо не е така.
69
4
 
1
 
! Отговори
до 87 преди 8 години
Добре, ела ти в провинцията 10 пъти и всеки път някой я да те прецака със 150 лв, я да ти открадне паспорта или да се държи с теб като с ***, и тогава аз да ти обяснявам, че видиш ли не всички сме такива. Подчертавам ВСЕКИ път, когато дойдеш.НА чужд гръб и 100 тояги са малко, ама ако на теб ти се случи друга песен е пееш.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти си патологичен случай. Страхотни изводи правиш за някого, само защото живее в София. "Евала" ти правя за "разчупеното" мислене. А всичко започна оттам, че казах, че се радвам, че си щастлив там, където си...
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
85, такива като теб. 90% сте такива там. Извинявам се, ако си в 10-те %. Ако не дебнете, то поне се правите на голяма работа, само защото дядовците ви едно време са излезли от селото.
66
5
 
2
 
! Отговори
82, 83 преди 8 години
Не аз дебна по гарите и летищата да мамя хората. Нито пък взимам по 150 лв за 5 км.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
78 = комплексиран ***.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
78, успокой си нервите, бе... Много си шарен, интересен и спокоен като те гледам.
63
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80, защото страната се централизира силно и всичко живо се премести в София. Дори за едната митница, дето щяха да я местят в Русе, шопите ореваха. От къде на къде митницата и агенцията по риболов например ще са в София. Каот не искате провинциалисти, няма да ми ревете а глупости. Не може хем всички институции и фирми да са при вас, ама без да имате съответните кадри за тях. А и в провинцията не могат да карат на фотосинтеза.
62
8
 
5
 
! Отговори
Софиянец студент преди 8 години
Интересно като плюете София , защо се натискате да живеете тук . Стойте си в провинцията и там си правете бизнес , никой не ви е канил да идвате .
61
7
 
3
 
! Отговори
от 78 преди 8 години
Като се бутаме у софията, ревете. Сега казвам, че НЕ искам да живея в софията, а вие пак ми блъскате минуса. Е, последно да се бутаме ли или да си стоим в "провинцията"? Ни тъй, ни инак. Няма угодия и това си е.
60
8
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 8 години
да не дава Господ да се наложи да живея в София, че не ми се мисли. Ще стана като вас - сив, скучен и агресивен.