НДК – ремонт след ремонт, започват площада отпред

В подлеза имало много течове, ще се сменя и настилката
4 ное 2015 18:45, Анисия Иванова
29

Снимка Dnes.bg

Столичната община подготвя цялостно нов проект за ремонт на площадното пространство около НДК - площад "България", който заема около 11 дка, който трябва да приключи през май 2016 г., съобщи Мария Бояджийска, зам.-кмет на София по направление "Зелена система, екология и земеползване", която провери продължаващия ремонт.

По думите й новият ремонт се налага поради установени редица проблеми с хидроизолацията на обекта, които са вследствие на тяхното компроментиране след навлизането в миналото на тежки машини по настилката. Това води до течове, опасни за конструкцията на подлезите, посочи зам.-кметът.

Новият проект предвижда изваждане на всички гранитни плочи, нова хидроизолация и изцяло нова настилка от гранит. Всичко това е една доста сложна и голяма по обем задача, тъй като включва цялото пространство около НДК, посочи Бояджийска.

Новият ремонт ще бъде финансиран изцяло от Столичната община. Ще бъде направена отделна обществена поръчка за избор на изпълнител.

Относно ремонта, който в момента се изпълнява около НДК, зам.-кметът съобщи, че той върви по график, очаква се основните строително-монтажни работи да бъдат приключени до края на ноември. В срок е завършен ремонтът на фонтана. Обектът е приет и се очаква издаване на разрешение за ползване и премахване на обезопасителните огради. След това започва зазимяването на фонтана заради очакваните ниски температури.

Частичната подмяна на настилките от гранит и цялостната подмяна на водещите ивици от варовик с мрамор трябва да бъдат завършени до края на ноември. Бояджийска поясни, че става въпрос за обща територия от над 120 дка, която включва 60 дка озеленяване.

От дни там работници усилено засаждат петунии и цъфнали теменуги, макар сутрин температурите да са минусови.

Около НДК се инсталират над 600 осветителни тела, от тях над 200 са по алеите, 88 ниски лампи се монтират в малките алеи. Реновират се стълбовете на улично осветление по протежение на булевардите около парка. Прави се ремонт на тротоарните настилки около НДК на площ от 24 дка.

Ще бъдат монтирани две автоматизирани италиански тоалетни, пригодени за хора с увреждания. Предвижда се да бъдат поставени 29 камери за 24 часово видеонаблюдение и създаване на Център за видеонаблюдение в подлеза до фонтана.

Надяваме се всичко това да бъде завършено до края на ноември, отбеляза Бояджийска. Тя подчерта, че са констатирани редица забележки от страна на строителния надзор, като например недобри връзки между различните видове настилки, недобър ремонт на тротоарите.

Всички те са регистрирани, описани, изпълнителят вече е започнал работа по тяхната корекция. Няма да се съгласим да приемем обекта, без изцяло да бъде завършен качествено, увери Мария Бояджийска.

Тя припомни, че общата стойност на проекта е 12 млн.лв. От тях около 10,5 млн.лв. са осигурени безвъзмездно от ОП "Регионално развитие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Малко по малко ще се нареди София.
15
5
 
6
 
! Отговори
Избрали Я преди 8 години
КОЛКО НАРОД ИЗЗБРА ГЕРБ-КРАДЦИ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!При 30 процента гласували, 1/4 невалидни бюлетини и гласувалите за други партииКАКВО СЕ ПЕРЧИ МУТРАТА И ФАНДЪКА
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После ни казват за това няма пари, за онова също...Е как да има, като крадливите гербаджии трошат милиони за глупости. Заеми взеха и пак се видят малко, сега и винетките ще направят 145лв...Ама так е като има балами да се радват на просташко-мутренското излъчване и говорене на техния лидер
13
8
 
13
 
! Отговори
mathur преди 8 години
Това са ремонтите на ГРОБ всяка година - Цариградско и НДК....Мизерници...
12
5
 
13
 
! Отговори
Ерик Клептън преди 8 години
И така докато милиарда бюджет на София не свърши до стотинка!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фънди усвоява...
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да поставят една филия с масс това ги чака столичаните сутрин , обед , вечер филии с масс, щото гърците изпиха узото и изядоха маслините , гърците не са луди само се правят на луди и си вземат парите па ........................................Илия с филия в килия ....?..
9
3
 
12
 
! Отговори
Владко преди 8 години
Що всички се оплакват? Нали Фандакова спечели с над 60%. Избрахте я, сега лошо било....
8
4
 
23
 
! Отговори
видими резултати преди 8 години
Да ремонтираш ремонта запазена марка на герб
7
18
 
2
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
Ето затова гласувахме за ГЕРБ. Да покажем, че България може. Жалкото е само това, че градат малко повече.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От месеци 'ремонтират' - изгребаха и пръстта дори (което се прави само при заразяване? - да сте чули за такова в цетъра на София?) . Сега - почти готово - изглежда почти както си беше преди! Защо се дадоха милионите, нека да ни каже другарката Фъндъкова?Крадат като за последно! Това е. Сега обявяват 'ремонт на ремонта' - какво може да си помисли нормален човек???
5
2
 
15
 
! Отговори
Георги преди 8 години
В Плевен подмениха мраморните пътеки на централния площад понеже през зимата ставаше невъзможно да се ходи нормално по тях. Пързаляше се. Пред НДК щели да подменят варовиковите с мраморни-пълно безумие! Или това е начин да бъдат;;усвоени" данъците на хората!
4
1
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Кражби!
3
1
 
20
 
! Отговори
дебологъз депутат преди 8 години
преди един два месеца месец дадоха как един теч от канализацията един човек купил тапа за 5 кинта и успял долу горе да оправи теча , а общината щяла да прави тоя ремонт скромно само за 50-100 хилки, но от сърце,с икономисаните пари директорите щели да си купят някоя количка да си возят любовницата си..
2
1
 
29
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ремонтите пред Хендка струват на столичните данъкоплатци повече от построяването му.
1
2
 
30
 
! Отговори
пак ли преди 8 години
"..ще бъде изцяло финансиран от Столична община " това случайно не са ли нашите данъци които за пореден път се наливат в безкрайното лъскането на центъра на София .