Нови-новенички трамваи от днес по линия №1

Те са 5 – с ниски подове, ведионаблюдение, паникбутон...
13 окт 2016 18:00,
23
Нови-новенички трамваи от днес по линия №1
Снимка: БТА

Чисто нови трамваи се движат от днес по линия №1, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която показа трамваите.

Трамваите са общо пет, те са нископодови, с видеонаблюдение, благодарение на което ватманът може да наблюдава не само салона, но и външната част на трамвая. Той разполага с паникбутон, чрез който може да сигнализира при проблем.

Средствата за закупуването на петте трамвая са общински, осигурени със заем на Европейската инвестиционна банка за общо около 17 млн.лв. Кметицата припомни, че преди две години бяха пуснати в движение 20 изцяло нови трамвая по линия № 7, а около 5 км от трасето по бул. "България" беше реконструирано със средства по ОП "Регионално развитие". Фандъкова посочи, че усилено продължава модернизацията на столичния градски транспорт.

"След като подменихме около 90 на сто от тролеите и над половината от автобусите в София, продължаваме с подмяната на трамваите“, отбеляза тя и подчерта, че трамваите са най-скъпите средства на градския транспорт след мотрисите на метрото.

Средната цена в Европа на един трамвай е около 2 млн. евро. Тя каза, че в София са 20 реновирани трамвая от Прага, 15 от тях вече се движат по линия номер 22. Предстои скоро да бъдат пуснати и останалите пет трамвая.

През следващата година ще пристигнат трамваите от Базел, осигурени като грант от швейцарското правителство.

Йорданка Фандъкова подчерта, че вече има осигурени средства по ОП "Региони в растеж" за доставка на още нови трамваи.Предстои и откриване на процедура за цялостна реконструкция на трамвайната линия по бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Алабин" до Съдебната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ФандъковаСофиятрамваи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЗАЩО СЕ СПОМЕНАВА ДУМАТА РЕНОВИРАНИ?
19
0
 
22
 
! Отговори
Руски??? преди 7 години
До Ха,ха,хаааааааа...Руснаците контактуват не с ХАМЕРИКА а с ИЗВЪНЗЕМНИ за това получават най-новите МЕЖДУПЛАНЕТНИ ТЕХНОЛОГИИ!!!
18
1
 
24
 
! Отговори
ас преди 7 години
Седалките завъртяни така че да се притесняваш някой да не ти разчекне колената докато минава. И тези паралелепипеди ако са просто кухи кутии под седалките е още по-идиотско, по-добре в трамвая да беше изцяло за правостоящи от колкот това.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен17 Така е ,защото в София има загрижен кмет ,и най вече човек,...А кметовете на Пазарджик ,Пловдив ,Хасково ,...... узаконени крадци.....
16
0
 
19
 
! Отговори
dp преди 7 години
абе дали не са нови тия или са нове-нички.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново в София. Другата час от страната не ги интересува. Там не живеят българи, защото те са интересни само по време на избори.
14
1
 
18
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ajde be.... dosta se falite ste imale 4 tramvai....golema rabota - kade ke najdite pari da gi platite toa se na kredit so golema kamata....
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123"Ехо, НЕсофиянеца (не се засягай!), МНОГО СИ ПРАВ, ама май НЕсофиянка са ТУРИЛИ за кметИЦА и тя е забравила, че съществува на тази планета и ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ!!А, за мамка им Цецина - да не говорим! Тия *** ни клатят всички - и софиянци и несофиянци ...
12
6
 
18
 
! Отговори
Гръдьо преди 7 години
Добри новини,трябва да се пазят и уважава труда на кмета. Автомобилите се крадят,застраховка,пешеходци, дупки... разправия голяма.Дневна карта е 4лв,но често се минава гратис за спирка-две-три... няма как.
11
6
 
20
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ехооооо, софиянцииииии, забравихте ли че съществува на тази планета и ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. Виждаме и усещаме че вие столичани отдавна сте в ес и нато. Айде стига, влакове, трамваи, тролеи, метро, а за БЪЛГАРИЯ,,,,,,,,,,//???+++++*****-$$$%%%&&&&&, ХАЙДЕ СТИТА ДЕ бактън де, ееееееееееееееей. Хайде сега изберете си и майката за президент и тонално да ни* майката.
10
2
 
22
 
! Отговори
туйн пийкс преди 7 години
Айде билетче за гт стана едно юро ха ха ха ха яхвайте колелетата за сто юро.
9
0
 
21
 
! Отговори
до 9 Реалистан преди 7 години
Ало картаджията когато догодина ти кажат ,че не може да има такава разлика между билетчетата и картите и разбира се вдигнат цената тогава какво ще пишеш или ще се качиш и ти на колата за икономии.
8
0
 
23
 
! Отговори
Вот дю Фак преди 7 години
"Осигурени като грант от швейцарското правителство" - понякога и списващият не е на ясно какво е написал, а бедните четящи си стоим в неведение.
7
4
 
26
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Знаете ли ,че движението на леки коли в София се увеличи в 50 пъти - до ненормалност и истерия от когато билета стана 1.60лв ? 4 чл семейство с две пр средства - 25.60 лв !!! - Алооо ! - с колите е много по-евтино !
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами защо седалките са накриво? Сигурно са ги монтирали пияни майстори?
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъка продупчи ли си билетче за 1.60 лв. или по навик мина гратис и чакаше комисион от водача!
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фьфьндьчето с много модерно яке! Единия рькав дьлаг другия кьс!
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хе-хе-е! Втори репортаж за деня със снимка на Картофка Фъндъкова! Ало, днесбегето, ставате смешни с това надупване!ЗАЩО НЕ Я ПОКАЗАХТЕ, КОГАТО САМОКОВЦИ ПРОТЕСТИРАХА срещу настаняването на "бежанците"-нашественици в града?
2
4
 
22
 
! Отговори
interesno преди 7 години
ha sega parite dali sa obshtinski sled kato sa zaem koito izplashtame NIE GRAJDANITE....*** V..
1
4
 
33
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Седалките са като в първа класа, но много малко. Като стане билетчето 2 лева ще сложат още един ред и климатик :)