"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?

Шествието ще се проведе на 10 юни от 18:00 ч. в София
19 май 2017 17:15,
167
"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?
Снимка: София Прайд

Брюксел се къпе в цветовете на дъгата, докато ЛГБТИ общностите в други европейски страни продължават да са изправени пред основни проблеми. Това коментира брюкселското издание "Политико" в днешната си рубрика Playbook, като дава за пример ситуацията около организацията на българския София Прайд.

Още по темата

Тази седмица централните сгради на институциите на Европейския съюз осъмнаха с пешеходна пътека, оцветена в цветовете на дъгата и проекция на ЛГБТИ знамето върху сградата "Берлемон", където се помещава Европейската комисия. Инициативите се ползват с подкрепата на местното брюкселско правителство, a хиляди призиви за подкрепа на равните права се появиха в Twitter. Малко ЛГБТИ общности в Европа имат лукса да се радват на подобна подкрепа, продължава публикацията на брюкселското издание.

Авторът на текста Райън Хийт пише, че има огромна пропаст между обещанията на ЕС за правата на човека и действителността за ЛГБТИ общностите на континента. Той се позовава на последния доклад за състоянието на ЛГБТИ правата в Европа, изготвен от организацията ИЛГА Европа – европейския клон на световната асоциация на организации на лесбийки, бисексуални, гей мъже, трансджендър и интерсекс хора. Макар Малта, Норвегия и Великобритания да получат добри оценки в доклада на ИЛГА Европа, има огромна разлика между тях и страните с най-ниски оценки в ЕС: Латвия, Литва и Полша. В някои части на Европа хората с нехетеросексуална ориентация и полова идентичност вече се страхуват за живота си. Жалба за геноцид е подадена на 16 май в Международния наказателен съд от три френски неправителствени организации срещу длъжностни лица в Чечения, Русия.

 

Коментар за "Политико" прави българският активист Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд, който разказва какъв е напредъкът при правата, които членството в ЕС дава на ЛГБТИ гражданите и как София Прайд се организира успоредно с позволения от общината всяка година "анти-гей парад". 

Според него днес има апатия както в българската ЛГБТИ общност, така и в политическата класа и обществото като цяло, а това спира развитието на процесите за постигане на равенство. Българите не се доверяват на своите институции, независимо дали става дума за правителството, медиите или неправителствените организации.

"Когато не вярвате на институциите, не сте ангажирани с политическия живот, а това се отнася и за ЛГБТИ организациите, като обхваща всички аспекти на проблема", казва за "Политико" Стоянов.

София Прайд не се ползва с политическа подкрепа и обикновено е поставян в ситуацията да се провежда успоредно с "анти-гей парад". Посланици от западните страни са се присъединявали открито към сцената на София Прайд, а отделни български политици са участвали в някои от предишните събития, но само крайно националистическите партии имат последователна позиция – те са против прайда.
 
"Радваме се, че проблемите около София Прайд не остават незабелязани от чуждестранните медии и лидери на мнение. Единствено се надяваме, че скоро въпросите около българската ЛГБТИ общност ще станат част от дневния ред и на българските власти и медии и ще можем да получим тяхната подкрепа в борбата за равни права на българските граждани с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност. Те не са никак малко и заслужават да имат своя глас", посочва Моника Писанкънева от Ресурсен център "Билитис", част от организационния комитет на София Прайд.

Десетият София Прайд ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е: "Да прогоним предразсъдъците" и цели да предизвика по-широк обществен дебат за приемането на ЛГБТИ хората и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Шествието ще започне в 18:00 ч. от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

DMS кампания набира средства за организацията на София Прайд 2017 и съпътстващите го арт седмица и филмов фестивал. Желаещите да се включат в инициативата могат да изпратят SMS със съдържание DMS SOFIAPRIDE (текст на латиница с главни букви). Дарения могат да се правят и на Facebook страницата на организаторите на София Прайд https://www.facebook.com/sofiaprideparade, където има специален бутон точно под корицата на профила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
25
 
! Отговори
вярващ преди 6 години
Ако Бог не съди Брюксел то Той трябва да се извинявеа на Судом и Гомор. И както унищожението на онези градове беше дойде изведнъж, така ще бъде и тяхното ако не се покаят. Бог забавя защото е милостив и иска спасението на всеки човек, но няма да търпи вечно.
86
1
 
15
 
! Отговори
Честно да си кажем преди 6 години
Пеле раст и швед станаха едно и също, само иска да му дават и да не работи !Сладка работа ,цял ден само е бане и лежане, а тъпите хетеро да бачкат и дават пари за х хо мо паради. Вместо цели месеци да ни приказват за няква смешна снимка на някъв който се правил на на ци ст да се занимаят ония в народното как и защо е даден DMS номер да се даряват на здрави и не финансово затруднени хора.ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА Е СКАНДАЛА ,А не аматъорски снимки на палячовци .
85
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?"На никой. Спрете да ни занимавате с глупостите си. На всички им е ясно, че насила ни го натресохте тоя "парад".
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей таз педрастия ...
83
11
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
И те са 4еда на Бога , да са оби4ат , нема лошо , но да се правят некви паради ,шествия , не го разбирам .
82
0
 
10
 
! Отговори
Мбуахаахах преди 6 години
Нямаааа, и пееераси вече няма в България - всичко се изнася навън
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да му пука?
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
легебетите да не са тея дето се въобрязяват на жени а?те си печелят доволно - да си платят те за панаира шарен..
79
0
 
26
 
! Отговори
Содом и Гомор преди 6 години
много се извинявам , че несъзнателно пропуснах колегите от крило некрофили и копрофили.След обаждане от Хелзинкския комитет обявявам най отговорно , че гореописаните вече са включени в протокола и ще бъдат в челните редици на организацията ни.Извратеняци от всички страни обединявайте се!
78
0
 
10
 
! Отговори
Бай Хай преди 6 години
Предлагам тези хубави гейски прояви да се онагледяват,за да има представа младото поколение как точно се прави това. И като понатрупат опит ,тогава да експериментират вече на експертно ниво.
77
0
 
24
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
70) Православната Църква има официално отношение по този въпрос. И то е съвсем ясно - че развратът на такива хора не може и не трябва да бъде толериран. Само че нашите управници са готови на всички, за да се харесат на Запада и САЩ, поради което не обръщат внимание на черковните догми. Основният им аргумент е, че България е светска страна. Те не осъзнават, че ставайки съучастници на тези субекти, сами обричат себе си (също и околните, които ги приемат) на анатема!
76
0
 
17
 
! Отговори
Дискриминиран нормал преди 6 години
Кога най-после в родния ми град ще се проведе София прайд-хетеро?Ако сами си го организираме, дали кметицата ще ни даде разрешение да го проведем?И дали после БХК няма да ревне, че сме оскърбили гейовете, като сме демонстрирали нашите нормални, естествени сексуални предпочитания?
75
3
 
27
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
Отвратителна работа! Защо трябва да натрапват гнусотиите си на всички? Какъв пример дават на младото поколение? Тези, които им позволяват да го правят наясно ли са с факта, че това въобще не са никакви връзки. Още по-малко пък любов. А нравствено падение. Биологически е невъзможно да се осъществи подобна връзка. Тялото на човека го отхвърля, понеже от нея не може да се роди плод, какво остава за душата. Такива хора са за психиатрии, а не за паради, ако питате мен!
74
0
 
17
 
! Отговори
Содом и Гомор преди 6 години
А за нас содомистите /зоофилите/,дендрофилите,садистите, мазохистите,нимфоманите,кандаулезизти,автоеротисти,фетишисти,партиализти и много други низгвергнати другари и другарки. На нас няма ли да се отпусне някаква сума за парад - предлагам по 10000 лв на крило по 20 парада в областните градове.Искаме равноправие и ние сме хора стига сте хранили само обратните , моля вземете се в ръце...
73
10
 
2
 
! Отговори
Баба Гуси преди 6 години
Ще ви издам и още малко палавници, но не всичко за да не губим интереса. Само ще ви кажа, че и кака Филка ще е там. Няма да ви казвам с какъв костюм ще е, но е страшно секси. Също и старите муцуни от началниците ще са там, но стига толкова съм ви издавал, че с тази моя голяма и *** уста...няма запушване. Ще ви чакам с нетърпение....
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пука ми, че DMS е животоспасяваща дарителска кампания. Има болни хора, за които това е последната надежда! Изобщо не ми дреме за личния живот на хората и не разбирам защо трябва да ме занимават с това!?
71
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?Аз отговарям: На абсолютно никой.
70
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера смисъла на тези паради... защо всички трябва да знаем че го взимате отзад?
69
11
 
11
 
! Отговори
Баба Гуси преди 6 години
Аз специално за прайда няма да съм с расото и килимявката. Дядо владика ми даде неговото трико. Розово е, доста поизрязано и съм му пришил три щраусови пера. Отзад, но не пречат. Има и цепка на съответното място. Само замяташ перата и си ти. Ще ме видите. Ще махам на всички. Обичам вииии
68
0
 
8
 
! Отговори
Спецо преди 6 години
Лезбийките имат един хендикеп : липсват им няколко сантиметра, затова доста често са навити и на мъж. Отдавна им предлагам да ги нормализирам, но само в единични случай се получава. Отивам пак да пробвам на парада.