Мъж трябва да плати 1000 лева заради 10-годишни задължения от 98 ст.

Мобилен оператор осъди българина
10 мар 2019 21:37,
93
Мъж трябва да плати 1000 лева заради 10-годишни задължения от 98 ст.
Снимка: BulFoto

Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до 1000 лв. Мъж разбра, че е осъден да плати задължение почти десет години, след като то е възникнало, предаде Нова тв.

Още по темата

„Влизам до банката и питам какъв е проблемът, защо не мога да си изтегля сумата и те ми казват, че имам запор за 98 стотинки главница”, разказва Боил Иванов.

През 2008 година Боил заминава за Италия. У нас оставя дълг към мобилен оператор. 10 години по-късно непогасена сметка за 98 стотинки струва на мъжа над 1000 лева.

„Връщам се и нямаше никакви такива задължения или там подобни. До този момент съм плати 981 лв. Като дължима сума още остава 217 лв.,”, обясни той.

Въпреки че задължението на мъжа е от 2008 година и би трябвало да е изгубило давност, все пак изпълнителен лист има.

„Тази давност не се прилага автоматично, лицето което е осъдено не е се е позовало на нея. Това е важно да се знае, защото много хора просто броят периода, който е изтекъл и считат, че проблемът е решен. Не, не е така. Нито частният съдебен изпълнител е компетентен да се занимава с този въпрос”, обясни адвокат Десислава Филипова.

Така 98 стотинки стават причина мъжът да се превърне в обект за частен съдебен изпълнител, без дори да разбере, че е съден.

„Като се издаде този изпълнителен лист се търси длъжника на адрес, не бива открит, за да може да възрази срещу размера на дълга и срещу размера на адвокатския хонорар и съдът издава разпореждане да се издаде изпълнителен лист”, обясни Ивайло Илиев, председател на Сдружение „Покана за доброволно изпълнение“.

В края на януари започна наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия, която иска съдът да е длъжен служебно да проверява за неравноправни клаузи в договорите с потребителите. До края на март родните власти трябва да отговорят на Комисията как ще променят закона, а дотогава Боил ще търси правата си чрез адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булга-ристан е държавата в която мафия,правителство,монополи и съдебна с-*** са едно неразделно цяло.Придобиването на нашите пари е основна цел на този конгломерат
34
0
 
41
 
! Отговори
Опарен преди 5 години
Да позная ли от първия път кой е мобилният оператор? Наскоро се прекръсти на два символа, вторият от който е "1". Избягах с 200 от там, въпреки че им бях клиент от 1996 и то без да имам нито една неплатена сметка. И какво получих за тия 50 000 който съм платил през годините като вип клиент, както ме титуловаха? Неустойка 500 лева и гадни колектори. Така бизнес не се прави! А за тия 0.98 питайте онзи гном в народното събрание и чл. 410 от гпк.
33
0
 
31
 
! Отговори
Az преди 5 години
Излиза, че пари в банка не трябва да се държат, защото могат да ти ги откраднат/запорират изключително лесно.
32
0
 
24
 
! Отговори
Габриела преди 5 години
Общата сума 1-во беше -500 лв. След това стана 1000 и 50/60 лв. Сега е станала 1500 лв. И това в рамките на 1 година.. След 2 месеца ще са 5000 лв. сигурно.. Смешна работа
31
0
 
40
 
! Отговори
Габриела преди 5 години
Оператора е бившия "МОБИЛТЕЛ" сегашния А1... А частния съдебен изпълнител е "Велислав Петров
30
0
 
37
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ГостА1 е поредната трансформация на най-мафиотския оператор "М-Тел"!Преди много години с голям зор успях да се откача от тях.Но имам познати,които още се подмятат в него,въпреки непрекъснатите оплаквания....Но тяхна си работа!..Иначе си прав:-КАРТЕЛА Е КОШМАРЕН!!!!!За съжаление,ВСЯКА ДЕЙНОСТ на нашата територия е КАРТЕЛНА,поради НЕКАДЪРНОСТТА на Шайката ГЕРБ да се справи с него...Отделно дето не им позволяват "Големите началници",както се изразява Банкянския мало-умник..
29
1
 
35
 
! Отговори
ошашавен преди 5 години
Значи законът важи само ако се позовеш на него, така ли? Няма такава абсурдна държава!Съдилищата тогава по кои закони отсъждат?!
28
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пирамиди ,фараони и балъци за милиони
27
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да се напише и името на оператора във новината.После се чудим защо сме на 111-то място по свобода на словото.Сигурно се смята, че оператора може да реши един ден да си пусне реклама в сайта.
26
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този мъж да не се оплаква по българските медии, а да си намери адвокати от Франция или Германия. Съд до дупка срещу държавата България. За нанесени морални щети, психически травми, бездействие на държавата, която не го е информирала в продължение на 10 години. Съд до дупка и към моблния оператор.
25
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Аликзандър Греъм Бел изобретил телефона открил, че има неплатени сметки към Агънце Едно.
24
0
 
44
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Мобилните оператори са в картел.Всички са се договорили и цакането е в пълна степен.Наскоро си преподписах договор към А1.Клиент съм им повече от 10 години.Консултанта в магазина ми каза че ако сега нямам нужда от устройство,мога когато реша да се възползвам и да си взема с отстъпката,която ми се полага.Месец и половина по-късно искам да си купя смарт часовник и с изненада разбирам ,че немога да ползвам отстъпка.Казаха ми "Когато сте преподписали да сте взели" Изключително коректно от А1.
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави клиентите съдят фирмите за много пари а в България е обратното.
22
0
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
пак ще попитам:-Никой ли не знае за кой юначага-оператор става въпрос?..Айде,на "медиите" им затвориха устата преди доста време,но няма ли "странична" информация?Това е важно,МНОГО важно!!!!!
21
1
 
44
 
! Отговори
Мак лауд преди 5 години
Внимавайте, след 800 години някой оператор може да реши, че му дължите пари, българския съд веднага ще образува дело (разбира се законосъобразно), вие естествено няма да можете да се явите, за да ВЪЗРАЗИТЕ, КАТО СЕ ПОЗОВЕТЕ НА ДАВНОСТТА. Като нищо някой ваш наследник ще се раздели я с къща я с апартамент, за някави забравени от вас стотинки.
20
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и да не станат две злините,набързо пратиха матряла за фъндъчката в "трета глуха"...зер много гняв по страниците не е на добро..
19
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи разбрах, че задължения които в белите държави се считат за ПОГАСЕНИ по давност, тук, в България не се погасяват.Законите позволяват въпреки изтеклата давност, съда да образува дела, на които мобилния оператор разчита, че длъжника няма да се защити, просто защото НЕ Е РАЗБРАЛ, ЧЕ ГО СЪДЯТ. Защо като е изтекла давността, длъжника трябва да се позовава и защитава и ходи по съдилища и прочие? Що за безумни закони, явно написани в полза на мобилните опаератори (в слуачая)
18
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може ли да се прехвърли дълга към мюфтийството ?Никое задължение не трябва да може да се увеличи повече от 2 пъти. В случая 0.98 лв + 0.98 лв = 1.96 лв. Платими само от добронамереност, защото е изтекъл абсолютния давностен срок от 10 години.Задължения под 10% от МРЗ да не се търсят по никакъв начин и да са платими само от добронамереност на длъжника.
17
2
 
44
 
! Отговори
Ххх преди 5 години
Скъсай си българското гражданство публично и се върни в Италия човече. Мафиотска държава
16
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете една реклама - дайте името на съдия-изпълнителя, който е видял че запора е за 98 стотинки и е продължил с идиотизма :)