Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги

Кметът на столицата е готов за диалог със Сдружението на заведенията
27 окт 2020 15:05, Нели Христова
141
Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги
Снимка: БГНЕС

"Мерките в София още не са достатъчно строги. Важно е да знаем, че от всеки от нас зависи какви ще бъдат. Призовахме студентите да преминат на онлайн обучение. Вчера министърът на образованието даде такава възможност и на директорите на училища. Днес на щаба ще коментираме няколко теми - да дадем по-точни указания на директорите, защото те не са лекари. Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес. Имам много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено. Възложила съм да се намери такава възможност. Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова преди днешното заседание на софийския оперативен щаб.

"Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация  за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки", подчерта Фандъкова.

Тя напомни, че маските на закрито са задължителни. Отправен е и апел към работодателите да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където е възможно. Фандъкова е разпоредила всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

Фандъкова е готова и на диалог със Сдружението на заведенията, но подчерта, че мерките трябва да се спазват стриктно.

"Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог", каза Фандъкова и посочи, че за разлика от кафенета и ресторанти, където може да се спазва дистанция, в нощните клубове, такава възможност няма.

В час пик в столицата пък вече са увеличени влаковете в метрото по първата линия.

"В момента всеки ден с метрото се движат около 240 000 - 250 000 души при 340 000 - 350 000 души преди извънредното положение. От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти вече преминаха през тест - става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха", обясни шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стадото (раята) трябва да добива имунитет. Вълците са решили да позачистят хлабавата част от стадото, а здравата част я чака яко бой, стригане и доене.
57
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка, некадърници! Пак искате да прехвърлите вината на хората. Години наред без реформи в здравеопазването. Лекари работят за 1000лева.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арестувайте учениците и студентите ! Мръсни комунистически изчадия !
55
8
 
14
 
! Отговори
ФакеКУроната преди 3 години
Ей фандък! Чети:Няма вирус, няма пандемия, Няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, Няма да нося маска, няма да се ваксинирам! жНяма вирус, няма пандемия, Няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, Няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, Няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, Няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, Няма да нося маска, няма да се вакс
54
2
 
12
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 3 години
айде без преговори с кръчмарите, че на народа ще му писне да чака линейка по три часа и да не може да се оперира планово три месеца и ЩЕ ТЕ ИЗМЕТЕ ОТ МОСКОВСКА
53
6
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА ! преди 3 години
Очаквано стигнахме до тази ситуация. Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година. Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките. Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. опитда придобием обществен имунитет. Този имунитет се проваля.Очаквано стигнахме до тази ситуация. Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. В момента консумираме най-вече еф
52
6
 
4
 
! Отговори
кмето Кире преди 3 години
Кво да четеме бе Мангъров. кви са тия Харвард, Оксфорд, Майнц, Станфорд. Да не са села у добружа пълни с кумунисти бе селенин
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ здраво точат НОИ с тлъсти болнични.Оставка!
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете The Great Barrington declaration, 35000 учени от цял свят казват това, което казва и Мангъров. Говоря за професори от Харвард, Оксфорд, Майнц, Станфорд.
49
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпи ***, съвсем скоро ще станете свидетели на това какво означава експоненциален взрив на болни и заминали си от въпросния взрив. Това дали се взимат мерки или не няма значение вече.
48
7
 
9
 
! Отговори
чл.-кор. Мина Радева преди 3 години
Чест и почитания госпожо Фандъкова адмирации за решителния ви мъжки характер и не забравяйте молбата ми да не забраните гейпарада. Ще спазваме всички отречени от Мангъров противоепидемични мерки и ще бъдем с маски навсякъде по телата си.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете The Great Barrington declaration, 35000 учени от цял свят казват това, което казва и Мангъров. Говоря за професори от Харвард, Оксфорд, Майнц, Станфорд.
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започни да изграждаш общински безплатни паркинги ***!За ковид-19 има други назначени хора да се грижат!Само платени зони ми сложила в София!Аре ОСТАВКА!Бегай си на село!
45
7
 
6
 
! Отговори
едно мъжко момиче преди 3 години
Данчето е едно голямо мъжко момиче с голяма мъжествена душа скрита под мъжкото женско излъчване и със суров мъжки характер
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой е виновен за това, некадърнице ?Може би Радев, а ?Или Мънъгров ?ОСТАВКА на цялата крадлива Шайка !!!
43
6
 
2
 
! Отговори
НОЩ преди 3 години
Тези малки *** и идиотчета разнасят заразата и заразиха дори целия министерски съвет. Предлагаме незабавно да бъдат забранени и изолирани в лагери от закрит тип по области. Мръсни долни комунистчета.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента бившият кмет на София е с КОВИД-19, той как е, полагат ли се грижи за него, той спазва ли нестрогите мерки???
41
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са взети няма тротоари!Няма асфалт!Няма канал и вода в с. Герман и вилната зона там,а са вече квартали на София.Улично осветление няма!Тя взела мерки за ковид да мисли?!
40
13
 
18
 
! Отговори
НОЩ преди 3 години
Необходимо е ВЕДНАГА всички ученици да минат в дистанционно обучение!!!! Училищата сериозно допринасят за разнасянето на коронавирус в България!!!!
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А по повод мерките и теглилките, Данче, да ти разкажа за един дето бил под карантина. Шефът му казал "А, кво толкова бе, ела, нали ще носиш маска". Та си ходил на работа. И на гости при родителите си ходил. Такива ми ти работи с мерките и теглилките...