Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги

Кметът на столицата е готов за диалог със Сдружението на заведенията
27 окт 2020 15:05, Нели Христова
141
Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги
Снимка: БГНЕС

"Мерките в София още не са достатъчно строги. Важно е да знаем, че от всеки от нас зависи какви ще бъдат. Призовахме студентите да преминат на онлайн обучение. Вчера министърът на образованието даде такава възможност и на директорите на училища. Днес на щаба ще коментираме няколко теми - да дадем по-точни указания на директорите, защото те не са лекари. Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес. Имам много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено. Възложила съм да се намери такава възможност. Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова преди днешното заседание на софийския оперативен щаб.

"Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация  за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки", подчерта Фандъкова.

Тя напомни, че маските на закрито са задължителни. Отправен е и апел към работодателите да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където е възможно. Фандъкова е разпоредила всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

Фандъкова е готова и на диалог със Сдружението на заведенията, но подчерта, че мерките трябва да се спазват стриктно.

"Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог", каза Фандъкова и посочи, че за разлика от кафенета и ресторанти, където може да се спазва дистанция, в нощните клубове, такава възможност няма.

В час пик в столицата пък вече са увеличени влаковете в метрото по първата линия.

"В момента всеки ден с метрото се движат около 240 000 - 250 000 души при 340 000 - 350 000 души преди извънредното положение. От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти вече преминаха през тест - става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха", обясни шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ЧЕСТ И АДМИРАЦИИ, ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА ! НЕ ЗАБРАНЯВАЙТЕ ГЕЙПАРАДА, КОЙТО Е СИМВОЛ НА КРАСОТА И ЗДРАВЕ. КАНИМ ВИ В ПЪРВАТА РЕДИЦА.
77
1
 
16
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Миналата година бях цял месец болен от вирус. Адски болки, отслабнах много. Ама не бе ковид и на никого не му пука нали?
76
16
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ЧЕСТ И АДМИРАЦИИ, ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА ! НЕОБХОДИМО Е ПЪЛНО ЗАТВАРЯНЕ НА СТРАНАТА, КПП-ТАТА, ВЕЧЕРЕН ЧАС , КАКТО И ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА ХОРА НАРУШИЛИ МНОГОКРАТНО ПРАВИЛАТА ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ ( В ДОСТА ДЪРЖАВИ ЗА ПОДОБНИ П-РЕСТЪПЛЕНИЯ СЕ ИЗДАВАТ И СМЪ.Р.ТНИ ПРИСЪДИ ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ МОЖЕ ТАЗИ БЕЗОТГОВОРНОСТ ДА ПРОДЪЛЖАВА ВЕЧНО, СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗДРАВЕТО НИ И ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ ! И НЕ ЗАБРАНЯВАЙТЕ ГЕЙПАРАДА, КОЙТО Е СИМВОЛ НА КРАСОТА И ЗДРАВЕ. КАНИМ ВИ В ПЪРВАТА РЕДИЦА.
75
2
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Когато искаш да заключиш хората и да ги лишиш от препитание поне трябва да имаш някаква политическа кредибилност. Фандъкова тотално е абдикирала като кмет и това личи по катастрофалното състояние на цялата инфраструктура - дупки, разбити тротоари, затревясали междублокови пространства.
74
1
 
14
 
! Отговори
Втората вълна преди 3 години
Бягайте всички - иде грипната вълна!.Ъъъ... пардон вълната от корона вирус!
73
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас Велмазов.И още една мярка - организирано извозване на такива фанатизирани уродливи креатури като теб извън София в лагери, докато всички в София изкарат тази елементарна настинка. След това, ако не си умрял от страх, можеш да се върнеш отново. Но след като се върнеш, ако започнеш отново с вонята си, ще те изолираме в зоопарка с надпис Фашизоидос Маймунус.
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крият и че Борисов е с инфаркт.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Любо-ПиткоТакива са торба с бацили. По-добре ти е на село.
70
7
 
23
 
! Отговори
Че преди 3 години
Да вземем пример от италианците. Там вече мятат камъни, търбушат всичко заради мерките. На всички им писна от продажните правителства
69
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРП и ОП убиха още 40 българи вчера. Вместо извънредно положение и затваряне на София, ще има още много жертви на престъпното управление.
68
12
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ЧЕСТ И АДМИРАЦИИ, ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА ! НЕОБХОДИМО Е ПЪЛНО ЗАТВАРЯНЕ НА СТРАНАТА, КПП-ТАТА, ВЕЧЕРЕН ЧАС , КАКТО И ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА ХОРА НАРУШИЛИ МНОГОКРАТНО ПРАВИЛАТА ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ ( В ДОСТА ДЪРЖАВИ ЗА ПОДОБНИ П-РЕСТЪПЛЕНИЯ СЕ ИЗДАВАТ И СМЪ.Р.ТНИ ПРИСЪДИ ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ МОЖЕ ТАЗИ БЕЗОТГОВОРНОСТ ДА ПРОДЪЛЖАВА ВЕЧНО, СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗДРАВЕТО НИ И ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ !
67
6
 
5
 
! Отговори
Живее ми се преди 3 години
Какво чакайте, давайте строгите мерки.
66
3
 
13
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Излагате се.Лакомията ви избива народа.В един момент ще се окаже, че комунистите са били много по-свестни от вас, издънки алчни.Въведете драконовски мерки и приберете хората.
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Данчето и липсва само една картечница , тениска на Че Гевара и генералски пагони !
64
0
 
11
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
А най-вероятно скоро ще се търсят политици доброволци.
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента се търсят лекари доброволци. Скоро ще се търсят и учители - доброволци!
62
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шайката на Тиквун вече никой не взема на сериозно. Няма как да въведат строги мерки. Авторитета им е 0
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворете метрото и градския транспорт и забранете колите да се движат и вируса веднага ще изчезне.Никой никъде няма да ходи и готово ! И друго ! - маски вече се търкалят и по улици и в автобуси , самолети и къде ли не.Но иначе ще пазим природата и ще прилагаме мерки против разпространението на вируса.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом до онази врачка Витанов опряха.
59
1
 
9
 
! Отговори
Фандъкова преди 3 години
Аз не съм виновна бе, *** популация.Така ми го говорят от комунистическия интернационал.Аз съм само говорителка.