Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо
161
Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти, пише "Труд".

Още по темата

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо. Това е така, защото жилището е стока от първа необходимост, а в София продължават да идват млади хора, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище. Разбира се, много млади хора в началото на кариерата си предпочитат да живеят под наем, но след като получат стабилен доход се насочват към покупка на жилище с ипотечен кредит вместо да плащат месечен наем.

Желанията на купувачите не са се променили заради коронавируса, а се променят с повишаване на доходите им. Купувачите стават все по-взискателни не само към качеството на самия апартамент, а и към средата около кооперацията - интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено около блока им, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът и т. н.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си с ново строителство, а това увеличава още повече броя на купувачите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат, коментират строителни предприемачи.

Те прогнозират умерен ръст на цените през 2021 г. в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. За строителните предприемачи е по-добре да има устойчивост на пазара, а не рекордно търсене и предлагане, защото това им позволява да планират по-добре финансите си и производствения процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: жилищацениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситуацията е следната. Масовката, която пее и лае колко са неизгодни апартаментите, живее под наем и храни една не малка гилдия от наемодатели. Аз самият съм давал под наем 10 жилища и съм градил кариера паралелно. Ами, не е моето. Факт, че наематели намирах за минути и все свестни млади хора, но не е моето. Запазих за мен 2 наследсвени жилища, които са ми сантиментални и давам под наем към днешен момент са символични суми, които ми покриват ипотеката на къщата, която не е особено много- 2500
28
1
 
17
 
! Отговори
Архитекта преди 3 години
Големи глупости са това , че панелките се разпадали. За това не могат да ги съборят. На който много му се иска да ги събаря ще види голям зор - няма да му стигне златото да ги изкупи. :-):D:D
27
6
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
аз под Намалява, нямам предвид хора емигриращи, а имам предвид хора Умиращи, България е първа по Смъртност в Европа. А за твойте Топ-специалисти, ами тя и Меркел каза, че Инженери, Архитекти и Учени идват от Арабия като мигранти, ама реалността е много далече...
26
5
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Прощавай, ти бот знаеш ли какво е? Ботът е робот. Доста умни роботи имало, гледай ти... Май искаш да кажеш ***, ама не ти достига капацитетът.
25
4
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До dmxБалона ще изтрещи,ама яката след около 2 години! 2024-2025 година! Само стой и гледай
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия апартаменти са пълна глупост бях тръгнал да си купувам и като видях кви кутийки са се отказах .купих си парцел и година по късно къщата ми е готова 4 спални по 17квм 2 бани и wc 3 килера и котелно хол и кухня 53квм 189квм чиста площ и двор 800квм .На 9км от Бургас квартял Ветрен .всичко до мебелиране ми стъпи на 270 000 лв.
23
5
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Има нови жилища и нови жилища. Имам тристаен, строен 2009-та година. Едната ми спалня е 32м2, а другата- 28. Хол- 62м2. Бани по 12м2. 2 тераси по 30м2, коридор- 15м2 и дрешник 5м2. Иначе си прав- има разни кутийки, на които налитат мякащите IT специалисти от Сливен с по 10-12м2 спални.
22
4
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Ей БОТ - да да видим кой взима по д масата. Не лесно да стойш само да пишеш коментарчета и чакай да се оправят наъта след 20 години-ама не се знае може да си вече под земята. Аз живея сега. БОТ
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа ето я платената статия за имоти тая седмица
20
7
 
25
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
За векове?! Глупости на търкалета. Като бях млад и зелен и се видях с 8000лв. от IT Сектора се хвърлих да купувам маломерни кошари в Студентски град да ги давам под наем на провинциалните студенти. Бързо осъзнах, че някакви 6 апартамента, които сумарно давам под наем за 4500лв., не ми носят почти никакъв доход и се ориентирах към смислени инвестиции. Да, имам собствени 4 жилища, но това НЕ е инвестиция за никакви векове... Това е бетон, за Бога....
19
5
 
11
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
Най - забавно в статията е как обясняват колко лоши са панелки и ЕПК - та, нищо че в тях имаш пространство, а в новите спалнята е масово 10 квадрата. Иначе са топ. Цената била нормална, нищо, че ако сте семейство със средна софийска заплата и трябва да върнете 400К с лихвите ще отнеме 40 години. Ама не, то няма балон. Както няма балон, така ще изпопадат панелките и ЕПК тата, което го обявяват от 20 години. А то и 2008 нямаше балон, пък си взех жилище преди 5 години на 50% от цената 2008-а
18
8
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Тези неща са си тук. Младите лекари ще останат и, когато няма разни нули, като тебе, със заплати в плик под масата, заплатите им ще скочат в пъти!
17
4
 
14
 
! Отговори
Архитекта преди 3 години
Жилището не е чувал с картофи, както си мислят някои. То е дългосрочна инвестиция - за векове. Има къщи по 300+ години в Швейцария, Франция , които са реновирани и цената им е много висока. Панелката има много дълъг живот при добра поддръжка и качествени обитатели , железобетона по принцип е неразрушим при липса на влага.
16
36
 
22
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Нека обясним. България бива напускана от прости хора, общаци. 95% от емигрантите са берачи на малини, миячи на тоалетни, кофражисти и тираджии. За тия, ама грам не ми пука. До 20 години тук ще остане един хубав хъб от добри специалисти с ЧЕСТНО платени данъци и без сив сектор (без сервитьори, малцинства и подобна пасмина). От младите специалисти, които ще останат тук всеки ще купи жилище. Общаци и подобни бедняци ще внесем от Молдова, Украйна и Русия. За тях 2000лв. на месец са злато.
15
0
 
1
 
! Отговори
Т преди 3 години
Вече да.
14
6
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Това гето Славия за кеартал ли го взимаш-прилича на Бангладешко гето
13
19
 
8
 
! Отговори
Пепката преди 3 години
Така, за последно се включвам и спирам, че ще кажете че съм брокер.1. Брутално обезценяне на парите, което ще продължава ( печатат като ненормални и дълговете на държавите са огромни).2. Жилищния фонд в България е доста стар и ще предстои още по - голямо търсене поради това, че много панелки ще излязат от експлоатация.3. Предвид тези факти, вие си чакайте да паднат цените. Не става с пиене на ракия и лафене по форумите, трябва малко финансова култура и мисловна дейност!
12
4
 
20
 
! Отговори
Поздрави преди 3 години
на всички със снимката- да не забравите утре всички пред банките за ипотека-Промоция 100 хиляди евро за панелка в Люлин!!
11
1
 
21
 
! Отговори
Бла преди 3 години
Хайде стига с тия жилища , осрахте София с това строителство. Няма неокъкан квартал. Вече и в квартала в който отраснах - Славия.
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сложна лихва не се изчислява така но авторката не го знае - ако бяха поскъпвали със 7 процента на година щяха да поскъпнат с 400% грубо за 20 години...