Предвиждат зелена зона в столичните кв. "Гео Милев" и "Редута"

С постъпленията ще се направи подмяна на тротоарите в района
18 яну 2022 09:53, Анисия Иванова
76
Предвиждат зелена зона в столичните кв. "Гео Милев" и "Редута"
Снимка: БГНЕС

Зелена зона за паркиране се предвижда да бъде въведена в кварталите "Гео Милев" и "Редута" през тази година, съобщи кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Той информира, че вече е имал предварителна среща с ръководството на Центъра за градска мобилност и те са поели ангажимент една трета от приходите от зоната да се реинвестират в нея под формата на възстановяване на инфраструктурата.

Според Илиев въвеждането на зона, освен ред и правила в паркирането, ще допринесе и за облагородяването на пространството. Гражданите вече са си дали сметка за огромните плюсове на зоните за платено паркиране, отбеляза Георгиев пред БТА.

Той поясни, че идеята е една трета от постъпленията, които ще получава ЦГМ от увеличаването на зелената зона в "Слатина" с обособяването на още около 6 хиляди паркоместа, да бъдат реинвестирани в подмяна на тротоарите в района.

Това са около 250 хил.лв. годишно, които ще отиват целево за обновяване на тротоари. "По мои изчисления за около две години районът ще придобие съвсем друг облик", каза Илиев. Той има и конкретно предложение - довършването на ремонта на алея "Карл Бетц" до ул. "Академик Л. Стоянов", чиято реконструкция започва през миналата година.

Кметът е настоял пред Столичната община реинвестицията на приходите от зелена зона да важи със задна дата и очаква една трета от реализираните приходи от зелената зона в кв. "Яворов" през 2021 г. да бъде инвестирана в квартала, посочи Илиев. Той информира, че ще направи още едно онлайн допитване по темата /такова е имало през 2020 г./.

Той обясни, че тази година се планира строителството на многоетажен паркинг за 160 автомобила с футболно игрище на покрива, където сега се намира паркинга на пазара "Ситняково". Съоръжението ще има още игрище за мини футбол, зона за културни събития, предвиден е и велопаркинг. Финансирането в размер на 4,5 млн.лв., е осигурено изцяло от Пазари "Изток".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
23
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи ако си мислите, че ще има по-малко коли по улиците и тротоарите ви след като направят зелена зона то много се лъжете! Мога да ви кажа, че това което ще стане е, че тротоарите ви ще станат много по-малки отколкото досега и колите дори може и да се увеличат като брой! Знам го понеже живея в Лозенец! Там от над 5 години има зелена зона и да ви кажа един ремонт не са направили ни на тротоари ни на улици! Така, че сънувайте вие ремонти и хубави тротоари пък парите ще ги вземе някой друг!!!
38
8
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Такива поплювковци са ми любими... Ти на колко обществени обсъждания беше, бе? На нито едно. Защото, ако си бил, знаеш, че ВСИЧКИ присъстващи бяха твърдо "ЗА". Айде бягай да си играеш сега!
37
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро на дивите сeляци им е спукана работата. Зони навсякъде, в центъра без скапани коли, намаляване на скоростта, вдигане на данъците. Всеки взел по една барака за илядо лева и си прави каквото си иска с 40лв данък на година. Не трябва да има данък по нисък от една минимална заплата. Да се научат и младежите без кола, а не тате му зимвал бмв-то и он си пуши на смрад лъзгай ки я по завоите и карайки опасно. Целия студентски град трябва да стане зона.
36
20
 
8
 
! Отговори
Живущ в Редута преди 2 години
Първо, браво на кмета, такава постъпка изисква много здрави топки! Браво!Второ, кварталът отчаяно се нуждае от зелена зона, заради стотиците таралясници, спиращи безразборно не само на платното, но и по тротоарите, които се непроходими, хеле пък за детски колички.трето и най-важно - така се осигурява спазване на реда, защото има едни хорица, които минават и глобяват ***, които спират както си искат. 100 лева на година или 30 стинки на ден са смешна цена за това да има ред. Браво
35
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забавно е как някои хора дават за примери "другите държави". ИМало безплатни паркинги, имало това, имало онова. Тука буферни паркинги по цял ден безплатни има, ама Гай Баньосс не може с метрото. Той трябва с таратайката да се движи по цял ден. Айде сиктир! Цяла София платена зона час по-скоро, че ми писна!
34
1
 
21
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Аз съм в Яворов, т.нар. горен Яворов. От 1 година е зелена зона, но тротоари не са пипани. Единствената "придобивка" е колчета върху разбития тротоар. Е да, места за паркиране вече има, но това че ще се прави инфраструктура със събраните пари си е нагла лъжа. Но в Гео Милев и Редута се съмнявам че ще се осигурят и места за паркиране, заради гъстото застрояване. А районния ни кмет е просто една шматка, която само се снима за Фейсбук.
33
2
 
12
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
От този ДейБъшки хипар дългокос какво друго се очаква. Преди 11 години направихте маса улици еднопосочни и съсипахте движението в квартала (Гео Милев). Преди малко над 2 месеца бастисахте СТАРИ дървета на ОБЩЕСТВЕНО място което обърнахте на ПАРКИНГ и оставихте една малка малюлюмна пътечка за придвижване във Слатина. Да се отбележи - блока е незаконен, пъкна се около 98-***, в момента е ПЪЛЕН с специален ЕЛЕКТОРАТ явно - най-вече наематели от "АйЧи"-то - избиратели на тези ***.
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен смях .В тези квартали няма тротоари.Какво ще ремонтират ?Особено в Редута си е като Пакистан .Гето .
31
5
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Паркирането няма как да остане безплатно, но поне да има паркинги, всеки да може на 3 преки от блока да паркира, за което ще си палти 100-200-300 лв на година, въпрос на сметка, но никой не прави паркинги, от там улиците са пълни, като няма толко коли по улиците и разхода за хора на градска мобилност ще падне, сега се возят по двама и един обикаля...
30
0
 
27
 
! Отговори
шофьор преди 2 години
До Аз искамКолега, 90% от колите са на живущи, трябват нови паркинги. Помните ли обещанията при въвеждането на синя зона в центъра "ще се изградят многоетажни паркинги" - за 17 години няма нито един построен.
29
0
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
От зоната единствено изчезват колите, които са за ***, но общината си има начин да ги премахва и без зона, защо не го прави е друг въпрос
28
4
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
А мен какво ме интересува какво искаш ти?!Това да не ти е концерт по желание?!Я млък!
27
1
 
19
 
! Отговори
Нормален преди 2 години
А нова паркинги ще се изградят ли? В този квартал се строи без мозък, няма парко места, сградите са една до друга. Сега пак шофьорите са виновни. Сега ще събират едни пари, които ще отиват за заплати на Градска мобилност и за пътна маркировка, а тротоари не чакайте.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То синя,то зелена,то пембена,то 30км,абе зони да искаш в София!Един паркинг няма безплатен общински като в другите държави.И там има зони,ама има платено паркиране и общинско безплатно.На българина му дай пространство да го загради,маркира,да тури бариера и да прибира такси!Да не ги е яд,че живеят тия общинари бе?!То голямо съобразяване,голям ред.На финала нито ще пътува някой с метро и градски,нито ще влиза в центъра,ще стане пусто като в Припят!!!!
25
4
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
В цял свят паркирането в градската част е скъпо почасовото паркиране, тук също трябва да е така, но трябва да има паркинги във всеки квартал дето наема по адресна регистрация да е разумен на годишна или месечна база, така улиците празни и носят доход на общината, ние само рисуваме места по улиците и места няма
24
0
 
26
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
Много скоро само в полето между Левски Г и Враждебна няма да е ЗОНА!
23
20
 
7
 
! Отговори
преди 2 години
В цяла София трябва да е зона, за да се разкарат неизползваемите кошници!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 - ако искаш направо на теб да ти ги даваме данъците по 2-3 хил лв. за по удобно нали? Тия гъби...
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще има ревизия за тези зони, да се види през годините като прибират толкова пари какво сътвориха с тях от Столична Община?!
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен,ако сто процента от шофьорите се ваксинират, местата за паркиране ще се увеличат,ще намалеят тези в гробищата,но това е друга тема.