Метрото в София дължи 3 725 730 лв, не може да ги плати

Кмета на София и КНСБ искат среща с Асен Василев
26 яну 2022 17:30, Нели Христова
198
Метрото в София дължи 3 725 730 лв, не може да ги плати
Снимка: БГНЕС

Метрото и електротранспорта в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет.

Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ "Подкрепа" инж. Иоанис Партениотис.

"Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи", заяви Йорданка Фандъкова. По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.

"Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации", поясни кмета Йорданка Фандъкова.

Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.

1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения, компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълният размер на получените фактури.

По време на срещата беше обсъден и представения проект за държавен бюджет. В него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти.

"Тези средства са крайно недостатъчни. Анализите към момента сочат, че столичният градски транспорт се нуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база", заяви Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съвместно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
17
 
! Отговори
Ддд преди 2 години
Да организират кампания за даряване под името "Българското метро" :)
101
8
 
22
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Абе фандъка как така от супер печелилвшо звено, го направи на загуба?Талант се иска другари, талант
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе няко знае,ли колко са субсидийте на партиите!За година.Включая и тези,които не са в парламента.Горе-долу.
99
5
 
10
 
! Отговори
Ерудит преди 2 години
Харвардите ще покажат умения.
98
7
 
19
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
Аве големи тапаци сте. Фандъкова казва, че може да ги плати но не и позволява закона за бюджета. Вие пак къде са парите, чекмеджета и шкафове. Радвайте се на Бийвъс и Бъдхед сега, щото после ще ревете.
97
7
 
7
 
! Отговори
мак преди 2 години
От кого ще вземе държавата, за да им плати тока в метрото? Пак се оплакват, пак искат от държавата. От какъв зор? Могат да увеличат например цената на билета, но най-лесно е да искат и да вменяват, че някой им е длъжен. Дори този, който не ползва тази услуга.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КметЪТ, а още по-правилно кметицата, мис Ирко! Труден език, а?
95
11
 
11
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
Честити ви Кирчо и Кокорчо а зад тях другаря льотчик. И по-зле ще става.
94
4
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПЛАТЯТ , КАКТО ЗА ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ И ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА !!!
93
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толупа и Фандъкова са за затвор.Кой знае колко милиона са се нагушили с това метро.Алчни за пари ,злато и шкафчета.
92
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалете пенсиите и заплатите на бюджетниците: чиновници, полицаи, учители и лекари за да овладеете инфлацията. Повече от абсурдно е мед сестрите да прибират хиляди левове както и учителите при липсата на деца и слабите резултати на матурите...
91
6
 
7
 
! Отговори
Чайка преди 2 години
Нито Радев , нито женка му, нито някой и други политици ползват метро.Та затова и няма да си мръднат пръстчетата да доплатят.
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв бюджет ви гони! Кире оправя РСМ. Зает е! Ама много сте нахални! Хахах
89
4
 
12
 
! Отговори
Предложение.. преди 2 години
Фандъка да внесе индопакистанци с велорикши като в индия!то и без това столицата ви мяза на бомбайско гето!Екологичен транспорт без ток!Или само рикши ..ама те пък нашенските 7ндийци са научени на мързел и няма да щат да въртят педaлume по цял ден като индийските индийци!
88
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До до 103! Първо прочети статията, после коментирай!
87
3
 
22
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Че какво общо има софиянския бюджет с държавния бюджет?Нищо!Защо чакат държавния бюджет!Нали сте гражданя с нови дрехи,хайлайф,артисти,певци и музиканти..Алибеговци и държавни рантутници,плащайте си реални данъци и си издържайте метрото от софиянския бюджет!
86
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на онези с картите за метрото и гр(ад)ския транспорт. Пуснете по някой и друг лев на клетата и безпарична кметица.
85
1
 
8
 
! Отговори
Правопис преди 2 години
"КметА на София и КНСБ искат среща с Асен Василев".
84
10
 
20
 
! Отговори
ДЖИБКА преди 2 години
АМИ ФАЛИРАЙТЕ! НЯМА ВСЕ ДА ВИ ХРАНТУТИМ С ДАНЪЦИТЕ СИ! АЗ МЕТРО НЕ ПОЛЗВАМ!!!
83
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толупа и протежето и Фандъкова да плащат.То не може само кюлчета и шкафчета.