Нови правила за тротинетките в София: 25 км/ч, в парковете ще се бутат

Целта е да се ограничат инцидентите с тях
31 май 2023 14:53, Анисия Иванова
112
Нови правила за тротинетките в София: 25 км/ч, в парковете ще се бутат
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет представи нови правила за движението на тротинетките в града. Целта не е да се обяви война на тротинетките в града, а да се ограничат инцидентите, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

В София има над 2000 електрическите тротинетки, които се отдават под наем. Те са екологичен, бърз транспорт, който намалява трафика и създава удобство и категорично не краде пътниците на градския транспорт.

"Има няколко насоки, по които работихме. Основният акцент е да ограничим неправилното паркиране и зачестилите инциденти", заяви Георгиев и добави, че по данни на КАТ има над 1600 санкционирани нарушители.

Председателят на СОС съобщи, че ограничението от 25 км/ч ще важи за всички тротинетки под наем и за личните такива. "Личните нямат никаква регистрация. Ние не знаем колко е техният брой официално", добави той, цитиран от БГНЕС.

Георгиев съобщи още, че е абсолютно забранено движението с тротинетки в парка. Разрешено е само да се бутат в парка, като скоростта следва да бъде не по-висока от 5 км/ч.

"Задължаваме фирмите да прилагат ограничението", обяви председателят на СОС.

Следващата забрана е за паркиране на широки градски пространства, което включва входове на сгради, детски площадки и др. "Определяме в рамките на един месец зони, в които те могат да се оставят", обясни той и добави, че това може да бъде например на пилоните на НДК, но не и на фонтаните.

По закон и сега паркирането на тротинетки на тротоарите е забранено е затова правило ще се разчита на самосъзнанието на гражданите. Санкциите за нарушенията са в размер на 50 лв. и важат за всички граждани, вклю и за онези, които притежават лични тротинетки.

Фирмите, които предоставят тротинетки, са длъжни, ако те са разхвърляни безразборно, да ги приберат в рамките на 4 часа. От 500 до 1000 лв. е размерът на глобите за фирмите, ако се установи, че не са въвели ограничението, тяхна тротинетка се кара с над 25 км/ч. или е паркирана неправилно. За непремахването на разхвърляни тротинетки в рамките на тези 4 часа глобата за фирмите е от 300 до 500 лв.

Промените следва да влязат в сила до месец, като преди това следва да бъдат гласувани от СОС, което ще се случи в началото на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
13
 
! Отговори
Юрген преди 11 месеца
Като забраните кучетата в парка , тогава си бутам тротинетката.
76
0
 
5
 
! Отговори
ЦИРК ли гледаме? преди 11 месеца
Глав.Прок. Гешев е като лут с каратечница - вика на разпит всичко живо наред, тука ни занимавате с некви трутенетки.
75
4
 
6
 
! Отговори
Хабибито преди 11 месеца
Много дразнят на пътя
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До до 68 "ама то и пешации има дето си оставят раниците или правят пикник където им скимне...то ако се тръгне по тоя път пиле не треа има в парка. Трети топка ритат, други кучета разхождат...велосипедисти..." Е то паркът е за това. Не е да вдигаш скорости там. Сещаш ли се, че както си се засилил с тротинетката може някое детенце да се зашматка на алеята и да го yтрепеш? Иначе "пешаци" да си правят пикници по алеите в парковете не знам да има.
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тротинетките не са създадени за Българската действителност. Само тротинетка на четири колела, 4Х4, с въздушна възглавница на кормилото може да се справи с пътищата и паветата на Боко Тиквата и Фандъка.
72
8
 
10
 
! Отговори
С целата газ ! преди 11 месеца
Карам и велосипед и тротинетка...не виждам с какво съм ''опасен'' . Не карам 3 тонен джип на амфет и водка нали? Не съм чул велосипедист да е убил или смазал някой в парка, нито тротинетка, нито кънкьор и тн. Виж Останалото става през ден...а и да не забравя четириногите ви приятели, дето цвъкат насекъде и хапят който им скимне...тях забранете.
71
0
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 11 месеца
и не ги паркирайте в хола, че тогава гърмят!
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди месеци жена се спъна в повдигната от общото ниво на тротоара капандура на ЧЕЗ и си разби лицето. Същата жена завежда дело към общината защо не си е оправила тротоарът. И познайте: съдът издирва в момента кои са собствениците построили блокът (?!) преди 30 години, щото тротоарът не бил на общината и те не носела отговорност !!! А, че ЧЕЗ e е сменял капандурите с опасни и че никой в общината не си е направил труда да провери - това няма значение, но тротинетите са им виновни са всичко!
69
5
 
8
 
! Отговори
до 70 преди 11 месеца
Чакай са...това, че ти караш тротинетка и си хомосексуален, не прави тротинетката ''гейски'' превоз ! :)
68
1
 
9
 
! Отговори
Крумови Закони преди 11 месеца
"Господине, защо ми бутнахте трутенетката?!" "Такъв е закона, сър!" ("Трутенетките да се бутат в парка")
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И без това тротинетките са гeйски превоз, нека да има правила, че иначе тия си мислят, че всички са им длъжни.
66
2
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 11 месеца
Така е, ама то и пешации има дето си оставят раниците или правят пикник където им скимне...то ако се тръгне по тоя път пиле не треа има в парка. Трети топка ритат, други кучета разхождат...велосипедисти...
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Слушайте са Е, наистина много си захвърлят тротинетките на тротоара така, че да не може да се минава. Ако хората бяха културни и се сещаха сами, че така пречат на другите, нямаше да има нужда от правила.
64
3
 
4
 
! Отговори
Жана преди 11 месеца
Инцидентите са по пътищата с пияни и дрогирани шофери...оправете с епърво с тях....не мислете за парковете !!!!!!!!!!!!!
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи като видите Тротинетката в парк, започвате да я бутате.
62
6
 
5
 
! Отговори
Слушайте са преди 11 месеца
На който му пречи каквото и да е , не само тротинетките, има гора, да иде там да сади арпаджик и да не трови останалия свят с пошлотията и негативизма си !
61
1
 
6
 
! Отговори
Електрушок преди 11 месеца
Решението е МВР да сложи триноги в парка.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да бе, изобщо не им обявяват война!Следващи са велосипедите, щото и те масово вече стават и електрически.И на какво основание ги забраняват в парковете? Разбирам "Витошка" разбирам НДК, но какво, в Борисовата градина , ще я бутам ?! ТеЯ болни ли са?!Но какво очакваме, когато мaлoумни kрeтeии ни управляват? Преди 10-тина години купиха няколко цистерни с боя за пешеходни пътеки и надраскаха всички пътища, където им падне, а сега реват що гинат хора всеки ден на пеш. пътеки! Поредната лудoст!
59
3
 
6
 
! Отговори
Прост на Миндил преди 11 месеца
И как точно ще ме хванат, моята тротинетка вдига 80км/ч - повече от която и да е патрулка. Тре да върнат конната полиция.
58
2
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 11 месеца
Предлагам незабавно да се забрани ходенето пеша, т.к. можете да се спънете в равните тротоарни плочки и да пострадате.Всички пешеходци да се наказват с 1 година затвор.