Нови правила за тротинетките в София: 25 км/ч, в парковете ще се бутат

Целта е да се ограничат инцидентите с тях
31 май 2023 14:53, Анисия Иванова
112
Нови правила за тротинетките в София: 25 км/ч, в парковете ще се бутат
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет представи нови правила за движението на тротинетките в града. Целта не е да се обяви война на тротинетките в града, а да се ограничат инцидентите, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

В София има над 2000 електрическите тротинетки, които се отдават под наем. Те са екологичен, бърз транспорт, който намалява трафика и създава удобство и категорично не краде пътниците на градския транспорт.

"Има няколко насоки, по които работихме. Основният акцент е да ограничим неправилното паркиране и зачестилите инциденти", заяви Георгиев и добави, че по данни на КАТ има над 1600 санкционирани нарушители.

Председателят на СОС съобщи, че ограничението от 25 км/ч ще важи за всички тротинетки под наем и за личните такива. "Личните нямат никаква регистрация. Ние не знаем колко е техният брой официално", добави той, цитиран от БГНЕС.

Георгиев съобщи още, че е абсолютно забранено движението с тротинетки в парка. Разрешено е само да се бутат в парка, като скоростта следва да бъде не по-висока от 5 км/ч.

"Задължаваме фирмите да прилагат ограничението", обяви председателят на СОС.

Следващата забрана е за паркиране на широки градски пространства, което включва входове на сгради, детски площадки и др. "Определяме в рамките на един месец зони, в които те могат да се оставят", обясни той и добави, че това може да бъде например на пилоните на НДК, но не и на фонтаните.

По закон и сега паркирането на тротинетки на тротоарите е забранено е затова правило ще се разчита на самосъзнанието на гражданите. Санкциите за нарушенията са в размер на 50 лв. и важат за всички граждани, вклю и за онези, които притежават лични тротинетки.

Фирмите, които предоставят тротинетки, са длъжни, ако те са разхвърляни безразборно, да ги приберат в рамките на 4 часа. От 500 до 1000 лв. е размерът на глобите за фирмите, ако се установи, че не са въвели ограничението, тяхна тротинетка се кара с над 25 км/ч. или е паркирана неправилно. За непремахването на разхвърляни тротинетки в рамките на тези 4 часа глобата за фирмите е от 300 до 500 лв.

Промените следва да влязат в сила до месец, като преди това следва да бъдат гласувани от СОС, което ще се случи в началото на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
8
 
! Отговори
Браво преди 11 месеца
Друга добра идея е да изкъртите пейките и да забраните на хората да ходят в опасния парк.
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първо се уплаших и после се сетих, че ние живеем в Тикволандия където никой нищо не спазва и не го проверяват.
55
0
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 11 месеца
Напротив...беше в партията на ДБ и ПП, провери ! и е *** и е за смесените бракове и тн :) Баш си е русофоб ! :)
54
1
 
4
 
! Отговори
Гениално преди 11 месеца
МВР да сложи КАТ-аджии в храсталаците на парка. Като хванат нарушител, да го питат аджеба "Кош' и прайм ся..."
53
3
 
8
 
! Отговори
Дон Пириньон преди 11 месеца
Ама забранете и колелата и кънките и изобщо затворете парковете най-добре. Начи може си разхождат песовете с големина на магаре дето нападат деца , а тротинетка не? Ами бягащите за здраве...стях какво правим???? А кънките????
52
6
 
1
 
! Отговори
Емели Трутонетка преди 11 месеца
Интересен факт за Емили Трутонетката е, че е русофил.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В парковете ще има скрити зад храстите патрули на КАТ с триногата.
50
1
 
3
 
! Отговори
По магистралата.... преди 11 месеца
И къде моето внуче ще кара тротито...,ако не в парка? Нещо пак не сте го измислили....
49
1
 
6
 
! Отговори
ИСУСА преди 11 месеца
Има един определен тип хора-вечно некой и нещо им пречи, вечно са намръщени и се радват, само когато на останалите им е гадно...то не ви пречат колите,тротинетките,велосипедите,кучетата,трамбваите,мотористите,пешеходците...извода какъв е ?-Проблема е във вас почиве, вечно някой ви пречи...кисели сте и сами се тровите.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А сега, де. Как ще се надбягват с колите по Цариградско?Емилито и себеподобните му/й ще са в дълбока депресия.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дрън-дрън... това решение колко месеци работиха по него? Знаем как ще се спазва... както си водят кучетата на повод и с намордник... в Южния в София всеки ден може да видите пуснати безпризорно и без защита кучета и то големи.
46
5
 
4
 
! Отговори
мак преди 11 месеца
Тротинеткаджиите искат да им правим път, да карат със скорст на кола и да преминават където им скимне. Новите правила са съвсем адекватни.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълна забрана на лудостта по тротинетки и гуми циклопи, които хвърчат по пътя без шофьорски курсове и елементарно уважение към себе си и околните!
44
2
 
17
 
! Отговори
ОТ САМОТО НАЧАЛО преди 11 месеца
Беше ясно че идеята с тротинетките е супер т...па. В центъра е хаос, навсякъде гледаш захвърлени тези играчки. Олиг..френ..чета летят с тях по тротоарите, излизат и на пътното платно. Общината както винаги не прави нищо по въпроса.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като гледам инцидента при Цветан Недялков, да бяха гръмнали една тротинетка и при Гешев, можеше да има ефект.
42
1
 
9
 
! Отговори
Помагам преди 11 месеца
Управляващите тротинетка да са в задължителни оранжеви халати над противотравмения екип,а тротинетките да са оборудвани със зимни/летни гуми според сезона.
41
4
 
5
 
! Отговори
Помагам преди 11 месеца
Да се разрешава притежанието на тротинетка само ако имаш осигурено паркомясто;Фирмите притежатели да имат такива на подходящи места в града.Тротинетките да бъдат сервизирани само в лицензирани абонаментни сервизи.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В парковете ще ги следят сигурно колкото и за пуснати кучета.
39
1
 
8
 
! Отговори
Да подсетим преди 11 месеца
чиновниците,че са забравили:1.Да бъде въведена регистрация на тротинетките,с номера,годишни технически прегледи,аптечка и пожарогасител.2.Да бъде изисквани права за правоуправление с изпити.3Да е необходима задължителна гражданска отговорност.4.Задължителен екип с мотоциклетна каска и противотравмен костюм. 5.Нотариално пълномощно за децата,че имат право да карат тротинетката на мама тати.За повече дивотии в момента не се сещам,помагайте!
38
1
 
15
 
! Отговори
до Факт преди 11 месеца
карай смело , с Емили тротинетката сте на един акъл, но после си плащайте и лечението!