Отговорът на Москва: Затварят руската църква в София?

Това ще се случи след експулсирането на трима свещеници
22 сеп 2023 11:40, Александър Попов
614
Отговорът на Москва: Затварят руската църква в София?
Снимка: БГНЕС

Руската църква в София ще затвори вратите си, след експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

„Тази стара руска църква, която дълги години е била място за споделено поклонение на руснаци и българи, сега ще бъде затворена“, заявиха от МВнР на Русия.

На 21 септември свещеници от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат балканската страна до 24 часа, тъй като се предполага, че представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма, се казва в изявление на говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова.

Още по темата

Според нея този изключително неприятелски акт на българските власти противоречал на логиката.

„Хората, които са посветили живота си да служат на Бог в името на единството между руския и българския народ, основано на обща религия и християнски ценности, бяха транспортирани като престъпници в превозно средство с решетки на прозорците обратно в църквата от българската имиграционна служба, за да си опаковат багажа. Те ще бъдат депортирани като нарушители. Те просто ще бъдат оставени на сръбската граница да се оправят сами“, казва Захарова.

„Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж подчертава, че сегашното ръководство на България явно е тръгнало по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между нашите държави, но и на културните и човешки връзки между нашите народи. Сегашната им цел изглежда е прекъсване на отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ“, посочва говорителката на МВнР на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
506
1
 
0
 
! Отговори
иванчо преди 8 месеца
и всичките сте анонимни
505
3
 
2
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
Няма ли кой да изгони Киро и Асен? Ааа, забравих, умнокривите пиделитети ги харесват! Да, ама с тези си действия ще загубят изборите. Да ги видя тогава как ще работят с кметовете????!!!!!
504
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Пак по опорката?, Киро играе ролята на дявола и е дявола, затова преследва църквата!
503
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да гоните свещениците и да ги преследвате, няма да затваряте и църквата, Киро е дявола и това не е шега!
502
2
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 8 месеца
До Глок: А тези, които ходят да се молят в църквите и те ли са служители на КГБ? Руската църква в София не е била затваряна никога, дори и по времето на Стамболов. Много се престараха Киро и Асен в русофобството, чак дотам никой не е стигал.
501
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сред най-значимите науки, развивани от българските жреци - колобрите, е астрономията, високите астрономически познания на древните българи са залигнали в основата на Българския календар - един от най-точните в Света, заедно с този на Майте. В разказа си за битката между българи и византийци при нос Калиакра през 514г. византийският летописец Йоан Антиохийски твърди, че Българите с гадания предизвикали слънчево затъмнение, с помощта на което предизвикали разгрома на византийската войска.
500
8
 
5
 
! Отговори
Глок преди 8 месеца
Истината е,че КГБ отдавна унищожи православието,там наместо божи служители работят офицери от службите,които не вярват в Бог!
499
3
 
5
 
! Отговори
Какво още ли? преди 8 месеца
Ами остава да обучим и изпратим доброволци за да воюват в Украйна за защита на евроатлантическите интереси. И да им изпратим това, което още ние останало като зенитно-ракетни комплекси С300. А после ще платим милиарди за американски Пейтриът, като те ще решат кога ще ги получим. Независими ли сме? Не чак дотам, но важното е да го празнуваме.
498
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Какво още Ама кой не разбра, че сме гъзоподавници. Всички вече ни презират. Само нашите заблудени вдигат лозунги и се радват - на какво ??? А, сетих се на инфлацията, демографската криза и украинското зърно.
497
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 512 Ти замълчи, че дърпаш давола за опашката, а той си няма друга работа. Даваш ли си сметка какво би станало? Къде сме ние - шепа обезлюден народ с продажни управленци, които са с имения по света. Избягали са като първи плъхове да се крият, а такива като теб, който не си мери приказките ще е първият пострадал. Бай бабо, да не те среща мечка - замълчи!
496
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преходи между агрегатни състояния - сублимация, кондензация, замръзване, образуване на облаци, скреж, роса, дъжд и градушка. Познания по метеорология.
495
2
 
10
 
! Отговори
Какво още преди 8 месеца
Изгонихме 70 руски дипломати и служители - рекорд. Изгонихме трима руски свещеници. Какво още да направим, за да разбере света, че сме независими и служим вярно на американското посолство? Ашколсун кьопоолар.
494
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вълново движение на частиците - зареждане на морските вълни.
493
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Тайните на ветровете" - Как се дели тяхното духане и как бива то измервано, как се разпределят ветровете и изворите според тяхната енергия и влияние."
492
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Физика - "Тайните на гръмотевиците". Класификация на гръмотевиците, според тяхната тежест, енергия и мощност, механизмът на гръмотевиците, взаимовръзка между светкавица и гръм., кълбовидна мълния.
491
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знания за движение на звездите, за тяхното равномерно движение и отклонения, за техния брой, названия, величини и различни влияния.
490
1
 
10
 
! Отговори
Това е позор преди 8 месеца
Трима свещеници "представляват заплаха за националната сигурност"? Толкова ниско наистина никое българско правителство не е падало. Време е вече да се оттървем от Киро и Асен.
489
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 520 За да твърдиш, че нямаш никакво съмнение, би трябвало много да си чел и учил - нещо, които при теб липсва и то очевадно. Случващото се в Украйна е пряка агресия на САЩ спрямо Русия, а клетите украинци само жертва - ама защото са алчни и се поддадоха. Наричай Путин както ти харесва, но много интересно как ще коментираш Зеленски, който пред публика свири на пиано с половия си член - пък дори във формат "забавен клоун" - предишното му амплоа.
488
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знания за лунните и слънчевите затъмнения.
487
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знания за движение на Слънцето и Луната, за фазите на Луната и за обратната и страна!