Възстановяват Мемориала на загиналите войници до НДК

Столичната община обяви конкурс за проект
62
Възстановяват Мемориала на загиналите войници до НДК
Снимка: Национален военноисторически музей

Столичната община обяви архитектурен конкурс за изработване на проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа софийска пехотна дивизия в Балканската война (1912-1913 г.), Междусъюзническата война (1913 г.) и Първата световна война (1914-1918 .), съобщиха от Общината.

Мемориалът на загиналите воини от „Желязната дивизия“ е открит през 1934 г. от цар Борис III, за да се почетат безпримерната храброст и победните боеве в защита на Отечеството.

Мемориалът е пазил имената на около 3000 войници, подофицери и офицери, загинали във войните.  

През 1980 г. той е съборен при строителството на НДК и на негово място е издигнат паметникът „1300 г. България“, който беше премахнат през 2017 година.

Идейният проект за възстановяване на мемориала трябва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа софийска пехотна дивизия, става известно от съобщението.

Идейният проект трябва да включва условия за отдаване на почит и възпоменание, включително за полагане на венци, чрез възстановяване на мемориала на загиналите войници, който да представлява недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на падналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, както и цялостно повишаване на естетическите и функционалните качества на обитаемата среда чрез пълноценно и безконфликтно свързване на предложеното решение с околното пространство и паралелното му развитие.

Крайният срок за подаване на проекти в конкурса е 29 януари 2024 година.

Техническото задание, изготвено от екип на „Национален център за териториално развитие“ ЕАД, беше представено през април по време на среща, организирана от Столична общината – Направление „Архитектура и градоустройство”.

В края на октомври се навършиха 89 години от откриването на мемориала. На 28 октомври 1934 г. в София цар Борис III открива войнишкия мемориал по повод 50-ата годишнина от формирането на полковете и като знак за признание към героизма им, наречени Софийската "желязна" дивизия, показва информация на отдел „Справочна" на БТА. Тогава над София летят три самолета и хвърлят цветя над събралото се множество, което наблюдава откриването на Мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
6
 
! Отговори
От 32 преди 6 месеца
Замениха със звездички една дума, която е синоним на "тюрбан". Знаете ли, че при посещението на иранския шах в България през 60-те години на 20-и век, дъщерята на тогавашния наш пръв държавен и партиен ръководител е получила като подарък 1 000 (хиляда) броя тюрбани? Може би тогава й е хрумнала идеята да нахлупва такова нещо на главата си винаги, когато е сред хора. Да я питаш защо?
20
6
 
9
 
! Отговори
До Българин /25/ преди 6 месеца
Освен малкия брой така наречени партизани, тези 30 000 са били достойни български мъже, пратени на война без някой да ги пита дали искат да стрелят срещу Вермахта. И за какво са били използвани най-вече? Руснаците са ги юркали като опитни зайчета, за да видят откъде ще стрелят немците. Нашите офицери са протестирали срещу тази вопиюща некадърност и впоследствие са имали големи неприятности.
19
3
 
7
 
! Отговори
Можеха да построят преди 6 месеца
НДК и без да събарят тези гранитни паметни плочи, от които се състоеше Мемориалът. Онова грозило, уж-паметникът "1300 години България", което софиянци веднага нарекоха "Шестоъгълен neтoxyйнuк", рухна самичко. Според мен, събориха плочите не заради сградата на НДК, а защото онзи грозен "паметник" щеше да е като карикатура до тях. Някой подмазвач е дал такъв съвет на онази, за която народът съчини епиграмата "Девойка от село с *** на чело, като чете - срича. На баща си прилича!"
18
1
 
1
 
! Отговори
Бял Мерцедес преди 6 месеца
Ме преследва в живота и неизменно след мене върви Бял Мерцедес пак ми грабва Окото.Чуй Мобифона Звъни ли звъни.
17
1
 
2
 
! Отговори
И тези които държът преди 6 месеца
Монополите в България и те ще ходят на гробищен туризъм.
16
6
 
2
 
! Отговори
Трябва да направим преди 6 месеца
Паметник на великия Вермахт на мястото на М О Ч А
15
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
18 Те са комунисти и не заслужават почит
14
2
 
8
 
! Отговори
Познайте кой преди 6 месеца
Се е изгаврил с паметта на българските войници и го е унищожил?Комунистите!Рушката Из мет!
13
3
 
4
 
! Отговори
Влади преди 6 месеца
"Българийо, за тебе те умряха..."Добре, че разкараха "Падналия изтребител", че беше едно недоразумение. Абе , същия кадърник ли измисли Шуменския паметник 1300, че се усеща една и съща некадърност ? Нещо като Любен Зидаров в илюстрациите. Брр, гнус!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 19: Спокойно можеш да ми повърнеш върху де до вия.
11
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цялата градинка ще се превърне в гробищен парк.
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Повръща ми се от българи!
9
4
 
3
 
! Отговори
Virtuozzo преди 6 месеца
a тези загинали срещу нацистка Германия 30 хиляди българи са умрели срещу вермахта !?
8
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До НДК вече има списък с жертвите на комунизма. До църквичката, ако някой е забравил къде. Стига вече именници и паметни плочи. Съвсем на гробище ще заприлича всичко. Пък и това е столицата. За България са се сражавали и умирали не само тези хора. Добре, за София са умирали, но пък другите в провинцията по-малко важни ли са? За тях защо няма? Който иска да се възстанови, нека му измисли и друго място.
7
5
 
7
 
! Отговори
Име преди 6 месеца
Там бяха казармите, по-правилно е - в парка зад Хилтън и Гарнизонното стрелбище. Няма да седят хубаво - НДК е вече построен. Не е място за точно такъв паметник. Няма да се връзва с нищо.
6
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Доколкото си спомням, там има построен парк, затова кому е нужен този паметник?
5
4
 
0
 
! Отговори
Слонът преди 6 месеца
Ново 20! Нали Кеворк Кеворкян преди години събираше пари за тази идея, там какво стана ? Но нищо де, пак ще ходим на "Монтето"
4
5
 
2
 
! Отговори
Пернишки Сектант преди 6 месеца
Сложете имената и всички милиционери и Джипси
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
комунестете никога нищо не са рушили ве, те само са строили ве
2
5
 
4
 
! Отговори
Аз съм за Паметник преди 6 месеца
на Мъжката Любоффф - Единствената Истинска Любоффф!