Терминал 3 ще се строи три години, започва през 2026 г.

Това лято Летище "София" ще има 4 или 5 нови дестинации
29 апр 2024 10:12, Анисия Иванова
10
Терминал 3 ще се строи три години, започва през 2026 г.
Снимка: БГНЕС

Планирано е изграждането на Терминал 3 на Летище "София" да започне през първото тримесечие на 2026 г., а строителството да продължи 3 години, каза пред БНР Хесус Кабайеро, директор на фирмата-концесионер.

За тази година се очаква летището да обслужи 7,4 милиона пътници, допълни той.

"7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година", каза Кабайеро. На въпрос дали летището се е възстановило напълно след пандемията той отговори:

"По отношение на броя пътници летището се е възстановило, но по отношение на полетите все още сме под нивото на 2019 година. Това означава, че полетите са запълнени, но все още страдаме от липсата на самолети на пазара, от което авиокомпаниите изпитват затруднение. Но можем да кажем, че трендът е добър за това да преодолеем кризата след пандемията".

"През миналата година 31 авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище "София", като през тази година те ще се увеличат с още две. През това лято ще има редовни полети от и до 78 дестинации, а чартърни - от и до 28 дестинации. За това лято ще има 4 или 5 нови дестинации като Хелзинки, Рига, о-в Скиатос, Баку и Бристол", каза още Хесус Кабайеро.

Той посочи още, че до края на годината фирмата концесионер ще инвестира с натрупване 100 милиона лева. До момента са инвестирани 60 милиона, а до края на годината - още 40.

Започна изграждането на нов открит паркинг, следва реконструкцията на закрития паркинг и на гишетата за чекиране, смяната на багажната система, както и зоната за хранене, през следващата година ще има ново оборудване, с което да се увеличи капацитетът при проверките за сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от София
Контрера: Археологическите разкопки около „Св. Неделя“ са зарити
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Концесионер да построи нов терминал.Няма как да стане.Максимално ще се експлоатира построеният от държавата Терминал 2.Концесионерът закрива Терминал 1,а ние чакаме нов терминал от него.Ще има да почакаме.
9
0
 
5
 
! Отговори
mery преди 2 седмици
За полетите до Скопие ли ще строят нов терминал?
8
5
 
3
 
! Отговори
За да има още преди 2 седмици
Повече избягали от наща страна и това да става максимално бързо се строи още един терминал!!! Скачайте и яжте банани *** селски!!!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Т3 е абсолютно ненужен. Но това, което може да се подобри е - метролинията до Летището да се движи докато има полети. Ако ще и да е 24ч, катко и връзката Т1 с метрото (не само чр трябва да е безплатна, ами да е много по начесто и доакто има полети на Т1 да се движи). Вземете пример от други летища.
6
3
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
На кого е нужен трети терминал? Дори сегашните са много. Летището е празно и всички летят през Истамбул и Атина.
5
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Ако сте на прикачване в летище Амстердам и имате време, разгледайте го. Ще си глътнете езика. Има кушетки за почивка и сън с безплатен интернет, всякакви кафенета, кафененца и ресторанти. Май и бар имаше :))) Магазини за абсолютно всичко за което се сетите. И каква чистота и красота е само, нямам думи. И огромен. Ако не четеш табелите ще се загубиш. Ееееееех, кога ли и ние ще имаме такова летище
4
3
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 2 седмици
Това е лудост. Защо ни е нов терминал след като терминал 2 стои празен. Колкото пъти съм летял от там съм свидетел на една призрачна обстановка - няма жива душа.
3
1
 
3
 
! Отговори
полет до Седней преди 2 седмици
полет до Седней ще има ли? По-добре не, оня със сиренцето да не рече да се вракя.
2
0
 
10
 
! Отговори
баба Пена преди 2 седмици
А тоалетната на Т3 и тя ли няма да се мие и да се поддържа като на останалите два терминала, че яко е така, то направо няма смисъл да си давате парите и да го строите.
1
0
 
12
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 седмици
Те и 2та терминала не се ползват достатъчно. Ако искат да направят нещо полезно, може да направят някое друго летище по другите градчета, или нещо подобно.