Вече 36 г. световният рекорд на Стефка Костадинова е ненадминат

Тя си пожелава да бъде подобрен един ден отново от българка
30 авг 2023 15:06, Елка Василева
27
Вече 36 г. световният рекорд на Стефка Костадинова е ненадминат
Снимка: БОК

Днес се навършват 36 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

На 30 август 1987 г. по време на Световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на  Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. От тогава до днес никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана и в нашите сърца.

Костадинова открай време изтъква, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките й успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб „Тракия“, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. И още – благодарение на конкуренцията от няколко много класни българки тогава в дисциплината, представителки на прочутата родна школа в скоковете, които „помитаха“ съпернички и рекорди.

„Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см, си пожелавам той да бъде подобрен един ден отново от българка“, казва днес Костадинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Бланка Влашич преди 8 месеца
Малко ми беше Дюлевата иначе си ги скачах 3 метра!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
До acdc преди 8 месеца
Ти мислиш ли че допинга които е взиман преди 36 години е същия и днес . Еволюция баце , новите химикали да адаптирани за модерните тестове . Направени сравнение с бодибилдър от 80те и днешно време о ще видиш кво прави съвременния зоб
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да се признае колко много спортисти се появиха в България при Т.Живков ! Аз бях един от тях но и за момичета спрях да хода на съзтезания по шах а имах най добрите книги по шах бех треньора си и даже без да съм на дъската !!! Пуберитетна възрас и никой не спираше пушех австрииски цигари Астор и се появи тогава и уски ( то и до това беше но не знаех нищо освен ракията от праскови ! След това бира и кебабчета и и добре че завърших и средно !!!!!!! даже не за вярване
18
2
 
3
 
! Отговори
ACDC преди 8 месеца
До кайзер созе: Не става въпрос за сравнение на Стефка Костадинова със другите състезателки по нейно време. Ясно е, че тя е била най-добрата. Когато се каже 36 години вече се говори за сравнение на състезателки които безконтролно са взимали допинг с такива, който се състезват при други по-строги правила.
17
0
 
2
 
! Отговори
Кило преди 8 месеца
То и преди 29 години България се класира 4 на световното по футбол общо взето след комунизма нямаме спорт а допинга е изкуство всички зобят но най- добрите не могат да ги хванат . Спорт без допинг не е спорт
16
5
 
4
 
! Отговори
кайзер созе преди 8 месеца
То и другите следва да са зобили по това време , но пак не са успели да я надминат. Така,че допинга не решава нещата от само себе си.
15
0
 
6
 
! Отговори
Дико Сашев преди 8 месеца
Когато нямаше контрол върху допинга се поставяха неземни световни рекорди. Затова искаха подобни рекорди да не ги признават ... но засега не смеят да вземат такова решение.
14
2
 
0
 
! Отговори
Венета преди 8 месеца
До доналдВ Лозана летвата е на височината на скока на световният рекордьор за мъже Хавиер Сотомайор.
13
3
 
7
 
! Отговори
Русия преди 8 месеца
Тъй, туй през комунизма. Дай нещу през демократизма.
12
4
 
3
 
! Отговори
медали е хубаво преди 8 месеца
60 вида спорт и все пак Скок височина - рекорд . Журналистическо-статистическа гордост . Пари има от ММС към спортисти . Медали не . Премии до 12 място . Ние сме 5-12 Ок! Обае някои хора по цял ден ги дават на телевизора и пари им дават, а то без медал . Какво им е интелигентното . Марадона лъга 40 г. за гола с ръка . Спортиста непуши,не се друса, не пие , и не лъже . Бизнес, Кръгове, Групировки .
11
1
 
11
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Софарма също беше ненадмината.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 8.Те сега въобще не ползват допинг. Особено лекоатлетите на щатите. Само им гледай лицата на старта как гледат безумно въртят очи блещят се плезят се и не знаят на кой свят са.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще се идентифицирам като жена и ще го подобря.
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Под крилото на Русия е "успяла". Така и шумахер "успяваше" под крилото на Екълстоун и ФИА.Фанхио и той "успяваше" под крилата на фашистите и техните болиди. Със скокове от срахотен болид в още по-страхотен. Така направи и шумахер, но фалшивата му история все някога ще излезне на бял свят.
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано да не допингира както Стефка.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абе, редакцията, за хубав повод пишете, а снимката черно бяла като за некролог... такива снимки за новини за Киро и Бойко да слагате...
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не бе,момичето си скочи 209,а всички *** тук си помислиха че това е станало с допинг,защото самите те не могат да си представят нещата по друг начин
4
20
 
13
 
! Отговори
Старо време преди 8 месеца
Да не се лъжем, това бяха годините на допинга и нямаше контрол. Не се говореше за допинг дори. Но все пак е рекорд и е повод за гордост.
3
10
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Зоби и ти ,че да постигнеш нещо в живота
2
17
 
10
 
! Отговори
Иванушка преди 8 месеца
Рекордът си е рекорд, но нямам съмнение, че са я назобали яко преди това. Нечовешко постижение. Важно, че не са я хванали!