Скандал: Отнеха гражданството на най-успешната фигуристка на Литва

Маргарита Дробязко участвала в шоу на Татяна Навка
23 окт 2023 15:15, Красимир Ангелов
51
Скандал: Отнеха гражданството на най-успешната фигуристка на Литва
Снимка: БГНЕС

Най-успешната фигуристка на Литва Маргарита Дробязко подаде жалба срещу указа на президента на страната за лишаването й от гражданство на страната, съобщи тя на профила си в Инстаграм.

През септември президентът на Литва Гитанас Науседа подписа указ за лишаване на Дробязко от гражданство. Преди година пък  - през август 2022-а, Дробязко и партньорът й в танците на лед Повилас Ванагас бяха лишени от всички държавни награди заради участието им в шоуто на Татяна Навка "Лебедово езеро" в Сочи на фона на военните събития в Украйна.

Самата Навка, която е световна и олимпийска шампионка при танцовите двойки със своя партньор Роман Костомаров, в момента е съпруга на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Подадох жалба срещу указа на президента на Република Литва, който ме лишава от литовско гражданство, и жалбата ми беше приета от Окръжния административен съд на Вилнюс. Съдът нареди на президента на Република Литва и неговата служба да предоставят материали, потвърждаващи повдигнатите срещу мен обвинения не по-късно от 30 октомври 2023 година. След това, в рамките на действащото законодателство, делото ще бъде разгледано от съда. Вярвам в правосъдието и в справедливостта, които считам за свой дълг да защитавам не само за себе си, но и за онези граждани на Литва, които като мен могат да станат жертва на недостойни политически игри", написа Дробязко в Инстаграм.

51-годишната фигуристка, която е родена в Москва, получи литовско гражданство през 1993 година, за да представя страната на Олимпийските игри заедно с Ванагас. Двамата участваха на пет зимни олимпиади (1992, 1994, 1998, 2002, 2006) при танцовите двойки по фигурно пързаляне. Най-добрият им резултат е пето място през 2002 година. Двамата са 13-кратни шампиони на Литва, двукратни бронзови медалисти от Европейско първенство и един път от шампионат на планетата. На леда те бяха едни от най-големите конкуренти за медалите на българската двойка Албена Денкова и Максим Стависки.

През 2000 година за заслугите си към Литва Дробязко и Ванагас бяха наградени с Рицарски кръст на Ордена на Гедиминас.

След края на своята кариера двамата се изявяват основно с танцовите шоу програми, които са изключително популярни в Русия. В тях участие вземат и редица други олимпийски, световни и европейски шампиони като Татяна Навка, Алексей Ягудин и неговата съпруга Татяна Тотмянина, Татяна Волосожар и Максим Транков, Мария Петрова и Алексей Тихонов, Албена Денкова и Максим Стависки, както и шампионките при жените Аделина Сотникова, Алина Загитова и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 6 месеца
Представете си че България има про-руски правителство и президент и на тези им хрумне на всички които публично показват про-западни идеи да им отнемат гражданството. На мен това не ми харесва и не искам да живея под такъв режим ама явно има хора на които докато не им се случи подобно нещо нямат нищо против такива демонстрации на дуктатура върху други хора стига това да не са те. Както е казано "не пожелавай на другите това което не искаш да ти се случи на теб".
39
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прибалтийските племена отдавна са със затихващи функции. Все още ги крепи финансирането по линия на ЕС и НАТО, но отрицателният им прираст е двуцифрен. И понеже са големи европейци, ще ги напълнят с мигранти според новите правила от Дъблин.
38
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците вън, от ЕС. Песков е съратник на агресора Путин, срещу когото има заповед за задържане от международния съд. Мазохистка. Няма ли други мъже?
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Литва и ние Като вземеш властта ще можеш да правиш като литовците, сега само може да те е яд.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дробязко и Ванагас бяха една от най- красивите танцови двойки през 90тте във фигурното пързаляне! Но литовците няма да им простят участието в руското ледено шоу с Т. Навка, още повече че тя директно се свързва с властта, чрез връзката си с Песков, в прибалтийските страни мразят Русия
35
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така се действа в нормалните държави, на всичко руско му се режат корените, взимат гражданство, свалят рег номера и тн. Мачкай тая блатна cвoлoч.
34
11
 
5
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
На Песков това е някоя след петата жена. А може и да не му е официална . Но и е навредил. Така е когато парите не са на място а на грешната страна.
33
6
 
17
 
! Отговори
Литва и ние преди 6 месеца
Литва така показва външнополитическата си ориентация и е безкомпромисна спрямо онези, които не се съобразяват с това. В нашата прекрасна татковина не лишават от гражданство онези, които смъкват от пилон националния ни флаг и уринират върху него, нито санкционират тези, които демонстративно седят и се хилят, докато всички останали са станали и стоят мирно, защото звучи националния химн. И в двата случая извършителите са от онези, които са вечно на социални помощи.
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В тази държавица е пълно с хора БЕЗ гражданство. Лошо е, че в нашите мвдии въобще не пишат по въпроса. И като се говори за нацизъм, има нужда да се получава информация от повечко страни. Балтийските държави съвсем,ама съвсем не са демократични и толерантни, не само към Русия. но си бяха център на пране на пари чрез големи западни банки. И в Русия се отрекоха от скачаката на троен скок Исинбаева. Не е добре за никого.
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрация в действие.
30
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво! Русолюбците трябва всячески да се мачкат! Само така!
29
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На Гагарин не му отнеха гражданството - отнеха му живота!
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Г-жа Някоя се моли за гржданството на г-н Никой! Хахахахахахххх...
27
11
 
18
 
! Отговори
гитана преди 6 месеца
президентът на Литва има същата глава като Сорос
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като в доброто старо време, Гитанасе
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега Литва ще си върне Украйна и ще се слее с Полша хахаха
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А аз пък се чудя кой нормален човек ще си кръсти детето Гитана
23
11
 
9
 
! Отговори
И ко? преди 6 месеца
Путин чака да я прати на фронта кат е активистка по чужбина.
22
1
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 месеца
Всички тия са като оня дето се млател по топ-ки-те с чук за да дразни с писъците си комшията.
21
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е тотален потрес!!! Участвал си в някакво забавно шоу и започват да те мачкат и репресират. Такова нещо дори комунистите не си позволяваха. Помня примерно Юрий Гагарин обикаляше света и даваше интервюта за чужди медии. Все едно СССР да беше отнело гражданството му след интервюто на Гагарин за BBC... Тотална деградация на западната цивилизация!!!