Бутнахте ни къщите, сега искаме общински жилища!

Бургаските роми с жалба до ООН за 27-те сринати бараки
9 сеп 2009 19:17,
358
Бутнахте ни къщите, сега искаме общински жилища!
Снимка: Булфото

 

Ромската фондация "Романи Бахт" обяви, че е задействала процедура в Организацията на Обединените нации (ООН) заради акцията по събарянето на незаконните бараки в бургаския квартал "Горно Езерово".

Фондацията е изпратила декларация и до кмета в Бургас Димитър Николов, в която го призовава в еднодневен срок да осигури подслон за ромите, чиито къщи в гетото бяха сринати до основи.

Общо 27 постройки бяха съборени във вторник, а незаконните в целия квартал са 42.

Четири от тях са премахнати доброволно от обитателите им, за други две има съдебни дела, а за още 7 се чака приключване на процедурата за издаване на заповед за принудително събаряне.

Вчерашната акция на община и полиция беше съпроводена от безредици, стигна се до ръкопашни схватки на роми с органите на реда и до замеряне с камъни на кмета Николов.

От Регионалната дирекция за строителен контрол съобщиха, че акцията по премахването на незаконните гета ще продължи и в бургаския комплекс "Меден рудник".

Там за събаряне са предвидени 24 постройки.

В декларацията на фондацията се казва още, че с премахването на постройките се нарушава правото на неприкосновеност на личния живот на човека на дискриминационна основа.

От общината в Бургас отвърнаха на "Романи Бахт" с писмо до медиите, в което се казва, че "законите важат за всички, независимо от етнос, социален и финансов статус и че няма как да бъдат осигурени жилища за хора, които не отговарят на условията, за сметка на тези, които от години чакат за общински жилища и не са нарушили законите".

За едно кебапче и за една бира – не се продавайте! - ( виж видео от събарянето на незаконните бараки )

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
За резерват - всички знаем как е закъсала една Танзания - нека се договорим с тях и да им пратим ***, като платим транспортът и дадем на Танзания по 1000 евро на ***... в замяна можем да вземем 200-300 000 танзанийци... с радост ще дойдат, а и там може да превъзпитат ***... или да ги изтребят, което също става.
274
0
 
0
 
! Отговори
Лазар преди 14 години
Мда, аз също имам идея. Ще си построя катун, примерно пред НДК, те ще дойдат да ми го бутнат, аз ще се оплача на ООН, Папата, ЕС, ЕК и на арменския поп, и ще настоявам да ми дадат безлатен подслон (разбирайте мезонет като на *** от Пловдив) ... че ми писна да плащам наеми!!!
273
0
 
0
 
! Отговори
Косьо преди 14 години
не трябва се правят никакви компромиси с тези необразовани, нечистоплътни, разхайтени, нежелаещи да се цивилизоват хора.На тях все държавата им е длъжна - да им дава помощи, да им дава жилища - е, имаше случаи, в които им дадоха жилища и какво - изкъртиха паркета и си запалиха огън на средата на стаята.Но *** все още не могат да разберат, че хората ги ненавиждат заради нежеланието им за развитие, необразоваността, крадливостта, а не заради етноса им.
272
0
 
0
 
! Отговори
циганин преди 14 години
Водачът / с костюма от видеото / на ромите Румен Чолаков е най - обикновен мушеник. Дълги години търкал наровете по затворите. Хитър, успя да се включи в Евророма , само за да се докопа до паричките на европейците. Самият той е с общинско жилище, като крайно нуждаещ се. Защо не преотстъпи наговото голямо жилище. Ромите са хрантутниците на държавата. Без образование, мързеливи , крадливи, но потентни. Освен деца, друго не правят.
271
0
 
0
 
! Отговори
Мама преди 14 години
Общински жилища ли???Аз от 4 години чакам такова и съм от последните в списъците,защото живея под наем,т.е. детето ми има покрив.Най-отпред са наредени ***,които живеят в "непригодни за живеене места"(това по общинска наредба).И аз искам ,ама няма!Нищо ,че съм разведена ,не получавам издръжка,живея под наем,плащам данъци и осигуровки.Просто работя на две места, за да се справя.А тия ,дето само се плодят(даже друга дума е по-подходяща),чакат винаги наготово.
270
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 14 години
252 И 255 СА ПИСАНИ ОТ ДРУГ С МОЯ ПСЕВДОНИМ.МОЛЯ, НЕ ПРАВЕТЕ *** РАБОТИ.КОКО
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КОКО, ПРОЧЕТИ ТАЗИ СТАТИЯ ОТГОРЕ -ФРАНЦИЯ МАРКИРА БГ-РОМИ. Ето ти Европа,така че да не ни налагат европейската човечност и европейските закони. На кой му е лесно? Работиш, изплащаш жилището си, ток, храна и т.н. ,накрая от заплатата -нищо.Но живееш и продължаваш да работиш
268
0
 
0
 
! Отговори
хахахха преди 14 години
абе става може и да изкараме по един мезонет,но незнам как бихме могли да докараме тяхната смрад!!!!!няма такова чудо.....
267
0
 
0
 
! Отговори
място за резерват преди 14 години
да вземем да платим на руснаците некой и друг лев и да изселим *** в руската степ ...
266
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
две много хубави поговорки... 1 ако мирно седяло не би чудо видяло....2 който не работи ,не трябва да яде...
265
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Между другото след по-малко от две години има преброяване - предлагам всички да се пишем *** (солариуми много, ще докараме боята, а да хъхрим получленоразделно ще се научим) и да спрем да плащаме ток, вода, градски транспорт, а всички, които нямат дом, а живеят под наем, да поискат от държавата да им подари по един мезонет... аммма-ха !!!
264
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
резервата си е лукс:))))))))))
263
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 14 години
до Коко: Коко ти луд ли си? Трбвало веднага да се подлсонят, имало ред в Европа. В Европа тея животни не могат да гъкнат, а ти тук искаш и жилища да им се осигурят , че и веднага. На какво отгоре?
262
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Коко - а на всички Българи, турци и т.н., които нямат дом, а се свиват под наем, кой ще им осигури жилища? И какво пречи на *** да работи, да изкарва пари и да си купи дом или да плаща наем? Значи предлагаш хората в България да бъдат етнически дискриминирани за сметка на ***, така ли? Аз пък казвам ЕС да го дуxа - ние суверенна държава ли сме? Не пише ли в Конституцията ни, че НИКОЙ не може да има привилегии на етническа основа?
261
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
те ако имаха лични карти тея влечуги, нямаше да ги подпечатват във Франция....! кой м....л ще си плати за такъв документ? Освен ако държата не им ги издава безплатно, разбира се!
260
0
 
0
 
! Отговори
Багерист преди 14 години
Евала браточка за резерватите ! Много добра идея ...
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ми да закона трябва да почне да се прилага...а не само да се говори ,че го има!има нарушение...бърза процедура...затвор! закона е закон и трябва да се спазва независимо какъв си....
258
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В САЩ затворите са пълни с ***, тук нашите трябва да ги напълнят с ***! И не защото съм расист, а защото повечето го заслужават. Писна ми да гледам политически чадъри за определени етноси в тази държава! Това не е демокрация.
257
0
 
0
 
! Отговори
българка преди 14 години
Тези мрънкат, че им събарят жилищата. При всеки строеж се издава ,, акт 16,,.........,те ако имат документ,а -може да протестира ,да вдигат врява.В противен случай и аз ще спретна барака пред местното кметство. После ще се жалвам с кански писъци за обшинско жилище като решат да я съборят!До ООН-то ще пиша,че в Бг не ми спазват правата!Вай!Вай!
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
къде са им издавани личните карти? не вярвам да са от Бургас. ако са например от Сливен, там може да искат подобни жилища. Срещу наем, разбира се.