Златни монети от Средновековието открити в Търново

Натъкнали се на тях при проучването на храма "Св. св. Петър и Павел"
8 юни 2010 14:16,
20
Златни монети от Средновековието открити в Търново
Уникалните 7 златни монети. Снимка: БГНЕС

Находка от седем златни монети от 13 век, сечени по времето на византийския император Йоан Трети Ватаци, е открита при археологическите разкопки в двора на храма "Св. св. Петър и Павел" във Велико Търново, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на проучванията.

По неговите думи това е най-голямото количество златни монети от епохата на Средновековието, които са откривани досега при разкопки в старата столица.

Монетите са от типа "перпери" и са изработени от 20-каратово злато с общо тегло от 30 г.

От едната страна на всяка монета има изображение на Богородица, поставяща царски венец на император Йоан Ватаци, а от другата е изобразен Христос, седнал на царски трон.

Археологът уточни, че този византийски император е управлявал Никейската империя по времето на българския владетел Иван Асен Втори през първата половина на 13 век.

При проучването на монетите археолозите са разчели надписа "Смилоу" на старобългарски, начертан с остър предмет.

Това означава "На Смило", което е сред популярните български имена през 13-14 век, и вероятно става дума за името на притежателя на монетите, предположи изследователят.

Перперите са били открити край стените на храма на 30-сантиметрова дълбочина, залепени една за друга. Предполага се, че са били поставени в кожена кесия, заровена в земята, която се е разпаднала през вековете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 13 години
Това не е "у" , а "Y". В "старогръцкия" с тази буква се е означавал звука "В". Среша се и в новогръцкия, например при изписването на "евро"-на гръцки се пише "EYPO". Подобен е случая с открития при разкопки в могилата "Голяма косматка" храм, където е открит шлем с надпис "SEYTOY" - СЕВТОВ.
17
0
 
0
 
! Отговори
187 преди 13 години
бреееех, ще ме изядете с парцалите, човек да не се пошегува...
16
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
не съм сигурен дали е падеж, това 'у' за което говориш е дателен падеж, а това "оу" може да е съвременното "ов". казвам може, понеже в някой части на българия и днес се говори точно така, например "пешуу митко" = "пешовия митко"
15
0
 
1
 
! Отговори
isabela преди 13 години
mnogo mi haresvat monetite dali shte napravjat slatni kopia 4e da si kupia a sashto kasahte kade tochno gi namerihte sega imanjazite 6te paknat is okolnosta da se rovjat sa oshte
14
1
 
2
 
! Отговори
лили преди 13 години
Това е на Лили Иванова-Смилоу от първия мъж подаръка за сватбата.
13
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Номер 4Абе това че се интересуваш от история е хубаво, ама е хубаво да се поинтересуваш и малко повече от старобългарски език. Не че аз го знам де, но ми е направило впечатление в много старобългарски текстове, че има такава особеност на правописа: Звукът "у" се пише "оу" и няма нищо общо с английския.Примери: "чоудо" = "чудо"; "доухомъ" = "духом" и т.н. Виж "Супрасълски сборник" и други.
12
0
 
1
 
! Отговори
100111000011 преди 13 години
Да те в средновиковието всички българи са учили английски шъ знайш :)))))
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С македонизма не дей да се ***, че ще ти дойде фалангата с джапанките и картонените шлемове и ще видиш тогава кон боб яде ли :)))) :PPppppp
10
0
 
1
 
! Отговори
vladetelq преди 13 години
4oveka si gi e zarovil i e o4akval da doide evroto i o6te si 4aka ;)
9
0
 
4
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Да бе, е6авам се с македонизма :-)Инае - хубава находка! Хубави парички! Доказателство, че и по нашата земя са ставали велики неща!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смилец царува преди татарите на Ногай да минат Дунав. Бъркаш го с Чака май. То друг татарин на БГ престол не е имало. Тоя Смило не ми е известен от историята поне.
7
0
 
3
 
! Отговори
Див Петел преди 13 години
Малиииийййй, кво копане ще настане сега...
6
0
 
7
 
! Отговори
виновен преди 13 години
Абе миналата седмица се бех напил и си затрих протмонето някъде в двора на църквата.. Някой да знае нещо по въпроса?!
5
2
 
4
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Уф, бре номер 4, у-то се слага за да се формира падеж, който не съществува в съвременния български език! Например На Богдан - Богдану, На Радо - Раду!А не вярвам Смилец да си е чегъртал името по 7 монетки ;-) Най-веротяно става въпрос за Смило, бугаро-татарин, живял по времето на Българската Империя (на Иван Асен Втори)!
4
3
 
1
 
! Отговори
187 преди 13 години
бас ловя, че става дума за Смилец, татарин узурпатор на трона... вярно, че историята винаги ми е била любим предмет, ама това са неща дето се учат в училище, не върви да пишете глупости за смило и смилоу (смилоу може би е на английски?).
3
0
 
4
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Довечера чакайте посещение от "ромите"
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно за Смило черните дни не са дошли...
1
3
 
5
 
! Отговори
nap преди 13 години
4oveka si gi e kutal za krizata, sega krizata doide i mrusnite pari ot sivata ikonomika se pokazvat