Завишен брой болни от сифилис в област Сливен

Регистрирани са 110. Преобладават жените
Обновена: 3 фев 2011 22:43 | 3 фев 2011 22:43,
9
Завишен брой болни от сифилис в област Сливен
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тенденция към увеличение броя на заболелите от сифилис в Сливенска област отчитат от Центъра за кожни и венерически болести. За 2010 година на диспансерен отчет се водят 110 заболели, като 52-ма са мъжете, а жените – 58.

Новорегистрираните общо през миналата година са 42-ма, 30 от тях от област Сливен, 12 от други региони, съобщи д-р Антонина Нинова, началник на медико-диагностичната лаборатория и кабинет за болести, предавани по полов път към Центъра за кожни и венерически болести, Сливен.

Специалистите отчитат и пет новородени с вроден сифилис, като едно от тях е починало дни след раждането от тежки увреждания, настъпили по време на бременността заради сифилиса.

Децата до 17 години, болни от сифилис са 18, като 7 са новооткритите. През 2009 година регистрираните болни от сифилис в Сливенска област са били 103-ма, а само за първия месец от 2011 новорегистрираните са четирима, от тях – две бебета.

Според д-р Нинова обаче цифрите не отразяват реалната картина, а болните са поне три пъти повече. Причините са нарастващия брой заболели са различни, но голяма част от тях са свързани с естеството на заболяването, ниските здравни познания на част от населението, непотърсена лекарска помощ, а голяма група от хора просто неглижират въпроса.

Това заболяване, ако не се лекува, е особено опасно при жените и води до така наречената високорискова бременност, чести спонтанни аборти или преждевременно раждане. На риск са изложени около 40 процента от нелекуваните бременни.

Изследванията показват, че ако бременна жена се е заразила със сифилис в период от четири години преди бременността, нелекуваният ранен сифилис може да доведе до инфекция на детето в настоящата бременност в повече от 70 процента от случаите.

Диспансеризацията на болните от сифилис е една или две години, в зависимост от стадия на заболяването, в който са диагностицирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
"неглежират въпроса"- комплесар,по-комплесар,най-комплесар,българки "журналист !!!!!!!
7
0
 
12
 
! Отговори
д-р сръчко преди 13 години
прав си колега менгеле требе да се учат чужди езици преди около 70 г останаха недовършени дела с *** раса и с лъжливата раса
6
0
 
16
 
! Отговори
МОНАРХИСТ преди 13 години
и "другаря " ЛЕНИН е починал от сифилис - *** са го прихванали от там
5
0
 
10
 
! Отговори
путакис-сифилистакис преди 13 години
Намалям цената за 1 час -10 лв.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
to v cqlata strana e palno ama vseki si trqe
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е Сливен заради проститутките :)))
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** се множат ама природата си знае работата...
1
1
 
33
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 13 години
Тъй ще е, днес Сливен, утре цялата страна. И учете чужди езици, след 10 години един хляб няма да може да си купите на български.