От 5 април влиза в сила и "хляб по БДС"

Стандартите са три - "Бял", "Добруджа" и "Типов"
Обновена: 4 апр 2011 07:35 | 4 апр 2011 07:26,
51
От 5 април влиза в сила и "хляб по БДС"
Снимка: Булфото

От вторник, 5 април, влизат в сила изискванията за производство на хляб по българския държавен стандарт (БДС).

Стандартите вече са изготвени и ще важат за трите основни вида хляб - „Бял”, „Добруджа” и „Типов”.

Спазването на БДС не е задължително, но всеки, който го е заявил, не бива да го нарушава, обяви Георги Попов – шеф на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. За неспазването на стандарта е предвидена глоба - от 500 до 10 000 лв.

Хлябът по БДС ще се изготвя от вода, мая и брашно.

"Целта е да няма изкуствени вещества, консерванти, подобрители и други примеси  в крайния продукт", поясни Попов.

Хлябът ще съдържа и 16% по-малко сол спрямо средното количество, което се използва в момента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: хлябБДСгеорги попов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми кой те кара да купуваш *** със соя бе селйоооооооо.Като не искаш скъпо,яж със соя.Като не искаш соя взимаи на промоция по 8 лв Стара Планина,по 5 дена траят без хладилник.От това по голяма демокрациа къде бе?Бати залупените комплексари сме българите
50
2
 
5
 
! Отговори
Бобо преди 13 години
С въвеждането на БДС създаваме предпоставки за още повече разваляне на качеството на хляба защото той не е задължителен. Спомнете си стандарта Стара Планина за месните продукти които също не е задължителен така производителище законнозапочнаха да добавят соя в неограничено количество.Щом има стандарти те трябва да са задължителни.
49
2
 
7
 
! Отговори
Цените са ти малко.. преди 13 години
стари.Всеки може да влезе на сайта на билла австрия, примерно, и да види че няма нищо общо...цените са им същите, а и няма как.Нали от там ги внасяме....производителите не питат за българия ли е продукта или за германия....цената е все същата.Проблема е че няма родно производство, защото всички ходите точно в тези магазини с европейски производители и купувате домати от испания, тунис и полша, защото са на промоция с 5ст.!!!!!Тъй че трай и като не ти стигат парите бачкай, но не във форуми!!!!
48
0
 
5
 
! Отговори
БДС преди 13 години
дето пишеш на баба му за фурната .......... преди 9.1944 - имало е преди девети - технически норми, ама далечна работа. стандартите и сега си ги има,, спазват се доброволно....направи справка - Български институт за стандартизация и ще видиш за какво и он кога има стандарти
47
0
 
11
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
И като заприказват сладко и медено ... ЕС тоова, ЕС онова.Справка Германия - Берлин и то западната частОлио, слънчогледово - 1 л. - 1 евро; Брашно бяло пеничено/нищо общо с нашето - 25 е.ц.; картофи килограм - 20 е.ц. Цени на мляко и млечни, месо и месни - съизмерими с нашите, дори малко по-ниски... ДАННИ ОТ 27-28 март 2011 г.
46
2
 
9
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Поредната глупост на "майстор" Миро! С крещящата си некомпетентност по въпросите на стандартизацията, популистките речи и личната си заинтересованост, този п*ужек се намеси негативно в ценообразуването на:МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИМЕСА И КОЛБАСИсега и ХЛЯБА. Щом ТОЙ продума по темата - СКОК на цената! И какво като е по БДС - СТАНДАРТИТЕ НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ - има ги и сега, който иска да произвежда по тях!Дали кашкавала, сиренето, каймата и колбасите станаха по добри - НЕ! СТАНАХА ПО-СКЪПИ заради
45
0
 
1
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
do post 40. eii mnogo me rasmq. nabludatelen si i to4en. ma kak ne vsi4ko i vsi4ki po BDS. hahahahaha
44
1
 
5
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
...и цената е...?
43
0
 
8
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Необходим е и стандарт за живота, но не по БДС.
42
3
 
13
 
! Отговори
*/* преди 13 години
Така наречените"стандарти" на министъра,само налагат по-високи цени и са си чиста демагогия...Защото това означава,че досега всичко се е вършило без никакъв контрол и на самотек.Нима без "стандарта" не е ясно,че хляб не трябва да се прави от фуражна пшеница?Колко санкционирани има за това?..Истината е че цялата реколта беше изнесена(за нелоши пари предполагам) и затова се започна с фуражната пшеница да се изхранва българина.Всичко останало е бла,бла.Но това не е от вчера за съжаление.
41
3
 
11
 
! Отговори
Gosho преди 13 години
Те добре ще го направят този стандарт,ама като един хляб излиза 1.50-2лв,колко хора ще си го позволят.Те хем ще направят нещо хубаво,хем това ще бъде допустимо за малко хора.Да не говорим,че този хляб с подобрители и всякакви добавки направо си убива.В момента имам чувството,че на пазара 99% от храната е тотално омърсена от какво ли не.То човек да се чуди вече какво да яде.Не стига,че скъпо на този стандарт,ами и отровно.Струва ми се,че храната става като цигарите.Хем скъпи,хем убиват.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И продавачката от снимката е по БДС...
39
0
 
8
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
След писменият изпит кандидат министрите да преминават и през устен такъв в НС !
38
0
 
7
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
Време е да се въведе стандар "Министър на България" ! Всички кандидат-министри да минават през писмен изпит по отрасъла с който иска да се занимава. Това да важи за зам.министри и т.н.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От наглите реклами, които ми излизат на цял екран, почвам да се чудя дали да не спра посещението си в тоя сайт. Има къде-къде по-добри електронни медии и се чудя защо още си губя времето и нервите тук...
36
2
 
7
 
! Отговори
до агент 09091444 преди 13 години
Имало е на баба ти във фурната преди 1944г.
35
1
 
6
 
! Отговори
AGENT № 09.09.1944.! преди 13 години
ЩО ЩЕ РЕЧЕ - ЧЕ ТАКЪВ СТАНДАРТ ДО ДНЕС НЯМАШЕ ЛИ!?! ИМАШЕ РАЗБИРА СЕ
34
0
 
5
 
! Отговори
Ottoman преди 13 години
Neka da izchakame - i she vidim - utre she kupq Hlqb BDS
33
2
 
7
 
! Отговори
Ник преди 13 години
А,стандарти за маята ще има ли или ще продължават да ни тровят с русенската мая?
32
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО !Хубава новина.Само ГЕРБ