Светът: Етническото напрежение в България нараства

Реакцията на международните медии за ситуацията у нас
Обновена: 27 сеп 2011 23:45 | 27 сеп 2011 23:44,
422
Светът: Етническото напрежение в България нараства
Снимка: Архив, Булфото

Етническото напрежение в България нараства. Това обобщение правят повечето от световните агенции в своите информации за инцидента в Катуница и за последвалите протести в страната. Според експерти неочакваното повторно излизане на повърхността на етническото напрежение в България отразява недоволството от корупцията и нетолерантността към ромското и турското малцинство, посочва Франс прес.

Етническото напрежение в България нараства след инцидента, отбелязва Асошиейтед прес. Ройтерс определя вълненията като последното от поредица смущения тази година - включително сблъсъци с мюсюлмани и залагане на бомби пред клубове на опозиционни партии - в най-бедната страна членка на Европейския съюз, която се мъчи да се възстанови от дълбока рецесия. Според анализатори, пише агенцията, сблъсъците в Катуница са резултат от липсата на правосъдие, която притеснява както българите, така и ромите.

Расистките протести на младежи срещу ромите в България се разрастват, посочва ДПА. Телевизия Евронюз съобщава  на своя сайт за масови протести срещу ромското малцинство в страната след убийството на българин.

Етнически напрежения помрачават президентските избори в България, гласи заглавие на материал по темата, поместен на сайта Юрактив (EurActive). Медията посочва, че вчерашното посещение в Брюксел на кандидата за президент на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев е останало в сянката на събитията в България, допълва БТА.

Повечето наблюдатели са на мнение, че въпреки етническите измерения на проблема, главната причина за него е безнаказаността, на която се радват силните хора в България независимо от своя етнически произход, отбелязва Юрактив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още по темата: Българиямедии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
379
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 384 rasate pravi troika s jenasi i o6te edin (***)
378
2
 
5
 
! Отговори
BАРНА преди 12 години
Andrei Stoichev Леко и тактично ,тихо и незабележимо трябва да се действа без много шум и пукотевица !Ченгетата знаят как !Както МИ-6са действали 60-70-те г.на миналия век .Лошо е за хорицата в малките населени места ,че някъде са малцинство.Говоря за Павликени /изключително много нагли сачове/Г.Оряховица/*** престъпници/Омуртаги др.преди няколко секунди Харесва ми
377
9
 
23
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
Боят настана, тупкат сърца нието ги близо, наште душмани.Политяги, ***, турци, мастити бизнесмени - всичко под ножа ей. Стига сме работели цял живот за добруването на някой друг.
376
6
 
32
 
! Отговори
ВАРНА преди 12 години
Носещите националния български флаг са бити, арестувани, заплашвани от полицията да свалят и скрият веднага българското знаме. 2000 човека тръгнали на протест бяха отклонени и разбрали за арестите и репресиите срещу всеки носещ знамето бяха принудени да се събират на други места. Шествието им се насочи към фестивалния комплекс където Бареков и ТВ 7 на живо щяха да водят дебат с кандидат кметове от Варна. ГЕРБ СА БЪЛГАРОУБИЙЦИ
375
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са коментарите?
374
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като стане въпрос за роми винаги си задавам въпроса :дали в България щеше да има домове за сираци, ако тях ги нямаше в нашата държава?
373
3
 
12
 
! Отговори
отвратена преди 12 години
Къде е Расате ?
372
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много странно това дето царя им Киро, не е плащал данъци около 10 год, нали ходиха да снимат и събаряха разни имоти,точно него как го пропуснаха!
371
3
 
9
 
! Отговори
отвратена преди 12 години
ВЕЛИКАЯ РУС
370
1
 
31
 
! Отговори
Иванов преди 12 години
И други ни казаха, че държавата е скапана и не е в час.Искам за 4 години да влезат тук други структури : пълна подмяна на съдебната власт, полицията, управляващите и без парламент-служби от ЕС, сигурно ще излезе по-евтино на нас данъкоплатците.Футболни мачове може да свирят други, а за друго защо да не може, иначе вече не се трае!
369
1
 
23
 
! Отговори
мен преди 12 години
Някой да брои колко души ще емигрират следващата 1г!!!
368
3
 
23
 
! Отговори
отвратена преди 12 години
Бог да я прости България и Бог да прости свестни управляващи, защото ги няма вече а сме били България силна с царе и князе ..................
367
2
 
34
 
! Отговори
Мари преди 12 години
Защо "етническо напрежение" му казват? Това си е чисто социален проблем, а в случая - криминален. Нима няма в България във всяко населено място по един или двама "Цар Киро", па макар и българи, които са недосегаеми от закона и всички политици ги пазят, за да им купуват гласове за изборите? А държавните институции ги обслужват, вместо да ги разнищят и да си напълнят бюджета от техните данъци!
366
2
 
31
 
! Отговори
отвратена преди 12 години
Трябва да отида да живея във Франция. Французойка аз да се наричам първа радост е за мене. Тук е Циганистан а не ***. Управляващите ще ни поциганят и пак БГ няма да е Българска. Браво на Саркози ............... !!!
365
1
 
4
 
! Отговори
Gi преди 12 години
Разбирам те напълно и съм съгласен с теб но на Съркузи му е лесно като не са французи.По лесно е така но няма кой да ни го позволи нещо по така трябва да се измисли....?
364
10
 
24
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
!!!! ВНИМАНИЕ !!!! БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗПАДА ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН ГРАД ИЛИ СЕЛО ИМА *** КВАРТАЛ НЕГОВИТЕ ОБИТАТЕЛИ *** СЕ ОТЦЕПВАТ ОТ СТРАНАТА НИ И СЪЗДАВАТ НОВИ ДЪРЖАВИЦИ В КОИТО НЕ МОЖЕ ДА ВЛИЗАТ БЪЛГАРИ ЗАЩОТО ЩЕ ГИ УБИЯТ , ИМАТ И ГРАНИЧНИ ОТРЯДИ ВЪОРЪЖЕНИ С БРАДВИ,ЛОПАТИ,НОЖОВЕ И ВИЛИ. ПОДДЪРЖАНИ ОТ МИЛИЦИОНЕРИТЕ НА БОЙКО ТЕ СА СИЛНИ, ЗАЕДНО СЕ ЗАКАНВАТ ДА НИ ИЗБИЯТ И УНИЩОЖАТ. ТОВА Е ФАКТ ВЕЧЕ И Е ДОКУМЕНТИРАНО ОТ НЯКОИ ТЕЛЕВИЗИИ. БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е СЪЩАТА
363
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То е ясно, че с бой няма да стане.Трябва да се принуди правителството и парламента да вземат мерки за намаляване на прираста на ромското население.Да се забрани малки деца да раждат деца.Да се глобяват ромите които спират децата си да ходят на училище, и т.н
362
4
 
23
 
! Отговори
До 370 преди 12 години
Питаш ние къде да ги изпратим!!!!??? Да ги изпратим на безплатна екскурзия с картонен кораб през Тихия океан!!!! Саркози го каза правилно-САМО ХИТЛЕР МОЖЕ ДА ГИ ИНТЕГРИРА!!!
361
1
 
1
 
! Отговори
до 369 преди 12 години
... all inclusive!
360
7
 
24
 
! Отговори
Секирата преди 12 години
Момчето умира, Бойко позира и асвалтира, Цветанов се насира - мръсни гласове събира, Цачева си го завира - микрофона, Волен пак манипулира, а народа се събира, точи острата секира