Светът: Етническото напрежение в България нараства

Реакцията на международните медии за ситуацията у нас
Обновена: 27 сеп 2011 23:45 | 27 сеп 2011 23:44,
422
Светът: Етническото напрежение в България нараства
Снимка: Архив, Булфото

Етническото напрежение в България нараства. Това обобщение правят повечето от световните агенции в своите информации за инцидента в Катуница и за последвалите протести в страната. Според експерти неочакваното повторно излизане на повърхността на етническото напрежение в България отразява недоволството от корупцията и нетолерантността към ромското и турското малцинство, посочва Франс прес.

Етническото напрежение в България нараства след инцидента, отбелязва Асошиейтед прес. Ройтерс определя вълненията като последното от поредица смущения тази година - включително сблъсъци с мюсюлмани и залагане на бомби пред клубове на опозиционни партии - в най-бедната страна членка на Европейския съюз, която се мъчи да се възстанови от дълбока рецесия. Според анализатори, пише агенцията, сблъсъците в Катуница са резултат от липсата на правосъдие, която притеснява както българите, така и ромите.

Расистките протести на младежи срещу ромите в България се разрастват, посочва ДПА. Телевизия Евронюз съобщава  на своя сайт за масови протести срещу ромското малцинство в страната след убийството на българин.

Етнически напрежения помрачават президентските избори в България, гласи заглавие на материал по темата, поместен на сайта Юрактив (EurActive). Медията посочва, че вчерашното посещение в Брюксел на кандидата за президент на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев е останало в сянката на събитията в България, допълва БТА.

Повечето наблюдатели са на мнение, че въпреки етническите измерения на проблема, главната причина за него е безнаказаността, на която се радват силните хора в България независимо от своя етнически произход, отбелязва Юрактив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още по темата: Българиямедии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 328 da ti pikaja na glavnata bukva be ***
318
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само като си помисля, че някой ден детето ми ще блъска от сутрин до вечер за да живеят добре в българия безработните, необразовани, малолетни и многодетни семейства на ромското население...
317
6
 
5
 
! Отговори
боко роско ко праи преди 12 години
тоз ко први там на белгия ли ще е президент вместо да обикаля в българия той къв го дири в Брюксел и забелязвате ли как никоя партия не излезе и не осъди нито тоя цар нито действията му
316
1
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Според моето скромно мненине едното крило на БКП си разчиства сметката с другото тоест Герб при ритането на конете обикновено *** нашите хора тоест магаретата запомнете некой иска да бутне големата фотогенична тиква използвайки напрежението отделно хич няма да се учудя дори и бутането на момчето лека му пръст да е по сценарий кирил рашков е мангалин както и тодор яшаров замфиркьов с другото име познат като тодор живков,между другото майка му се казва маруца
315
1
 
4
 
! Отговори
до 326 преди 12 години
България се пише с главна буква! Какво е това "аджаба", което си писал?
314
1
 
13
 
! Отговори
СмаХнат преди 12 години
Боят настана, тупкат сърца ни,ето ги близо наште душмани.Кураж дружина, вярна сговорна,ний не сме вече рая покорна!Нека пред света да се покажем,нека му гордо братя докажем,че сме строшили мръсни окови,че сме свободни, а не робове!
313
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам дали от овчедушие, или от отвратителният навик на българина да се съобразява с това "какво ще кажат хората",но ние допуснахме за 20 години *** и политиците да се качат на главите ни! ФАКТ!Мълчахме,но каква държава ще оставим на децата си?Загубили сме самоуважение,достойнство,нямаме гражданска позиция и гражданско общество!Ние допуснахме циганизирането на държавата ни,а децата ни ще страдат от нашето малодушие,инертност и незаинтересованост.Длъжници сме на децата!
312
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kvo ot va6 gr1b be tokmak ti znae6li kolko pari flizat za tqh nqma6 si prestava na6 gr1b samo znaete da laete kat ku4eta *** tak1v, pohubovoli da stavat i *** da stane po lo6oto ne gi predizvikaite neka da si ostanem v mir,6toto lo6o i za dvete strani vse govorite na6 gr1b danaci
311
2
 
14
 
! Отговори
иванов преди 12 години
адвокат Левашки, е адвоката на гадния мазен *** убиец.г-н Левашки ти си продажник, някой неща не се плащат с пари.На твое място бих се отказал от делото.
310
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
забелязвате ли, че протестите са в районите с турски ***? варна, бургас, пловдив, софия? забелязвате ли, че киро *** е наричал хората ***? забелязвате ли, че убиецът е избягал не къде да е, а в турция? забелязвате ли, че арестуваните *** от микробуса, до един си бяха оставили турски тип мустаци и бради? забелязвате и, че столипиновските *** се появиха с ятагани и говореха, че ще режат глави и че ще удържат докато дойдат турски войници? а виждате ли, че дпс мълчат като ***, щото като има избори, много им е изгодно *** да се турчеят, ама сега - никак? как никъде в България никой не е посегнал на турци и не протестира срещу тях, а дпс се опитват пак да извъртят нещата и да скарат хората? и с каква наглост този местан - абсолютно копие на кирил рашков, говори за произвол, сякаш неговите съпартийци не правят същото с хората в дулово, кърджали, разград - колят и бесят?
309
3
 
2
 
! Отговори
до Патриот преди 12 години
Браво !- уместно сте цитирали Ив.Вазов.
308
4
 
11
 
! Отговори
Vesso преди 12 години
Франс прес са последните които могат да дават оценка на събитията.Май и те като Си ЕН ЕН - проводоник на политиката на правителстовото на държавата от която са,т.е. дезинформационна агенция,а не информационна.Нетолерантно отношения или протест срещу привилегиите,я се коригирайте???Като сме нетолерантни защо не ги приемете като бежанци,а ни ги връщате да ги тормозим,а франсета???
307
3
 
26
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
ВЪПРОС КЪМ МИЛИЦИОНЕРИТЕ!!!!! МОЖЕ ЛИ И НИЕ ДА ВЗЕМЕМ БРАДВИ, ЛОПАТИ, НОЖОВЕ,ВИЛИ, ПУШКИ ДА ЗАСТАНЕМ ПО КОРПЛЕКСИТЕ СИ И ДА КАЖЕМ ВЛЕЗЕ ЛИ *** ТУК УБИВАМЕ ГО?
306
1
 
1
 
! Отговори
до 303 преди 12 години
А на теб, като ти го набият между ушите,ще викаш:А така,а така!:)))
305
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коментар 293 е много прав.Не да се отправят към махалите на *** ,а пред парламента и да се настоява за коренна промяна към *** проблем.Двадесет и две години търпим.Стига толкова!
304
15
 
3
 
! Отговори
osata преди 12 години
Лапетии, чета коментарите ви и от пръв поглед става ясно, че не можете да мислите и не знаете какво искате! Спрете с глупостите си и оставете хората спокойно да си работят, а вие се поограмотете, че само първосигнални реакции имате! Толкова сте елементарни, че дори не можете да го осъзнаете! Само Южна Америка не сте включили в коментарите си! Липсват ви възпитанието и грамотността, а разсъжденията ви са като малко дете!
303
1
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Българио, за тебе те умряха,една бе ти достойна зарад тях,и те за теб достойни, майко, бяхаИ твойто име само кат мълвяха,умираха без страх.
302
2
 
7
 
! Отговори
почти анонимен преди 12 години
Това,което се пише за нас в чужбина е вярно,но нима при тях няма напрежение от етническа гледна точка ? За това" всяка жаба да си знае гьола"
301
3
 
11
 
! Отговори
Георги Петков преди 12 години
Ей *** , много знаеш ти колко са хората на Сидеров на тоя протест. Научи се на български после пиши !! То е ясно , че с тези протести почти доникъде няма да се стигне. По-важната идея е , да се изгради в нас младите хора ясно гражданско и национално самосъзнание.
300
1
 
6
 
! Отговори
бръъъъъъъъм преди 12 години
къде са сега , социологическите проучвания , да видим как са рейтингите на партиите , може би гравитират около нулата. Срам , никой не взе отношение , след като убиха 2 момчета , а чакаха да се види как ще се развият нещата . Много им е скъп Кирил Рашков и подобни самозабравили се мутри.