Жепейците дърпат спирачките на влаковете на 24-ти

Въпреки единодушното си решение синдикатите искат преговори
Обновена: 7 ное 2011 14:53 | 7 ное 2011 13:37,
167
Жепейците дърпат спирачките на влаковете на 24-ти
На 24 ноември влаковете ще спрат от 8,00 до 16,00 ч. Снимка: Булфото

На 24 ноември железничарите ще спрат всички влакове между 8 и 16 ч. Това са решили единодушно двата големи браншови съюза в КНСБ и КТ „Подкрепа“, обяви председателят на Съюза на железничарите Петър Бунев.

Всъщност железничарите са в стачна готовност от март, когато направиха предупредителната си стачка за час, а арбитражът им разреши да преминат към ефективни протести.

Решението им за национална стачка в края на ноември е в отговор на представения в петък план за спасяване на железниците от ръководството на БДЖ. В него са включени четири точки.

Съкращаването на 2000 души без преговори с шестмесечни обезщетения. Спирането на 150 влака по губещи линии, което ще доведе до още съкращения на служители. Продаване на губещи активи като „Товарни превози“ на холдинга и увеличаване на цената на билета.

Според Бунев повишаването на цената на билета няма да подобри състоянието на БДЖ, а спирането на влакове ще лиши хората да пътуват до работните си места или до училище, особено в по-малките населени места.

„Ще има дискриминация на регионален принцип“, заяви той.

„Съкращенията в този драстичен размер ще се отразят и на сигурността в железницата“, допълни го Зорин Йорданов от КТ "Подкрепа".

По думите му около 90 на сто от предвидените за съкращение работници са от експлоатационния персонал или са пряко свързани с безопасността хора на железницата.

Синдикатите прогнозираха, че до средата на 2012 г. ще бъдат съкратени още 1000 работници.

Синдикатите се надяват на преговори

„Разчитаме разумът да надделее и щетите за гражданите и за дружеството да бъдат сведени до минимум. Продължаваме да сме отворени и да търсим преговори“, казаха още те.

Пазарлъци няма да има, категорични бяха железничарите, искаме да бъдат изпълнени само ангажиментите, подписани до момента.

„Безспорно условие, за да не спрат влаковете на 24 ноември, е подписването на колективните трудови договори“, подчерта Петър Бунев.

Позиция на ръководството на БДЖ Холдинг

По-рано през деня обаче от ръководството на холдинга дойдоха други сигнали. Владимир Владимиров коментира щетите и възможностите на БДЖ в момента.

„Тези 2000 служители, дори тук не трябва да има изобщо намеса на синдикати, тъй като това е взаимоотношение между нас и служителите. Предлагаме им шест брутни работни заплати, след което те отиват на борсата за една година.

Още по темата

Това е изключително голям жест от страна на една фалирала компания още преди две години. Тази мярка е абсолютно неизбежна. Или вървим към тези реформи, които ние сега правим и които предлагаме, или дружеството върви към фалит и към съдбата на „Кремиковци”. Това е простичката истина”, каза той.

“Работниците е трябвало да стачкуват, когато дълговете са станали 800 млн. лева”, коментира пък министърът на транспорта Ивайло Московски.

"На всички трябва да е ясно – пари на БДЖ в това състояние няма кой да даде. Ако искат, нека стачкуват и да се ликвидират железниците. В краткосрочен план трябва да се минимизират разходите и оттам нататък да се търсят пътища за подобряване на работата", посочи Московски.

Според ръководството на БДЖ, ако тези съкращения не се извършат и железницата не излезе на печалба, няма да бъдат получени парите от еврофондовете в размер на 330 млн. евро за закупуване на подвижен състав през следващия програмен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
11
 
1
 
! Отговори
666 преди 12 години
Как ще има съкращения в БДЖ!Още от утре да вдигат ДДС-то и плоския данък от 10% да стане поне 30%!Иначе не можем изхрани разни "учени" от БАН,разни БеДеЖейци и тем подобни!Нека стачкуват,на кой му пука!И без туй всеки уважаващ себе си човек не стъпва в мизерните им влакове!И трябва ли заради 2000 стрелочника да губи цял народ!Докато в цял свят средната скорост на влаковете нараства прогресивно,у нас София-Белово(100 км) се взема за 2,30 часа!В 21 век!
132
0
 
4
 
! Отговори
cenzurno.represiran преди 12 години
Трябва да се закрива всичко започващо с Б за да не засенчва ББ. Това БАН, БДЖ, Български пощи, БНБ, БулТабак и накрая цяла българия. Да живее само ББ
131
0
 
2
 
! Отговори
cenzurno.represiran преди 12 години
При провелите се частни избори и това частно управление, защо ни е нещо държавно? Затварят БДЖ и Винету няма да се плаши повече от железния кон :)
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия на6ите ве4е не са кондуктори ,а менекени и рекетиори-с телефон за 1000лева ,лъснати ,изгладени ,зимата на топло,лятото на хладинка ,във влака -дерат *** и вси4ки други гратис4ии във влака ,в краина гАРА слизат с по 50-60 лева взети на ръка и за капак-като им сложи6 и километровото и приходите-еи ти една сладка заплатка от 1000 лева......а будалите в маневрата и локалните влакове си 4упят краката за по 500 лева ......
129
0
 
4
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
До 129"жаго".И ти си доста "умен"или някой ти плаща да пишеш глупости.Я покажи 1 държава в целия свят на която пощите са частни??????И друго да ти кажа,никой умен човек не би купил нещо което е на загуба.То тея дето взеха ЕРП-тата,Булгартабак и т.н *** простаците мъкнат пари от вънка и ни продават ток и цигари на загуба щото сме много красиви."Умен си ти умен",ако беше един пумпал от акъл нямаше да може да спреш да се въртиш.Голям смях ей,голям......
128
2
 
1
 
! Отговори
жаго преди 12 години
някакъв *** казва, че уж изкарал 45 мил. евро , но иска още милиони, аз като го гледам той и 4,50 левчета не е изкарал през живота си, а изял и изпърдял милиони , други искат да продължат да крадат , пият и безчинстват в БДЖ и ние трябва да ги подкрепяме , нищо че ако стъпи човек в тия влакове трябва да минава на обезпаразитяване сигурно после . В пощите и там крадат ис крака , а при тия куриерски служби никой не ги търси , и там ще зареват скоро за подкрепа . *** , *** безкрай
127
2
 
5
 
! Отговори
анести преди 12 години
ЗДРАВ ЖЕЛЕЗЕН ПЪТ СИГУРЕН ТРАНСПОРТ ,ПОБЕДА ЗА ЗДРАВИТЕ ЖЕПЕЙЦИ ,МАЧКАЙТЕ НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ ,САМО ТАКА ЩЕ ИМА ПРОГРЕС И ЗА НАС гладните и безработните ,НЯМА ДА СЕ ДАВАТЕ НА МУРДЖОВЦИ,ПОНЕ ПРИ ВАС НЯМА ДА ИМА ФАЛШИФИКАЦИЯ
126
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да търсете комуниста винаги там където има кражби, мръсотия, низко ниво, деградация - нагоре тикат съдии пенгезовци, долу тролова *** от бедежейци, кремиковска и друга *** . Мачкай ги Бойко , много са ця п лата тая ***, ужасно много и май страната ще се срине от нея накрая . Тогава гърците ще са цвете, тука ще е бедствие и комуно глад, ще молим ЕС за хляб, не за пари . За съжаление това май ни чака . Интелигентните хора са малцинство в БГ. ***, крадци, жаговци, *** - пълно и прелива
125
0
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
До 107.Виж сега ***,може да бъдеш сигурен,че тези хора не са знаели колко крадът и кви заплати вземат техните началници,или на тебе специално правителството ти се отчита къде е похарчило нашите пари всяка година.Нали догодина *** пак същите ще се изправят и ще кажат-трябва се продаде"Български пощи",трябва ДДС да е 25%,трябва акцизите да се вдигат,иначе фалираме.Тогава ще гледаш умно и си плащаш с 300лв, заплата ли?И да не си си помислил да стачкуваш,ша търпиш овца с овцете....
124
1
 
12
 
! Отговори
Браво ГЕРБ преди 12 години
Бюджета на БАН еднакъв с бюджета за уличните ***. Евалла Бойкооооооо, машалла данъкоплатецо, надупи се пак!!!!!!!
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама айде стига вече с путкенските оправдания и прехвърляне вината на предишните???? Затуй ли ги избрахте тия шматки от ГЕРБ?????
122
1
 
11
 
! Отговори
!!!! преди 12 години
ИДЕТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ И ПИТАЙТЕ ЧЕСТНИЯ ЧАСТНИК МОЛЛОВ КАК ПРОДАДЕ 30 ИЗГНИЛИ ВАГОНА НА БДЖ ЗА 500 000 ЕВРО!!!! ЕТО ТОВА НАПРАВИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗА 8 ГОДИНИ!!!!!
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли още някой шаран, който да кълве на въдицата за "реформите" на ГЕРБ???!!!!!
120
3
 
5
 
! Отговори
Реформи ли???? преди 12 години
Пффффффф аре стига, знаем вече какво партия ГРОБ разбира под реформа, ще *** майката на железниците, какво направиха с БАН, здравеопазването и МВР, вече никой не ви вярва говньовци..."реформи" ще ми правят, не се накрадохте бе, вашта *** клептоманска??????
119
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
118 в европейския съюз не в европа. Например в един бюрм нещата са много по-критични. За молдова да не говорим. 3 лева кога стане се изселвам
118
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самия факт че БДЖ има 800 млн. дългове и продължава да генерира нови такива говори, че дружеството се нужда от реформа, нуждае се от престуктуриране, нуждае се от оптимизиране на всеки един разход. Ако това не се направи БДЖ фалира и ВСИЧКИ остават без работа! Това не е стачка, а опит за изнудване.
117
3
 
12
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
Защо трябва да пътувате на символични цени по влаковете, като може да се трепете по моите магистрали с разреден бензин на цена 3.00 кинта литъра, купен с най- ниската заплата в Европа - българската?!
116
4
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
що не вземат да я раздържавят н апълно и да я нарежат на скраб то и без това в железниците и само кражба а в влаковете патуват само на версия бактиса ми държавата да налива пари в бездънна яма
115
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата открива 50 км бетонни магистрали, а закрива 140 железопътни. По некадърно управление България не помни.
114
3
 
4
 
! Отговори
чук преди 12 години
хайде да се чукаме във влаковете на тази дата..щом цял ден ще спрат влаковете..носете презервативи, правете ебня, не война!!! начукайте го в бдж!!! вдигайте *** братя и да спрем онанистите завладели властта. хайде нимфоманки, призоваваме ви елате и ще ви *** много във всяка дупка...развейте *** братя!