Железничарите отвръщат на удара

Спират влаковете от 8 до 16 часа
Обновена: 6 ное 2011 10:32 | 6 ное 2011 08:00,
466
Железничарите отвръщат на удара
На 10 март железничарите спряха влаковете за час. Снимка: Булфото

Влаковете от 8 до 16 ч. ще спрат. Синдикатите в БДЖ започват ефективна национална стачка, която ще обявят официално в понеделник. В момента профсъюзите уточняват датата за началото на протестите.

Така те отговарят на реформите обявени в петък вечерта от ръководството на дружеството, които включват уволнението на близо 2500 души, спирането на 150 влака по губещи линии и поскъпване на билетите.

„Не е необходимо да има предупредителна процедура и консултации. От месец март сме в стачна готовност“, обясни пред “Труд” Петър Бунев, шеф на жп синдиката към КНСБ.

Профсъюзите ще се възползват от решение на арбитража между тях и работодателя през март, когато бе проведена предупредителна стачка и движението на пътническите влакове спря за час. Тогава те получиха разрешение за ефективна стачка в активната част на деня.

Тогава бе подписано споразумените с ръководството намалението на персонала да не надвишава 2800 души за години. В бройката обаче бяха включени доброволно напускащите и пенсиониращите се, а синдикатите получиха и обещание да няма масови съкращения.

„Просто ще продължим старата стачка заради едностранно нарушаване на договореностите помежду ни от страна на държавата“, каза още Бунев.

Още по темата

Единственото нормативно изискване, което трябва да изпълнят железничарите преди да започнат ефективната си стачка, е да уведомят ръководството на БДЖ 7 дни преди спирането на влаковете.

Това означава, че блокирането на жп трафика може да започне най-рано от 14 ноември.

„От два месеца ни говорят, че съкращения няма да има. Залъгваха ни, докато минат президентските и местните избори“, коментира още Бунев.

По думите му предложените обезщетения от 6 работни заплати за служителите, които се съгласят да напуснат по чл. 331 от Кодекса на труда, е изненадало синдикатите.

„Интересно е откъде ще извадят 10 млн. лв. за обезщетения, след като ни обясняваха, че няма пукната стотинка“, коментира той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още по темата: стачкасиндикатиБЖД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
454
0
 
2
 
! Отговори
plamen преди 12 години
тия на6ите ве4е не са кондуктори ,а менекени и рекетиори-с телефон за 1000лева ,лъснати ,изгладени ,зимата на топло,лятото на хладинка ,във влака -дерат *** и вси4ки други гратис4ии във влака ,в краина гАРА слизат с по 50-60 лева взети на ръка и за капак-като им сложи6 и километровото и приходите-еи ти една сладка заплатка от 1000 лева......а будалите в маневрата и локалните влакове си 4упят краката за по 500 лева ......
453
0
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Още 15% дават половината от стойността на билета на кондуктора който пък не ги отчита.Кондуктор от Лакатник до София слиза поне с 50лв на едната страна,а на ден правят по няколко курса.Всички кондуктори и началник влакове са с телефони за по1000лв на които е им ползват и 3% от възможностите ЩОТ СА ПРОСТИ и не разбират.*** се возят гратис!НАФТА СЕ КРАДЕ ЯКО.Е от къде приходи тогава.Сигурно Б.Б е виновен за това,а???Ако е частна компания,няма да е така.
452
1
 
7
 
! Отговори
така е преди 12 години
60% от пътниците на БДЖ са *** и СЕ ВОЗЯТ БЕЗ БИЛЕТ.А трябва да ги свалят от влака в движение.Ако е частен този сектор няма да е така!!!Защо никой не се вози без билет в частните автобусни компании???Ако бдж бе частно НЯМАШЕ ДА СЕ ТОЧИ НАФТА до безкрай,а щеше да има контрол.Или Боко и за това е виновен?
451
0
 
5
 
! Отговори
prostio преди 12 години
какъв *** *** трябва да си да наемеш някой на 55 с 20 год стаж в бдж и изкарал комп курс преди 2 месеца. абе вие на марс ли живеете. курс по чужд език, ***. да си отворел сергия, пени ли ще конкурираш
450
5
 
3
 
! Отговори
стига вече преди 12 години
Никой не е стар за преквалификация! Какво като си на 50, не можеш да вземеш един курс по чужд език или компютърна грамотност ли? При това за безработни се субсидират от бюджета. Или с тия 6 заплати наведнъж, еми купи си една дачия и стани таксиджия примерно. Или си отвори сергия. Има какво да се направи, стига да не се мрънка.
449
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашето БДЖ е като Гърция! Пари няма, ама те си искат! Със стачки! А какво крадене падаше...
448
0
 
2
 
! Отговори
Bez ime преди 12 години
Кондукторке и неграмотният селянин 300 май се скрихте, а? Къде сте бееееее, ей?
447
1
 
4
 
! Отговори
лалугер 2 част преди 12 години
не само съм дал 300 картофа, но ще ми върнат 500. ама то физически има само 100 картофа, бе брат, сто на 1000 листа да ги нарисувам те са сто. ако всички си ги искат теъи картофи, ами вземам ги от друга банка, не е проблем. но когато всички хора по света си ги поискат няма картофи, те няма от къде да дойдат. и хоп банката затваря врати, хората си искат картофите и става боя, идва армията и кой оцелял оцелял
446
1
 
3
 
! Отговори
лалугер преди 12 години
защо има наука икономика, защо си губят хората времето да я изучават. аз мога да го направя безплатно фалита. на фирма, държава, банка и на вселената ако трябва. ето какво е банка и как фукционира. имам 100 картофа и пешо идва и ми иска 100 давам му, но ще връща 130, ама той не си ги взема всичките а само 10 другите ги оставя в банката за да не ги изядат мишките. идва пена и ми иска и тя 100 давам и , тя взема само 20 и т.н. раздал съм 300 картофа, а съм имал 100.
445
1
 
12
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 12 години
работил Си последните 10 год. в БДЖ, примерно, камоли ако си работил там цял живот, сега си уволнен и си на 55. вземаш 6 месеца 100 лева борса и духаш супата.това ти се полага правопропорционално на внасяните от теб осигуровки да речем за твоите 20 год стаж до тук. няма работа, стар си за преквалификация и т.н. и ако не умреш до пенсия в следващите 10 год ще вземаш минималната пенсия. пазарна икономика браат.
444
3
 
13
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Проблемът е, че съотношението свестни хорра към *** се изтегли в полза на *** и това роди ГЕЙБ.
443
1
 
13
 
! Отговори
Началник гара преди 12 години
Дано те гази товарен влак, мутро милиционерска!
442
6
 
7
 
! Отговори
за мършата от 449 преди 12 години
мършата си ти и такива като тебе, които не могат да си вземат живота в ръце и да осъзнаят, че те са отговорни както за успехите, така и за провалите в него. Отгледахме си общество от хрантутници и хора, които чакат държавата да ги оправи. Е..познайте какво - държавата е враг на свободния човек- тя е брокер без конкуренция, който взима пари от работещия, одържа си една тлъста комисионна и ги преразпределя на "нуждаещия се".
441
1
 
24
 
! Отговори
450 преди 12 години
Абе галвоч,напиши го тва в контекст на армия,полиция,КНСБ,***,партии,дипломати,парламент и т.н.Намери къде да се изкаваш!Нямаме гражданско общество,тва е.Никой не си мисли,че като гори на съседът къщата вятъра може да я завее към неговата колиба.
440
1
 
2
 
! Отговори
До 300 преди 12 години
Не ме наричай ***, пише се одържам или удържам, това се нарича дублетна форма, бе ***.
439
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Библията има една крилата фраза : Покрай сухото гори и мокрото. Не исках да се включвам по тоя начин в дискусиите за БДЖ, но уви. Реформи са нужни.Проблемите не са от вчера. Пак се сещам за приказката за мравката и щуреца. Щурецът цяло лято свирил и пял,и когато завил севернякът отишъл да *** на вратата на мравката за подслон.Така сме я докарали, че българската мравка е добронамерена, покорна и гостоприемна,и постоянно храни щурците от "богатата" си трапеза.Това трябва да спре.
438
4
 
18
 
! Отговори
18 преди 12 години
Не сме народНе сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша. 1875
437
1
 
25
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Защо нямаме сдружение за единно гражданско общество, без такова общество сме загубени. Хората трябва да сме единни и да се поткрепяме, ако днес тези от БДЖ са на улицата, утре може да си ти, затова трябва да бъдем до тях. Единствено тук в България сме хора които гледаме сиир и АЗ СЪМ ЗЛЕ, НО ЩОМ СЪСЕДА Е ПО-ЗЛЕ Е ДОБРЕ, ако това ви отишава, то тогава стойте и чакайте...
436
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАЛКО Е СТЧКАТА,БОИ ТРЯБВА ДА ИМА,ТУПАНИЦИ ДА СЕ РАЗДАВАТ,КРЪВ ДА СЕ ЛЕЕ-ТИЯ ТИКВИ ТРЯБВА ПЪРВО ОТ ПАРЛАМЕНТА ДА ГИ ИЗРИНЕМ,ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ.ДА КАЖЕ БОКУ ТИКВАТА КАКВИ НАРОДНИ ПАРИ ТРОШАТ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО,АМА НЕМА КОЙ ДА ГО ПИТАЗАЩОТО ВСИЧКИ СА КАТО НЕГОНЕ НАРОД А ***
435
0
 
26
 
! Отговори
до 441 преди 12 години
Прав си човече това е единствената истина! Вместо всички да се солидализираме с хората които и без това мизерстват заради некадърното управление на този отрасал 20 години, повечето тук плюят . Така беше с учители ,така беше с хората от БАН, така беше с градски транспорт, таксита и т.н. и т.н. Докато едни нещастни гърци само заради солидарността си един с друг въртят на малкия си пръст цяла Европа, ние с едни нещастни политици неможем да се оправиме!