Блокът в Бургас се разтресъл като при земетресение

Всички щети от избухналия трафопост ще бъдат поети от EVN
Обновена: 16 окт 2012 14:47 | 16 окт 2012 09:19,
187

Снимка: Impact Press Group

Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от собственика на съоръжението - електроразпределителното дружество EVN, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

При тежкия инцидент, станал тази нощ на ул. „Хан Крум“ 11, няма жертви. Един мъж е с леки наранявания, няма опасност за живота му. Жителите на блока са евакуирани.

400 киловолтампера е бил трафопостът, който е избухнал. Той се намира в жилищната сграда и е допустим по Закона за устройство на територията. Съоръжението с високо напрежение се намира на партерния етаж на блока.

Около 1.00 часа е получено първото обаждане за спряно електричество в жилищния район. Дежурният от EVN е пристигнал и е подменил предпазителя, обясни кметът. Вероятна повреда в трафопоста е причина за мощния взрив.

Към три часа през нощта е избухнал взривът. 

От взривната вълна са обърнати микробус и лек автомобил. В жилищния блок са разрушени подове и стени на апартаменти, изпочупени са прозорци. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, в която избухна
взривът, са напълно разрушени.

Жители разказаха за БТА, че след полунощ спира електрозахранването им. Аварийни екипи идват на място, за да отстранят повредата. Около 2.50 часа трафопостът започва да дими и събужда хората с гъст задушлив дим.

Това е причина хората да напуснат жилищата си минути преди мощния взрив. След взрива в сградата избухва и пожар. 

Живеещи в сградата разказаха, че блокът се разтресъл като при земетресение. В първия момент не можели да реагират заради шока.

В апартамента над трафопоста живее семейство с две деца. Те също са спасени. Един мъж е леко пострадал и няма опасност за живота му.

През март месец тази година е правен ремонт на трафопоста и ще бъде направена проверка за това какво е извършено по него, съобщи още кметът на Бургас Димитър Николов.

Още по темата
Общинска комисия ще разследва причините за взрива.

Хората ще бъдат настанени във временни жилища, ако има риск за живота им. Една жена е настанена в хотел, защото не може да си ползва апартамента.

Кметът на Бургас съобщи, че ще разпореди да се направят проверки в жилищните блокове, където има трафопостове.

Все още няма яснота каква е причината за взрива. Най-важното нещо сега е да се промени Законът за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради, смята Николов.

Временно ще разрешим в градинката срещу разрушения жилищен блок да бъде монтиран трафопост, за да бъдат снабдени околните сгради с ток. Досега е нямало проблеми с избухналия трафопост, заяви кметът на Бургас.

По-късно от EVN изпратиха официално съобщение, в което посочват, че компанията е готова да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.

По повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците на дружеството, който през нощта се е отзовал на същия адрес по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, дружеството заявява категорично на базата на направените кръвни проби, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества.

Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания, съобщават от дружеството.

Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено, уточняват от EVN.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: БургастрафопостEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
15
 
! Отговори
. преди 11 години
Трябва да се плати и за стреса на хората, той се отразява на здравето им , ако ще имаме демокрация по американски модел е добре да ги имаме и тия неща. Пак добре , че няма загинали или сериозно пострадали , дано възстановят имуществото на хората , но би трябвало да платят и за страха , който са изпитали.
78
0
 
13
 
! Отговори
фса преди 11 години
От това блок не става вече
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен ми изглежда като че ли някой е утилизирал боеприпаси в мазето вие си мислете че маслото се е изпарио то ако се изпаряваше как да е досега трафопост нямаше да е останал.
76
0
 
14
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
*** тия ЕВН се оказаха направо терористи талибани, вече взеха да ни взривяват, на бунт братя българи да изгоним тези кръвопийци
75
0
 
15
 
! Отговори
Лъжите в медиите! преди 11 години
1. Не е вярно, че такива трафопостове има само в малко и само в по-стари жилищни блокове! - Поне в ж.к. Люлин в Столицата може да се видят 20-30 ЕПК блока с трафопост във всеки вход- живял съм в такъв, и той изобщо не беше старо строителство.!2. Не е вярно, че някое от ЕРП-тата правят нещо за поддръжката на тези съоръжения! Трансформаторите са много скъпи устройства със изключително скъпа поддръжка!Просто никой не харчи пари за тях.
74
0
 
10
 
! Отговори
безработен преди 11 години
ГЕРБ обещава средна заплата до 2000 лева, ако дойде на власт.
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като минавате покрай трафовете си носете каски на главите и бронежилетки.
72
1
 
16
 
! Отговори
анти преди 11 години
То е ясно, за да не се разкарват по нощите тъпанарите от евн са изключили защитите. Като аец-Чернобил.
71
5
 
10
 
! Отговори
нацепена батка преди 11 години
А бе кви са тия ивиен мивиен ве ? Ни съм я чувал тая марка . Всеки траф тряя да е адидас ве маняци , мноу е яка
70
0
 
5
 
! Отговори
до 89 преди 11 години
Много разбираш щом е документирано какво са казали веднъж пред медиите няма как да се отрекат после в съда минава за лъжа сега ако имаше павосъдие който е собтвеник 20 години затвор да го осъдят и другия път няма да купува китайски защити.
69
0
 
21
 
! Отговори
Ханс преди 11 години
Съд до дупка с искове за милиони...това е правилния подход.Обстоятелствата са налице и не е необходимо да има виновно поведение,достатъчно е че с имущество на EVN са нанесени материални и нематериални вреди.
68
0
 
25
 
! Отговори
тероро преди 11 години
Нема нужда от внос на терористи. Тук си имаме ЕВН, ЧЕЗ и тн.
67
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един такъв трансформатор трябва в парламента.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари,пари,пари,пари,пари,пари,пари.....................всички нещастия на този свят са свързани с ПАРИ-ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЧУМА ДО ТОГАВА СМЪРТ ЩЕ ИДВА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ПОД ВСЯКАКВА ФОРМА!
65
0
 
11
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
В тази държава виновни за нищо няма. Няма и пробив в националната сигурност, няма и взрив в Бургас. Всички невинни, виновен трафа. Истината е че майсторите не са си свършили работата.
64
1
 
22
 
! Отговори
vivian преди 11 години
Ужас, ужас! Горките хорица, пред зима да останат без дом. Добре, че поне са живи и здрави, Господ ги е пазил!
63
2
 
8
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Дяволска работа!Или ***!Все едно!
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така работата се заплита, значи ЕОН признават ча техниците са действали по правилата и всичко е както трябва според инструкциите, та в задачата се пита колко трафа-бомби има в държавата според инструкциите на ЕОН ами ако беше гибердясал някой.
61
0
 
22
 
! Отговори
ВИЦ преди 11 години
Гражданин се обажда:Ало,ВиК ли е?Отсреща отговарят:Не, IVN !!!Гражданин:И на вас да ви *** майката !!!
60
1
 
15
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Да обобщя - евтина техника, мнооого евтина, предолагаем фабричен дефект, все пак сработване на защитите, идване на техници, незнайно какъв ремонт, следва пак претоварване заради дефект, завиране на масло, но вече НЯМА защити...и взрив.Този траф не е бил нормално претоварен, не може да има тази нощ прекомерна консумация! Било е дефект/повреда!Добре че като му е извирало масло, хората са се стреснали и избягали заради гадния пушек, затова са живи!