Блокът в Бургас се разтресъл като при земетресение

Всички щети от избухналия трафопост ще бъдат поети от EVN
Обновена: 16 окт 2012 14:47 | 16 окт 2012 09:19,
187

Снимка: Impact Press Group

Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от собственика на съоръжението - електроразпределителното дружество EVN, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

При тежкия инцидент, станал тази нощ на ул. „Хан Крум“ 11, няма жертви. Един мъж е с леки наранявания, няма опасност за живота му. Жителите на блока са евакуирани.

400 киловолтампера е бил трафопостът, който е избухнал. Той се намира в жилищната сграда и е допустим по Закона за устройство на територията. Съоръжението с високо напрежение се намира на партерния етаж на блока.

Около 1.00 часа е получено първото обаждане за спряно електричество в жилищния район. Дежурният от EVN е пристигнал и е подменил предпазителя, обясни кметът. Вероятна повреда в трафопоста е причина за мощния взрив.

Към три часа през нощта е избухнал взривът. 

От взривната вълна са обърнати микробус и лек автомобил. В жилищния блок са разрушени подове и стени на апартаменти, изпочупени са прозорци. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, в която избухна
взривът, са напълно разрушени.

Жители разказаха за БТА, че след полунощ спира електрозахранването им. Аварийни екипи идват на място, за да отстранят повредата. Около 2.50 часа трафопостът започва да дими и събужда хората с гъст задушлив дим.

Това е причина хората да напуснат жилищата си минути преди мощния взрив. След взрива в сградата избухва и пожар. 

Живеещи в сградата разказаха, че блокът се разтресъл като при земетресение. В първия момент не можели да реагират заради шока.

В апартамента над трафопоста живее семейство с две деца. Те също са спасени. Един мъж е леко пострадал и няма опасност за живота му.

През март месец тази година е правен ремонт на трафопоста и ще бъде направена проверка за това какво е извършено по него, съобщи още кметът на Бургас Димитър Николов.

Още по темата
Общинска комисия ще разследва причините за взрива.

Хората ще бъдат настанени във временни жилища, ако има риск за живота им. Една жена е настанена в хотел, защото не може да си ползва апартамента.

Кметът на Бургас съобщи, че ще разпореди да се направят проверки в жилищните блокове, където има трафопостове.

Все още няма яснота каква е причината за взрива. Най-важното нещо сега е да се промени Законът за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради, смята Николов.

Временно ще разрешим в градинката срещу разрушения жилищен блок да бъде монтиран трафопост, за да бъдат снабдени околните сгради с ток. Досега е нямало проблеми с избухналия трафопост, заяви кметът на Бургас.

По-късно от EVN изпратиха официално съобщение, в което посочват, че компанията е готова да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.

По повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците на дружеството, който през нощта се е отзовал на същия адрес по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, дружеството заявява категорично на базата на направените кръвни проби, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества.

Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания, съобщават от дружеството.

Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено, уточняват от EVN.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: БургастрафопостEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
34
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Тук има няколко важни момента:1- Трафа е бил нов, на 1г., предния е работил 50+г. без проблеми!2- Трафа най-вероятно е бил най-евтиния китайски вариант, и то предполагам с фабричен дефект.3- За да му сработи защитата и да спре 2ч. преди взрива, то явно е бил претоварен, но не от консумация (в топла НОЩ), а си е имал някакъв дефект4- След намесата на техниците вече и защитата му не е сработила!!!!5- Предолагам му е завряло маслото и са гръмнали наслоените пари от късо(имало е много дим)
58
1
 
18
 
! Отговори
sea преди 11 години
Половината статия автора ме убеждава,колко добре и профисионално е поддържан този трафопост.Пълни глупости-това е машина ,ако е била наистина добре поддържана ,просто няма начин да се взриви.Сега ако сме една нормална държава трябва да ги нагъзят ЕВН и да си платят глоба от порядъка на 7 цифрено число.
57
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Аз живея в София,Младост-1 в нашият блок30-5 също има под вход-5 също има трафопост по голям от този там са два трансформатора нямам си на представа ако гръмнат какво ще стане.Преди години имаше преписки и енерго снабдяване направиха трафопост между блоковете и трябваше да бъде изнесено всичко там.ЧЕЗ купиха снабдяването от дадоха постройката под наем(сега е закусвалня)и ние живеем в риск никой от тези които одговарят не не ги задължава да махнат от там те си печелят наем хората нека загиват.
56
1
 
21
 
! Отговори
mi преди 11 години
това е идиотщина от най-висока степен. Сега хората трябва да искат обезщетение и за нематериални щети. Това е страхотен стрес. А тия от EVN да не се изказват с "ако се докаже вина на дружеството", защото това е тяхна собственост и отговорност.
55
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко такива случаи е имало за последните 20 години ? Сигурно са не повече от 4-5 !!!Иначе вие "моралните" сега така го представяте сякаш е ежедневие. Жалки сте.
54
2
 
17
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 11 години
ГЕРБ обещава средна заплата до 2000 лева, ако дойде на власт.
53
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 11 години
EVN и другите цербери вън от България!!!!!
52
0
 
23
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"Най-важното нещо сега е да се промени Законът за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради, смята Николов. "Що бе, що ще го променят закона, я къф си е убаф!!!В същото време нямаш право да си остъкляваш балкона да не ти духа и да ти вее, а трябва да живееш според стандартите на 60-те години на миналия век, но трафопостовете могат да си гърмят в блоковете и да трепят хора - за това няма нужда да се санкционира никой!
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
67Ти, говориш за 50 годишен автобус, който сигурно преди 5 години е бил последния му обстоен преглед. Тук говорим за трафопост, който е минал 3 прегледа и е сменян тази година. Естествено, че и аз мисля, че ако има виновни (а то предполагам, че има) трябва да си понесе последствията. Прочети внимателно коментара ми и виж точно за какво говоря.
50
1
 
23
 
! Отговори
do 62 преди 11 години
ти не разбра ли че преди 1г. е сменен с ЧИСТО НОВ (най-вероятно китайски)производителя носи отговорност защото е в гаранция, но и ЕВН защото купуват евтини ***
49
3
 
16
 
! Отговори
До 62 преди 11 години
Всеки ден в Индия падат автобуси из пропастите и тамошните ти аналози си казват - Е, спирачките са техника, нормално е след 50 години да се скапят !". В белите държави след такъв инцидент години се разследва и се намира начин да не се повтори. Всички замесени си получават заслуженото и няма тикви, който да обесняват, че "това е техника и се скапва" !Като е "техника и се скапва" ще я сменят, бе мен ! Ако детето ти живееш над трафопост друга песен щеше да пееш !!
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не мога да разбера как може да има трафопост в блок...........При нас земята под нас е наша, и е абсурд да влезне който и да е без наше разрешение ...............за строене да не говориме ...........
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 62:Нали се сещате, че с единия минус или плюс, няма да решите проблема ? Харесва ли ви или не, това е реалността. Я кажете, колко от вас са виждали такива трафопости в блоковете ?! Сигурно всички от пишещите тук. А КОЛКО ОТ ВАС НАПРАВИХА НЕЩО КАТО СА ГИ ВИДЕЛИ ? КАТО НЕ СТЕ СЪГЛАСНИ С ТОВА ? КАТО НЕ Е ПРАВИЛНО ? Оплакахте ли се някъде ? Сезирахте ли някого ?НЕ!Обаче сега сте големите моралисти!
46
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 11 години
До АнониментраВопостове ще да е някоя нова българска дума ....
45
1
 
21
 
! Отговори
:( преди 11 години
ГЕРБ не са виновни за този случай, но ще са виновни, когато се окаже, че "никой няма вина". Поредната простотия в БГ, която ще остане без последици. Потърпевшите да хванат някой добър адвокат и да вземат по няколко милиона от ЕВН. Дано !
44
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета коментарите и се чудя, наистина ли сте толкова ****оумни ? Като не сте компетентни по дадена тема не знам какво е това чувство, което напира у вас и ви кара да се чувствате задължение да коментирате ? Половината от коментарите НЯМАТ ама НЯМАТ нищо общо с темата. Всеки си лае нещо, което е било преди 100 години и не се е поинтересувал дали е променяно от тогава.Разберете, че това е техника и нищо не е вечно. Рано или късно всичко се чупи и скапва. Трагедии се случват навсякъде по света.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EVN да ги съди държавата за ТЕРОРИЗЪМ. Кво значи да си платят некви си щети. И техника дето е "сменил предпазителя" с ЖИЦА - 10годинки
42
1
 
11
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
съд, съд, съд и....пак съдне си ли търсиш сам правата никой друг няма да ти влезе в положение
41
4
 
16
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Чуждите дружества са бандитски групировки,експлоатиращи безогледно българският народ,и по всичко личи че имат за цел да унищожат рода български....Нашите управляващи,слуги на Сатанаил,от 1989 год. целенасочено ни унищожават,изгонват от Родината,по заповед на господарите ни от НАТО,които ненавиждат българите от много векове,още от времето на кан Крум!Всичко е ясно - останахме само 6 млн. в България,от които над 1 млн. *** и около милион турци,т.э. българите сме около 3,5 милиона!Божее управ
40
6
 
10
 
! Отговори
Шибаняк преди 11 години
До бургазлияСигурно по времето на Станишката това нямаше да се случи и ГЕРБ са виновни, нищо, че това е строено 60-те години. И какво общо имат *** като теб, които напълниха моя Бургас? Защото ти ако си кореняк бургазлия, аз съм кореняк марсианец. *** *** уродлива. Случва се инцидент, той пак ГЕРБ му били виновни. Я си пий червените хапченца и се успокой.