Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията

Фандъкова настоява да не се откриват повече центрове в столицата
Обновена: 10 окт 2013 10:28 | 10 окт 2013 10:28, Камелия Цветанова
285
Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията
Сирийски бежанци в центъра в Елхово. Снимка: Ройтерс, архив

Нелегалните емигранти, които влизат в страната, искат да живеят в София, а не в провинцията. Това призна директорът на бежанския център в Пъстрогор Жельо Желев по bTV.

"Капацитетът за настаняване е надхвърлен със 150 души. Справяме се трудно, няма помещения и сме заели всички сервизни помещения”, коментира той с уточнението, че формално е отказал да приема хора, но на практика това не е осъществимо, защото все някъде трябва да се настанят сирийците.

Освен това персоналът в центъра е едва 25 души, защото щатът е за работа с 300 бежанци.

„Предстои назначаването на преводачи. Не изпращаме към други места, но истината е че много хора се настаняват сами на адреси и масово искат да живеят в София, явно си мислят, че ако живеят там, по-бързо ще получат статут на бежанец", каза още той.

Още по темата
В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя да не се откриват повече центрове в София и апелира за повече сигурност и стриктен контрол върху вече съществуващите.

Тя обаче призна, че Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна” и „Военна рампа”, които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план”, допълни Йорданка Фандъкова.

Според нея концентрацията на бежанци на едно място, особено в най-големия град, където и най-трудно може да се контролира този процес, създава рискове.

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, е, че има над 2000 души бежанци, настанени по адреси”, посочи кметът на София.

По думите й няма яснота кой ги контролира и не знаем каква е бройката им - това е сериозно предизвикателство и е нужен диалог с решения.

Проверки на общината са установили, че не са взети достатъчно адекватни мерки по отношение на пожарната безопасност в центровете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: бежанциСофияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
3
 
! Отговори
отбранителна линия преди 10 години
плана е следния... създават ни изкуствени препятствия, че да не може да стигнем до тях. за да елиминираме политиците - ще трябва да се справим с ***, мафията и полицията - а сега и арабите ще ни отвличат ресурсите и вниманието. докато сме заети с еничарите, *** и мутрите и *** - те ще си правят каквото си искат. и да ви помогна с друго - поздрава за здравей е - салам алейкум, отвръща се - алейкум салам. за довиждане се вика - аллах смарладък/тур./ и се отговаря аллах гю.. нещо си
219
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия "бежанци"! Тия не са бежанци, а нелегални емигранти, при това нахални! Бежанците са в съседните държави и близо до границата със Сирия, защото чаката момент да се завърнат. А тия са хукнали на хиляди километри и при това се държат така все едно целият свят им е длъжен! Да не говорим, че сигурно повече от половината изобщо не са от Сирия, а от Африка! Така, че ако прекалят с претенциите май ще трябва да ги натирим обратно!
218
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
проблемът е висш политически приоритет и няма какво повече да се заблуждаваме и да чакаме спасител. Няма кой да ни спаси. Проблемът с бежанците ще се влошава все повече, независимо от развоя на сирийската криза, която сама по себе си ще продължи още години наред. Но вижте, голяма част от прииждащите бежанци не са само от Сирия. Има от Африка, Афганистан, все райони, които и занапред ще генерират мигрантиМеждународното съчувствие малко би помогнало в момента. Какво стана в Гърция- нейната стена на границата с Турция практически спря нелегалната миграция по това критично направление. От няколк
217
0
 
22
 
! Отговори
Адриан преди 10 години
Тия ислямски джихадисти са много нагли.
216
0
 
20
 
! Отговори
Турист преди 10 години
След като на тези хора им се полагат по 1000 лв на месец защо тези пари трябва да се дават всеки месец,а не еднократно за самолетен билет за предпочитаната от тях дестинация?
215
0
 
29
 
! Отговори
Вероятен тероризъм преди 10 години
Изхвърлените на бунището дрехи показаха истинското лице на сирийците. Така бе развенчан митът за бедните горкички сирийци. Те не са бедни, парите им са в Турция. Значи и без статут сирийците могат да ходят в много по-богати страни от България. Статут им трябва, за да се загнездят в България, в Европа. Вероятността да сме приютили сирийски терористи е голяма. Имат пари и търсят статут.
214
0
 
25
 
! Отговори
До бг управниците преди 10 години
Мнозина българи искат да живеят в столицата, но не живеят там. Откъде накъде тумба сирийски *** идва на мама си от туй и иска в София?!
213
1
 
25
 
! Отговори
Сирийска напаст преди 10 години
ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ. ТОВА СА НАШЕСТВЕНИЦИ. Предявяват претенции. Изхвърлят помощите, които им се дават, искат статут. А парите им са в турски банки. Сирийците не са бедни хора в нужда. Те са нагли нашественици. Станишев, Орешарски, Миков, Местан! Или изхвърлете сирийците от България, затворете границата с Турция и издигнете 4-метрова стена, или се махайте от власт. Да се маха и Бойко, който е същият толераст към сирийците. Волен на власт и да живее България! България за българите!
212
5
 
10
 
! Отговори
Sofia БРАТЧЕ преди 10 години
София е центъра на вселената! Честито на СОФИЯ! То БЪЛГАРИЯ се превърна само в една СОФИЯ,благодарение на БОЙКО-КРАСТАВЕЦА! Сега му обирайте Краставите Картофи на Бат си Бойко! Той самия направи така,че провинцията да духа супата..... Сега се радвайте на картофените краставици дето Бойко ви посади! Той КОНЦЕНТРИРА бизнеса и парите в една единствена ПРОКЛЕТА СОФИЯ! Освен бизнес има и ЛА*НА,които трябва да се гълтат!Къде са парите на СИЛИСТРА от ***-42,млн лева? В Софийските ***-разбира се
211
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** работа!
210
2
 
13
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Интересно как ще реагират "кореняк" софиянците дето само мрънкат срещу селяните дето им взимат работата и им подбиват цените. Сирийските "бежанци" за селяни ли да ги броим или столичани? Как ще стои въпроса със софийското жителство?
209
1
 
29
 
! Отговори
detelina преди 10 години
Америка да си ги взима, не ме интересува,аз цял живот плащам данъци на тая *** държава и съм роб в нея,а те идват-И ПИТАТ ЗА ПОПОВАТА КЪЩА!Аз в момента също съм без работа,защо и на мен не ми дадат 1300лева!?ОТ КАКЪВ ЗОР, БЕЖАНЦИТЕ СА С ПРЕДИМСТВО-ПИТАМ АЗ!?ДОКОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТ С ХОРСКИТЕ ПРОБЛЕМИ-НИМА НИЕ СИ НЯМАМЕ ДОСТАТЪЧНО,ЧЕ ДА МИСЛИМ ЗА ДРУГИТЕ!?КОЙ, МИСЛИ ЗА НАС!?
208
0
 
16
 
! Отговори
бау преди 10 години
До TOTO_!!!!Абе Тото ти се побърка бе човек, то че си прав прав си ама ние зад компа нищо не правим трябва протест и то национален. Успокой се стига се напряга ще се увредиш. Просто искат да ни претопят това е и *** ни правителство избрано по "демократичен" начин сега някъде си пият кафенцето и търкат ръчичките. След някоя бомба и като започнат изнасилванията ще го питам Плевнялията за научната работничка с 4-те деца... говрят се с нас и се надяват отново да се направим на слепи.
207
2
 
17
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Ooo, Турцийо, щом така ще се прецакваме, аз и моето семейство повече няма да ви стъпим в курортите и обявяваме бойкот на всичко турско!
206
2
 
19
 
! Отговори
Мирко преди 10 години
Натоварвате ги на един самолет, слагате им по един парашут на гърба, отивате над Сирия и по един шут в *** ги изхвърляте от самолета.
205
1
 
24
 
! Отговори
Питане преди 10 години
Защо вчера в парламента БСП, ДПС и Герб заедно гласуваха срещу затварянето на границите?
204
1
 
27
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Ето това вече е сериозна причина за всенароден протест!
203
1
 
12
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Ето го изходът, братя:Трябват мизерни условия тук, за да не ни ги връща Европата.Мислим, че ще се справим с възложената задача отлично!Европейският съд по правата на човека постанови, че гръцката система за убежище е неадекватна и унизителна. В резултат на това повечето членки на ЕС са престанали да депортират бежанци в Гърция, независимо от факта, че те са задължени да изпращат търсещите убежище обратно в страната, където те за първи път са влезли в ЕС (според Регламент 2003 на ЕС, известен като "Дъблин II").
202
1
 
24
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Толкова напрегнат не съм бил от смъртта на българчетата в Катуница!Идват ми дооооста странни идеи в главата, Орехов, ще си тръгнеш с камъни, помни ми думата!
201
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това снимката майката с четери деца за която Плевенлиев говореше ли е ?!