"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?

Изследване: Над 50% смятат, че мекането е правилно
Обновена: 9 дек 2013 19:04 | 9 дек 2013 19:04,
157
"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?
Колаж: Dnes.bg

Повече от половината българи смятат, че "мекане"-то е правилно правоговорно явление.

Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от  2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление.

Това каза пред БТА доц. Красимира Алексова от СУ "Св. Климент Охридски", представяйки данните.

"Правоговорното явление "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно", каза тя.

Доц. Алексова коментира, че това езиково явление е разпространено в 3/4-ти от българската езикова територия.

Езиковедът представи и другите правоговорни явления, за които анкетираните са дали оценки в изследването.

68% от допитаните заявяват, че не е много благозвучно изговарянето на "ходих" и "направих" с ударение на "и", както и изговорът "бяли", "вървяли", "живяли".

Друг вид правоговорно отклонение е при т.нар. "екане" – на мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "бехме", "вървехме" и "живехме".

Отклонение от правоговора са и формите с твърда вместо с мека съгласна - "вървъ" вместо "вървя", "мислъ" вместо "мисля", както и при съществителни имена от мъжки род, които са членувани. Такива примери са "учителъ" вместо "учителя", "лекаръ" вместо "лекаря", обясни доц. Алексова.

По думите й се наблюдава и правоговорното явление "свръх якане" - "бяли", "живяли", "вървяли", "голями", "огряни".

"Има наши политици, които от страх да не "екат" отиват в другия край и използват "свръх якане", но и има и много българи, които не знаят, че това е отклонение от правоговора", коментира тя.

По думите й младото поколение най-добре разбира кои са отклоненията от правоговора, а най-толерантно към тях е възрастното поколение.

"Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно", настоя езиковедът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Простотията превзема върхове в обществения и политическия живот.
99
15
 
26
 
! Отговори
шоп преди 10 години
ше си говоримЕ как си искамееееееееееееееее
98
0
 
35
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Чета коментарите под статията - шопите не били българи, на изток от Пловдив не били българи, хората Пловдив пък имали гръцко национално чувство - по вашите думи направо излиза, че в България българи няма!
97
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това го има във всяка една държава. Стига вече разни учени писарушки всяка вечер са крякали по телевизията колко сме прости. Разбрахме го! Само за справка проучете в Англия по колко начина си говорят езика в различните провинции. Никой не говори "книжовно". Същото важи и за САЩ, и за Германия. И на никой нормален човек не му идва от вътре да каже "вървЯ" примерно. Напълно нормално е това. Важно е да знаем да пишем правилно, там ни е проблема, а не в "мекането"(откъдето и да я измислиха тая дума)
96
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига сте писали глупости. В Англия/САЩ/т.н. като има региони в които произнасят думите по различен начин да не би да ги разпъват на кръст?!
95
10
 
23
 
! Отговори
София е истината! преди 10 години
На изток от Горубляне не става нищо!!! Само *** мякащи мяукащи ***,***,чалгари,кюфтета и ръждясали опели.... Това е!
94
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук шопите са се обидили много...... личи от коментарите. А от днес.бг са напрайли статията, за да моят да се защитят щото половината им статии са написани грешно. И един вид ни казват " може да не моем да пишем, ама и вие сте зле "
93
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aз съм от Сливен и ще ви кaжa кaк ни говори учителя по икономикa: ,,Aве нидейте ве ши вa изгонa нaй-нaкрaя ве.Ни сa търпити. Кaт ви нaтряскaм двойкити и ши учити цялоту ляту.''Aмa нa мен не ми пречи, свикнaл съм и не му обръщaм внимaние.
92
6
 
27
 
! Отговори
варненец do 99 преди 10 години
Еми не съм съгласен ! Вапцаров е написал ..." И стихове пиша , ТЪЙ както умея ..." Ако и Вапцаров е неграмотен според теб софиянецо , незнам вече ...
91
11
 
27
 
! Отговори
Varna преди 10 години
Аз пак ви казвам .Творбите на Иван Вазов и Христо Ботев са на "мйекь" според софиянци говор ! Е питам аз , това "мйеканье" Е АВТЕНТИЧНИЯ български говор , нима софиянци се срамуват от Вазов и Ботев и техния говор ? Нима Вазов и Ботев са "мйекаши селяни" ? !!!*** "столичани" ,прости хора...!
90
5
 
29
 
! Отговори
asd преди 10 години
всички сме българи, има официален правопис, който както иска да говори. в Германия, САЩ или Китай знаете ли колко диалекта има???, но не се делят или го смятат за недостатък, напротив. това показва от къде си и трябва да е гордост от къде си, стига разделение. диалекта не те прави по - малко американец, киатаец или германец! не трябва никой да се срамува от диалекта си. чуйте германскте министри, половината говорят на всякакви диалектии не им пречи на самочувствието и са горди от къде са
89
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баш в Ямбол говорят на брутален селски акцент. Само "туй" и "тоз" им е в устата.И Източна България да се научи, че думата "тъй" НЕ е книжовна норма !!!
88
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четох някъде, че най-правилно говорили в Ямбол и в Сливен. Не знам дали е вярно. Изследването беше направено за период от 5 години. 2000-2005г. Аз самия говоря доста меко и селски, а живея в голям град. На село не съм живял. Просто наистина не се замислям, когато говоря. Гледам да е бързо, кратко, точно и ясно. А не се получава много ясно. Някои хора така завалят думите, че нищо не им се разбира. Като шотландците на английски.
87
3
 
31
 
! Отговори
Османчо преди 10 години
Аз съм от Делиормана. Говоря добре български ама преди две години ми се наложи да ходя за пръв път в София с камион да карам стока защото шофьора се беше разболял. Да оставим настрана перипетиите ми из София и движението там в бензиностанцията не можах да разбера на какъв език ми говореше помпаджията. Познати ми казаха, че бил пернишки акцент.
86
1
 
26
 
! Отговори
ранчо преди 10 години
До варненецОтново започва разделяне на хората. В София много хора - имам предвид старите софиянци, а не столичани говорят правилно. Съгласна съм, че в околните села хората говорят с диалект, но така е във всички части на страната ни. Всеки район има своя специфика. Преди години бях в Пиринския край и първия ден не разбрах какво казваха местните.Свиква се с добра воля и отношение.
85
1
 
33
 
! Отговори
Antonim преди 10 години
До БългаринПрез лятото почивам често в с.Байкал на река Дунав. Изключително ми е приятно когато там слушам как хората говорят правилен български език (изключение правят донякъде бабите над 80г., при които влиянието на влашкия се чувства). Така че не говорете така за селяните. Говорете на неграмотните в парламента и сред журналистическата гилдия.
84
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този инвалидизиран начин на изказ идва най-вече от югозападна България - от Пловдив до София и района надолу към Гърция. Виждал съм ***, които успяват да "потурчат" дори акцента на чуждите езици, които уж владеят. Не са виновни, в кръвта им е, просто са родени ***.
83
3
 
32
 
! Отговори
жж преди 10 години
В североизточна България никой не говори така. Колкото по на запад се движиш, толкова по-извратено звучи българския език. Лошото е, че разни ниско образовани *** и политици освен че бълват глупости в повечето случаи, ги бълват крайно неграмотно по телевизията, тана че много хора ги чуват и може би си мислят, че са меродавни.
82
2
 
26
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Промяната от 'я' в 'е' се нарича променливо 'я'.Но няма как масата от селяни да знаят правилната му употреба, просто защото са родени и ще си умрат козари като маталитет, независимо от парите и образованието.
81
13
 
22
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Абе , какво като "мйекаме" бе шопи ? Това е езика на Иван Вазов ,Христо БОТЙОВ и останалите велики българи ! Нима ви е срам и от тях ? Боже , отказвам се да споря със тия дървените софиЯнски глАви , от искъро по-дъбоко нема , знам ...