"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?

Изследване: Над 50% смятат, че мекането е правилно
Обновена: 9 дек 2013 19:04 | 9 дек 2013 19:04,
157
"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?
Колаж: Dnes.bg

Повече от половината българи смятат, че "мекане"-то е правилно правоговорно явление.

Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от  2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление.

Това каза пред БТА доц. Красимира Алексова от СУ "Св. Климент Охридски", представяйки данните.

"Правоговорното явление "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно", каза тя.

Доц. Алексова коментира, че това езиково явление е разпространено в 3/4-ти от българската езикова територия.

Езиковедът представи и другите правоговорни явления, за които анкетираните са дали оценки в изследването.

68% от допитаните заявяват, че не е много благозвучно изговарянето на "ходих" и "направих" с ударение на "и", както и изговорът "бяли", "вървяли", "живяли".

Друг вид правоговорно отклонение е при т.нар. "екане" – на мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "бехме", "вървехме" и "живехме".

Отклонение от правоговора са и формите с твърда вместо с мека съгласна - "вървъ" вместо "вървя", "мислъ" вместо "мисля", както и при съществителни имена от мъжки род, които са членувани. Такива примери са "учителъ" вместо "учителя", "лекаръ" вместо "лекаря", обясни доц. Алексова.

По думите й се наблюдава и правоговорното явление "свръх якане" - "бяли", "живяли", "вървяли", "голями", "огряни".

"Има наши политици, които от страх да не "екат" отиват в другия край и използват "свръх якане", но и има и много българи, които не знаят, че това е отклонение от правоговора", коментира тя.

По думите й младото поколение най-добре разбира кои са отклоненията от правоговора, а най-толерантно към тях е възрастното поколение.

"Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно", настоя езиковедът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
32
 
! Отговори
грамотна преди 10 години
Има граматическо правило: Глагол, който в първо лице, единствено число завършва на гласна, в първо лице, множествено число завършва на съгласна - ПИША - ПИШЕМ; ПЕЯ - ПЕЕМ.Глагол, който в първо лице, единствено число завършва на съгласна, в първо лице, множествено число завършва на гласна - РИСУВАМ-РИСУВАМЕ; ТАНЦУВАМ-ТАНЦУВАМЕ.
79
2
 
20
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до 84Не, не са еднакви неща, ако аз говоря правилно (правоговор), но с мек акцент (произношение), все пак говоря по-правилно от някой ме-кащ (като това на снимката) с твърдо произношение. Обратното също важи, разбира се.
78
3
 
21
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до MAAFAKAНяма и как да си на 100% съгласен, защото и в Източна България си имаме неграмотни ***, тотално скарани с правоговор и произношение.
77
1
 
18
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Ами селяни, какво да ги правиш!
76
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българче, правоговор и произношение е едно и също...стига вече. Говориш не както трябва, колкото и да се пънеш, че си Кирил и Методий с бонус Паисий.
75
1
 
19
 
! Отговори
MAAFAKA преди 10 години
До аз съм българчеНе съм на 100% съгласен с тебе (защото съм от западна България), но не казвам и че грешиш!!!
74
8
 
21
 
! Отговори
Varna do 78 преди 10 години
Прочети историята софийски *** ! Шопите не са българи ,А ПЕЧЕНЕГИ като сърбите !
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАД 50% СМЯТАТ ЧЕ СА софиянци...
72
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нямам нищо против красивото разнообразие на диалекти в България ,имам против неграмотността ! поголовно се пише ,,и,, вместо ,,й,, от незнание кога се използва .запетайките вече са висш пилотаж :) не се четат книжки ,елементарно :) Холмс .
71
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На изток от Пловдив хората са ***, често приличащи на тюркоиди или ***, много много рядко със светла коса или сини очи. Говорът им е брутален, използват нелепи словоизлияния като: туй, тъз, кат, кот, дойдах, чуйекк, въй, вай, ко стаа, ко да праа, чи кът дойда, щот тъй, ни мойи ли.. и т.н. Просто са покъртителни.
70
4
 
22
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до redordeadПроизношението ми със сигурност ще е погрешно, но правописът ми не, а ако ти ме-каш в говора си, ме-каш и в правописа си, примерите можеш да ги видиш горе на картинката. А за променливото "я" въобще да не говорим, че в Западна България болшинството е скарано с него. Това се опитвам да обясня, едното е мек акцент, но съобразен с книжовния език, а другото грешно произношение и грешен правопис.
69
4
 
19
 
! Отговори
до 70 преди 10 години
от печенежки произход са шопите,драги ми друже,а за източния говор----- просто сравни Вазов,Алеко,Раковски,Ботев и т.н почти всички писатели до 1944г и ще видиш,че не се различават от него,а ти драги ми друже със сигурност говориш на шопско-македонско наречие с анклииски примеси
68
0
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
Тези неща не могат да се сравняват със изключително честата и неуместна свръхупотреба на глагола "случва се", която упорито се насажда в медиите !!! Например :"Един митинг се случи!" или "Какво се случи по време на случката, която почна да се случва преди 1 час ?" ,"Това което се случи, никога не се беше случвало преди!". Разбира се, сега преувеличих, но е наистина досадно постоянно използване на тази дума. На че е лоша, но сякаш хората забравят, че имаме и други хубави думи с подобно значение.
67
2
 
18
 
! Отговори
redordead преди 10 години
до аз съм българче: я ми кажи как признасяш И БЕЛИТЕ СА ОТ МЕН...че ми е интересно като почна да даваш такива примери?
66
1
 
33
 
! Отговори
Ечигоя преди 10 години
Така говореше един *** от Банкя - "строиме, правиме, крадеме"....
65
3
 
29
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до MAAFAKAДобре, ще го опростя, ако аз казвам "чиливизор", но го изписвам "телевизор", а ти казваш "правиме" и го изписваш "правиме", вместо "правим", кой е в грешка- аз с по-мекото произношение, или ти с погрешния правоговор и правопис?
64
3
 
21
 
! Отговори
redordead преди 10 години
до аз съм...представи си ситуация: поради някаква причина спираме да пишемЕ 50 години, и поколенията само говорят, след това ни карат да пишемЕ, да, ние сигурно ще слагаме Е-та неправилно, ама вие ще пишете ибелити са от мени...и ни ва разбирам извивнети *** многу...ша пуснити ли тиливизора...
63
2
 
19
 
! Отговори
MAAFAKA преди 10 години
До аз съм българчеНе ти разбрах нищо .... Какво точно имаш впредвид ???
62
2
 
22
 
! Отговори
redordead преди 10 години
или популярния виц: Ибелити са от мени... Ибе ми са, ама влка тръгва...тотална подмяна на значението заради мьечинето...За неразбралите: И белите (рози) са от мен...
61
4
 
22
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Пак наблягам върху разликата между правоговор и диалект. Накарай някой от България да изпише телевизор, със сигурност няма да е с "ч", макар, че го произнася меко. След това накарай някой от запада да напише "правим", резултатът мисля, че е ясен.