800 лв. заплата за готвач по морето, за сервитьор - 400 лв.

Чувства се глад за кадри за идващия туристически сезон
10 апр 2014 12:49,
164
800 лв. заплата за готвач по морето, за сервитьор - 400 лв.
Снимка: архив, Булфото

Туристическата индустрия търси на трудова борса в Добрич за новия сезон всякакви кадри - от мениджъри и главни готвачи до озеленители, охранители, общи работници в кухнята и на плажа. Осмото издание на специализираната борса събра повече от 30 работодатели от курортните комплекси по Черноморието с оферти към най-младите безработни - до 29-годишна възраст.

Безработицата в тази група в областния град достига 15.5 на сто, съобщи Васил Сивков, директор на бюрото по труда в Добрич, което е сред организаторите на форума.

Най-големият работодател в туристическия бранш в региона - "Албена" АД, предлага свободни работни места по 12 позиции - от администратори, бармани, сладкари до гладачи и перачи.

Почти за всички професии за идващия туристически сезон не достигат специалисти, коментира Бонка Кирова, мениджър "Храни и напитки" във вариете-театър "Албена".

По думите й готвачите в курорта ще вземат средно между 500-800 лева заплата, а сервитьорите над 400 лева, но с много допълнителни стимули.

В село Кранево се търси готвач на суши. "Все още обсъждаме заплащането, но ще бъде атрактивно, над средното възнаграждение. Ако не намерим специалист, готови сме да обучим кандидат за работата", каза мениджърът на новооткрито заведение Галин Ненов. По думите му заради отлива на специалисти в чужбина назрява голям проблем с осигуряването на кадри за туристическото лято.

Голф игрищата край Балчик, курортните комплекси "Златни пясъци", "Слънчев бряг", "Св.Св.Константин и Елена", "Елените" също предлагат работа на рехабилитатори, спасители на плажа, служители в телефонна централа, рецепционисти, камериерки, маникюристки, като някои от работодателите са готови да наемат и стажанти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
23
 
! Отговори
az преди 10 години
"Който плаща с фъстъци получава маймуни " - цитат :)
120
0
 
27
 
! Отговори
сервитьор преди 10 години
И от къв зор за 400 лв. заплата да ходя да им бачкам на морете, където тази заплата ще ми стигне точно за два дни? Като считат, че това е голяма заплата да си работят сами в заведенията и да се радват, че изкарват мно-о-ого.
119
0
 
22
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Специалисти не достигали, ама пишман хотелиерите понеже ги разбират тия неща ще дават заплата от 800 лв. на главен готвач плюс доп. стимул като храна на половин цена и някое мазе да живее :))).Другаре хотелиери и ресторантьори комуниЗЪМа свърши сега викат, че било пазарна икономика. А аз като попрочел нещо се сещам за т.н. пазар на труда. Като има дефицит плащаш повече, докато се стигне до пазарно равновесие. Дайте двойни заплати и не дефицит ами наплив ще има. Но с трици маймуни ... трудно
118
0
 
6
 
! Отговори
kaka goshu преди 10 години
Do 154 Ako na tebe ti haresva da raborish s ciganori , na men ne mi haresva toq fakt , i kato pochnat da se gavrqt s tebe za 350 lv na mesec za koito daje ne si sigoren dali shte si gi zemesh , ela pak mi pishi tyka shti obesnq ;)
117
1
 
7
 
! Отговори
kaka goshu преди 10 години
Balami kolkoto iskash ima specialno za albena nqma kakvo da govorq , kato 70 % ot personala v kuhnqta sa brazilci ot lichen opit go kazvam , glavnqit gotvach gotvi s cigarata v usta i za cqlo lqto samo 1 pyt sym go vidql da sgotvi neshto , spish v mizeriqta i na vlagata po 12 chasa na den rabotish i nakraq 350 lv za kuv chep da hodq da im rabotq :) da vi prisednat teq pari
116
0
 
16
 
! Отговори
АНОНИМНАА преди 10 години
ЗАЩО СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ НИ ТИЧАТ КАТО ЛУДИ 100 КЛМ.-НА ДЕН ЗА 400 ЛВ.ПРИШПОРВАНЕ ДО ДУПКА И НА КРАЯ ДВЕТЕ НУЛИ ЗА МЕРСИ. НЕКА ТЕ ЖИВЕЯТ С 400ЛВ. НА МЕСЕЦ, ДА ИЗДЪРЖАТ СЕМЕЙСТВО/2 УЧЕНИКА/ И ДА МИ СЕ ОБАДЯТ ХАРТИСВАТ ЛИ ИМ ПОНЕ ЗА ЕДНО КАФЕ.А ТЯХНАТА ПЕЧАЛБА КОЛКО Е?!.
115
1
 
17
 
! Отговори
LOVE HATERS преди 10 години
Да си кажем честно...обслужването по морето е на ниво Пакистан делукс!Ама за Европа тц!!!Без да ме мразите имама вила на южното и хапвам по ресторанти само в извънредни случаи и то в проверени места...печалбарството не го интересува дали стомахът ви е в хармония със стара мазнина, гноясало месо или яйца на ръба на саломонелата!
114
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добър готвач за по-малко от 3000 лева трудно се навива на морето. За сервитьорите няма проблем - има деца, които само за храна и квартира изкарват лятото на море.
113
1
 
31
 
! Отговори
бургазлийка преди 10 години
обаче..защо работодателите не казват при какви условия на труд дават такива заплати/то пък едни заплатиии...мани-мани/..никъде не се съобщава, че се работи БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН,почни денонощтно!Без осигуровки, а често се вземат хора от вътрешноста на страната и откровено си ги натирват след като свърши сезона.Кой бургазлия или варненлия/или общо-взето местен/ ще се хване на въдицата им?НИКОЙ!Много добре знаем за какво става реч!Търсели персонал...но на каква цена!ади бегай....
112
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спомням си как преди няколко години ми се наложи да пусна факс до 4-звезден хотел в Банско и когато помолих да ми дадат факс-сигнал, отговорът гласеше: "Ний такоз нещо кат факс-сигнал нямаме." Кадри! За 400 лв - толкоз!
111
1
 
30
 
! Отговори
гаден хейтър :) преди 10 години
ФАК ДА: 1. бг хотелите; 2. собствениците им; 3. мениджърите им; 4. силиконовите мутреси, които се мъкнат с тях; 5. синдикатите; 6. туристическото министерство; 7. вик, енергото, пътно управление и чистотата; 8. пияните чуждестранни ***; 9. пасмините *** джебчии и ***; 10. 'чуждестранните инвеститори', които всъщност са офшорки на *** политика; 11. абсурдните цени; 12. абсурдната инфраструктура и канализация; и мамка му - най-вече политиците, които позволиха това да се случи!
110
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
заради отлива на специалисти в чужбина назрява голям проблем с осигуряването на кадри.'абе продънена тикво, дето се пишеш мениджър ли, меринджей ли..защо има отлив на кадри? какъв проблем назрява? кой, по дяволите, ще стои в кочинистан за 400 лв.? напротив, супер добре се чувстват хотелите и ресторантите заради евтината наша работна ръка...само че тези в зап. европа и по средиземноморието..това, че 10 политици и 20 дебеловрати неандерталци изляха бетонни кубове не означава, че имаме хотели!
109
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе направо да взимат от столипиново, ямбол, факултето и на моренце...тъкмо знаят езици, не ползват много вода, свикнали са да живеят по 15 чавета в стая..ще конкурираме индия, а и наистина ще стане черно море...бас ловя, че и от джилязу ще направят суши, стига да има кой да дава малко пари...
108
0
 
14
 
! Отговори
не се лъжете хора преди 10 години
До АнонименКато си продават нивите на мутри, за да правят хотели - така ще е! Не осъзнават цървулите, че сами си ядат хляба! Да ходят да работят, ама не щат! Отворили по един кимизарник по дворовете си и вече се именуват браншовици.За 3 месеца искат да се напечелят за цяла година! Тръц!не става!А ти кухня на черноморско заведение, виждал ли си?От гледката само ще получиш диария! Стискат се за шише белина, ами дават разни химикали, крадени от нефтохима в Бургас, та ако решиш да чистищ, ръцете
107
1
 
23
 
! Отговори
кандидат готвач :) преди 10 години
срещу 800 лв. на месец, мога да сготвя...да видим:...едни стари обувки с връзките, да ги яде собственика..мога да ям диня и да отделям семките първите 2 дни..да си спестява за чай..мога да въртя и по 4 пици дневно, от готовите полуфабрикати, направо в микровълновата...и като бонус мога да му извадя кроасаните от кашона и да ги сортирам еднократно според съдържанието :)
106
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде, айде...400 лв взима бай *** само от социални, нищо че е с 3-4 присъди и 80 висящи дела..айшето си докарва към 700 лв. майчински и само вири краката...тия *** наистина ли си мислят, че някой ще им работи и за 1000 лв през лятото? още 1-2 годинки и фалит! език така или иначе се иска, не виждам какво ги спира младите да отидат и да го правят в чужбина..да видим мутрите, които не могат една дума смислена да обелят, как ще си сервират сами :)
105
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чух един разговор наскоро точно по този повод: някакъв човек беше получил оферта за работа на морето с 400 лв. заплата; пита: спането осигурено ли е? да. а храната? не...я да видим: 400 лв : 30 дни прави 12 лв на ден за всичко...
104
0
 
29
 
! Отговори
... преди 10 години
Заплатите няма да коментирам, но как може да отваряш суши ресторант, а да нямаш майстори, които да го приготвят. А това, че за 2 дни ще обучите някой - нямам думи. То ще е едно суши.... а хората в Япония цял живот се учат и пак не са стигнали най-високите степени на майсторство. Нашия готвач няма, ресторант отваря. Ей така ни е всичко тук - събираме куцо и сакато и после защо не стават нещата...
103
1
 
36
 
! Отговори
не се лъжете хора преди 10 години
До xexexeБакшиша даден на сервитьорите - в 99% се дели на целия персонал! Но не е там проблема. Просто, лакомите г*зове искат да им се бачка без пари, в режим 24/7!Без договори, без осигуровка. Пази боже да се попари или пореже някой - на собствени разноски до Бургас/Варна и там си плаща всичко!Условия за работа - 00, квартира-мизерия!Евентуалните глоби - пак за сметка на заплатите на персонала!Не ходете и не пускайте децата си там! Да си наемат, китайци, бежанци, рускини - каквито щат!
102
0
 
16
 
! Отговори
нощен инспектор преди 10 години
Най са ми противни "викачите" застанали от всички страни на входа на кръчмата!