800 лв. заплата за готвач по морето, за сервитьор - 400 лв.

Чувства се глад за кадри за идващия туристически сезон
10 апр 2014 12:49,
164
800 лв. заплата за готвач по морето, за сервитьор - 400 лв.
Снимка: архив, Булфото

Туристическата индустрия търси на трудова борса в Добрич за новия сезон всякакви кадри - от мениджъри и главни готвачи до озеленители, охранители, общи работници в кухнята и на плажа. Осмото издание на специализираната борса събра повече от 30 работодатели от курортните комплекси по Черноморието с оферти към най-младите безработни - до 29-годишна възраст.

Безработицата в тази група в областния град достига 15.5 на сто, съобщи Васил Сивков, директор на бюрото по труда в Добрич, което е сред организаторите на форума.

Най-големият работодател в туристическия бранш в региона - "Албена" АД, предлага свободни работни места по 12 позиции - от администратори, бармани, сладкари до гладачи и перачи.

Почти за всички професии за идващия туристически сезон не достигат специалисти, коментира Бонка Кирова, мениджър "Храни и напитки" във вариете-театър "Албена".

По думите й готвачите в курорта ще вземат средно между 500-800 лева заплата, а сервитьорите над 400 лева, но с много допълнителни стимули.

В село Кранево се търси готвач на суши. "Все още обсъждаме заплащането, но ще бъде атрактивно, над средното възнаграждение. Ако не намерим специалист, готови сме да обучим кандидат за работата", каза мениджърът на новооткрито заведение Галин Ненов. По думите му заради отлива на специалисти в чужбина назрява голям проблем с осигуряването на кадри за туристическото лято.

Голф игрищата край Балчик, курортните комплекси "Златни пясъци", "Слънчев бряг", "Св.Св.Константин и Елена", "Елените" също предлагат работа на рехабилитатори, спасители на плажа, служители в телефонна централа, рецепционисти, камериерки, маникюристки, като някои от работодателите са готови да наемат и стажанти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ама то едно море ...черно...
100
1
 
21
 
! Отговори
xexexe преди 10 години
готвач на 800 лв. той само цаца и риба ли ще пържи и да прави шопска салата ? :) айде келнерите 400 лв. и от там бакшиши.... криво ляво може да докарат по някои лев ако им осигурят квартира иначе НЕ ! :) няма да има персонал ми.. как да има... те тия заплати зимата се дават не лятото по време на сезона когато има работа
99
10
 
11
 
! Отговори
до площадни скачачи преди 10 години
Като не искахте бай Тошо и за по-малко ще работите!
98
0
 
25
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 10 години
Тъкмо си научих магарето да не яде и то умря.
97
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 10 години
До хотелиерМного точно казано!
96
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе оставете ги нашите селяци хотелиери. Има и свестни, но повечето са пълен леш. Ходете в Гърция, къде по-добре е. И отношение, и всичко.А за заплатите - смях. Бай *** бизнесмен. Дано фалират.
95
3
 
19
 
! Отговори
долу преди 10 години
Да се закрвиа това нашето море! Без туризъм! По-гнусно място няма!!!
94
2
 
31
 
! Отговори
хотелиер преди 10 години
ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ-СОЦИАЛИСТИ-ЧЕНГЕТА СИ НАПРАВИХА ХОТЕЛИ С КРАДЕНИ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА И сега искат най доброто за тях , да работиш без пари. Мили ми прости Българи аз предлагам докато сте живи да гласувате за БКП-БСП-ДС. По този начин ще подсигурите своите деца, внуци и правнуци с бедност и мизерия. Хвала на такЪви родители и Пра-родители.
93
9
 
7
 
! Отговори
до площадни скачачи преди 10 години
Нали скачахте срещу бай Тошо?!Ама при него имаше по-платежоспособни туристи!Сега ви тровят със скапана храна!Какво е чудно?Бай *** си остава бай ***!
92
1
 
5
 
! Отговори
Работодател на море преди 10 години
Абе според търсенето и предлагането.
91
3
 
32
 
! Отговори
nexussss преди 10 години
С тея кирливи 400-800 въшливи лева какви кадри очаквате бреееееееееееееееее НЕШАСТНИЦИ!!!! В тая прокажена държавица цените по така наречените "курорти" са в ПЪТИ по-високи от другаде, а обслужването е мноооого ЗЛЕ. За втора поредна година съм се ориентирал към Турция, и няма повече крака ми да стъпи на умрялото черноморие. Миналата година със семейството общо оставихме 4200 лева (почивка и разходи от личен характер) в Турция, и тази година пак толкова съм заделил. *** МУТРИ РОДНИ ОТ BG!!!
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те малките ученици ше хукнат с радост за тези пари. Па и рускини и руснаци ще набарат, в зависимост от пола на учениците. Така, че мутрите са си направили сметката.
89
2
 
14
 
! Отговори
******************** преди 10 години
Мръсно е водата в Черно море , нема качество на обслужване а и много шумно , какви заплати искаш
88
1
 
8
 
! Отговори
do 106 преди 10 години
Искаш да ми кажеш, че посредникът ти е взимал 60 процента от заплатата!?!?!?! О БОЖЕ, наистина трябва да си отчаян.
87
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 7 години един приятел работи сервитьор на Слънчев Бряг за 400 лв. Предлагаха му да яде в ресторанта на по-евтина цена, но пак по-евтино му излизаше да си пазарува от супермаркета. Бачкаше по 12 часа 7 дни в седмицата.И естествено повече не повтори авантюрата.
86
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е за 800 лева много ясно, че няма да има персонал. Мутрата си е мутра. Вари го, печи го, бизнесмен го направи, пари му дай, все тая. Акъла му е на ***. Важното е да си купи Порше и да се фука на к**вите си, но пари на работниците си няма да даде. От 7 години ходя на почивка в Гърция, Хърватска и Италия. Хърватска има разкошно крайбрежие.
85
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бачкайте за 400 лев.През 2002 год. бачках по строежите в Германия, чрез една фирма на Росен Плевнелиев.Заплатата ми беше 1860 евро,от които плащах на посредника 1126 евро.Ама пак съм на далавера.Квартирата беше евтина,усигуряваха контейнер с газова печка и сателитна телевизия по четирима в стая.На два контейнера общ клозет.В другите имаши шиптъри и румънски ***.По 250-300 евро си спестявах всеки месец,кой ти ги дава!Само за една година си купих BMW питьорка.
84
1
 
15
 
! Отговори
бежанци да работат преди 10 години
За такива пари да вземат Сирииските бежанци да работат и без тва немат пари да се издържат , пак и са много
83
0
 
35
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ами,къде са Ви миналогодишните кадри ,че търсите нови?Да не би нещо да са останали недоволни от Вас,или Вие от тях,че сигурно заплати са искали....
82
1
 
9
 
! Отговори
до неразбралите преди 10 години
Идват от бедни села в Слънчев град и спят в каравани, като се молят да се изкъпят и изперат при техни познати!В Сънито за охранител има много кандидати!