15 са жертвите от взрива на завода в Горни Лом

Загинали са 13 мъже и 2 жени
Обновена: 2 окт 2014 16:35 | 2 окт 2014 13:52,
94
15 са жертвите от взрива на завода в Горни Лом
Снимка: Булфото

Няма оцелели при взрива на цеха в Горни Лом. Това заяви Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Още по темата
„Въпреки че ще продължим да наблюдаваме и да обхождаме периметъра с надеждата да намерим оцелели, смятам, че 13 мъже и две жени са загинали. Съобщихме това и на близките“, допълни той. 

Сред загиналите са и трима души от ръководството. Две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.

„Взривът е бил изключително силен. Две от сградите ги няма. Образувал се е кратер. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради. Отломки от 150-200 килограма са летели навсякъде”, каза Николов.

По думите му първият взрив е бил в 16.58 минути вчера, а сигналът за него е постъпил малко след 17 часа. Последният взрив пък е бил в 21.41 часа.

В завода е имало противопехотни мини, докарани от Гърция. Николай Николов отрече слуховете от вчера, че на обекта е имало седем тира. "Видях само три автомобила, които са унищожени почти напълно", добави комисар Николов.

Социалнияр министър Йордан Христосков заяви, че е издаден акт от инспекцията на труда, но едва ли заводът ще заработи отново.

„При тези условия не бива да работи“, заяви той. „Все още не е моментът да се говори за социални права, но службите на министерството ще се погрижи за близките“, гарантира още той.

Министър Мирослав Ненков заяви, че близките на загиналите са шокирани, и подчерта, че екипи от психолози са ги били подготвили за новината. По думите му термокамерите са показали още през нощта, че няма оцелели. „Ужас е било горе. Всичко се е случило изключително бързо, надяваме се, че те не са усетили какво се случва“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта на запада е постигната. Харата в страната ще се самоунищожат, а те ще завземат територията. С глупави и алчни управници, това се случва. Мир на праха на хората.
49
1
 
45
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
...Трагедията е наша национална участ, продукт на масовите ни самозаблуди.Непозволено е да се рискуват животи за 200 лв. месечно! Непозволено е да се спасява частна банка с милиарди на данъкоплатците! Непозволено е разни тарикати да трупат милиони от сметките ни за ток и държавата да ги обслужва! Непозволено е да разчиташ, че някаква невидима ръка на пазара ще подреди живота хармонично, при условие, че тази ръка знае единствено да взима!Докато го позволяваме, ще сме постоянни герои на трагедии..
48
1
 
32
 
! Отговори
Прост преди 9 години
При тези условия не бива да работи, А защо е работил досега, мам.цата ви ***!
47
5
 
20
 
! Отговори
таня преди 9 години
Каква прекрасна планина и природа се вижда зад тези линейки, ако бяхме нормална държава тук щеше да се развива туризъм.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Социалнияр министър Йордан Христосков заяви ..."Харесва ми определението за министъра, ще го запомня и използвам.
45
4
 
15
 
! Отговори
Близнашки преди 9 години
Целият български народ очаква аз да се явя на Националния стадион Васил Левски и да подкрепя Лудогорец. Това каза Георги Близнашки четири часа след взрива, който унищожи завода в Горни Лом. Първите информациии за пострадали се появиха близо час след унищожаването на завода, където има огромен кратер. Близнашки прекъсна пресконференцията и се оправда с писмото, което получил от футболния отбор Лудогорец и пожела "Приятна вечер". /БГНЕС
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах видео и снимки по други сайтове, на мястото на взрива е като лунен пейзаж, камък върху камък не е останало. Как тия противопехотни мини са гръмнали всичките наведнъж, та такъв страшен взрив да се получи?
43
2
 
35
 
! Отговори
поля преди 9 години
Дните на национален траур взеха да догонват броя на националните празници. 20 години безхаберие и корупция взимат жертви месец след месец. Това е като война. Мир на праха на всички жертви на безхаберието и корупцията!
42
1
 
26
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
В тази държава тепърва ще се случват такива неща. Реално държава няма, само проформа.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До учуденТрябва цялостна промяна в държавата.
40
2
 
25
 
! Отговори
учуден преди 9 години
Ако бяхме БЯЛА ДЪРЖАВА, от обезщетенията при застраховката роднините на загиналите щяха да са осигурени за години напред!
39
2
 
4
 
! Отговори
БАЙ ПЕШО ОТ ВОЛУЯК преди 9 години
Аз мисля че тези мини, или са продадени от гърците на нкои фирма на БСП...или има договорка за тяхното пре-функциониране.тоест Утиилизация..и запазване на взривното вещество..и поставянето му в нови снаряди или някои вид ракета...ЗАЩОТО ГЪРЦИЯ ПРЕДИ 5 ДНИ КАЗА ЧЕ ЩЕ СНАБДЯВА КЮРДИТЕ С БОЕПРИПАСИ.Сеха фирмата на Митков се е зидънила..и ще плаща огромни неустоики,,за провалената Утилизация и за Униюоваане на взривното вещество.При утилизация не се ЗАТРИВА НИЩО ПОЛЕЗНО И ГОДНО ЗА ПРЕ-УПОТРЕБА.
38
3
 
12
 
! Отговори
бягйте преди 9 години
и не се връщайте.
37
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 2010 г, е имало експлозия, но ГЕРБ не го затварят заради мутрите.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От такива случки трябва да си вземаме поука и да избягваме предизвикването им многократно. Масови проверки на заводите и глоби ако има нарушения. Собствениците на този завод в Горни Лом да отидат в затвора и да платят на семействата на загиналите обезщетения.
35
3
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
пуф и аре тия не могат да ги намерят вече
34
1
 
33
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Нямам думи. Мир на душите им. И нека Бог накаже онези които ги изпратиха на сигурна смърт заради безмерна алчност.
33
1
 
7
 
! Отговори
citizen преди 9 години
"фд" ли си, не цапай паметта на загиналите с идиотските си предположения. Този цех не е за производство, а точно обратното - там се унищожават бракувани експлозиви.
32
1
 
23
 
! Отговори
**** преди 9 години
Сега всички виновни които са расписвали разрешението за работа на тази дупка,незабавно в затвора,и да бъдат задължени да изплатят кръвнината на пострадалите семейства,тъй като заради комисионните които са взели,са си затворили очите за тези нередности.До кога в тази държава ще се случват такива работи и никой няма да носи отговорнос,а винаги има отговорни лица,само,че на прокуратурата така и е по удобно,да завежда дела срещу неизвестен извършител,подозирам,че сега ще стане същото.
31
6
 
4
 
! Отговори
фд преди 9 години
даваш ли си сметка,че от тези мини са щели да загинат деца някъде?може би са щели да бъдат пратени към украйна или близкия изток.хората понякога работят нещо без да осъзнават в какво точно участват но Господ си знае работата и после кажете защо Бог позволява да загиват невинни хора.Ами ето сега няма да загинат.Край със завода :)