15 са жертвите от взрива на завода в Горни Лом

Загинали са 13 мъже и 2 жени
Обновена: 2 окт 2014 16:35 | 2 окт 2014 13:52,
94
15 са жертвите от взрива на завода в Горни Лом
Снимка: Булфото

Няма оцелели при взрива на цеха в Горни Лом. Това заяви Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Още по темата
„Въпреки че ще продължим да наблюдаваме и да обхождаме периметъра с надеждата да намерим оцелели, смятам, че 13 мъже и две жени са загинали. Съобщихме това и на близките“, допълни той. 

Сред загиналите са и трима души от ръководството. Две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.

„Взривът е бил изключително силен. Две от сградите ги няма. Образувал се е кратер. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради. Отломки от 150-200 килограма са летели навсякъде”, каза Николов.

По думите му първият взрив е бил в 16.58 минути вчера, а сигналът за него е постъпил малко след 17 часа. Последният взрив пък е бил в 21.41 часа.

В завода е имало противопехотни мини, докарани от Гърция. Николай Николов отрече слуховете от вчера, че на обекта е имало седем тира. "Видях само три автомобила, които са унищожени почти напълно", добави комисар Николов.

Социалнияр министър Йордан Христосков заяви, че е издаден акт от инспекцията на труда, но едва ли заводът ще заработи отново.

„При тези условия не бива да работи“, заяви той. „Все още не е моментът да се говори за социални права, но службите на министерството ще се погрижи за близките“, гарантира още той.

Министър Мирослав Ненков заяви, че близките на загиналите са шокирани, и подчерта, че екипи от психолози са ги били подготвили за новината. По думите му термокамерите са показали още през нощта, че няма оцелели. „Ужас е било горе. Всичко се е случило изключително бързо, надяваме се, че те не са усетили какво се случва“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
20
 
! Отговори
Край преди 9 години
Мир на праха им. Смирете се хора и не политиканствайте и не говорете излишно. Това демокрацията май се оказа голямото плещене. Българите бълват милиарди глупости в минута. За съжаление такива неща се случват във всички държави по света. Човека от чиито фас, флекс, дрелка и или т.н. стана белята отдавна е при господ. Запалете свещ като имате време и мълчете.
29
1
 
30
 
! Отговори
Гери преди 9 години
Много ми е мъчно ....искрени съболезнования на близките. Това е преди всичко голяма трагедия .Хората са починали, изкарвайки си прехраната. Едно детенце е останало кръгло сираче. Не знам кой какви напрушения е правил и дали ще има отговорни. Моя близка работи в подобно производство - в друг бивш военнен завод. Тя самата казава,че никога не знае дали ще се върне от работа и всеки ден се моли да не се случи авария.Лека им пръст на хората, Бог да помага на близките.
28
1
 
11
 
! Отговори
Северозападналяк преди 9 години
Благодаря, че ме изтрихте, но не става въпрос за действащия президент. Иначе ще стане като с Кеворка. Явно съм прав а ?Бог да прости хората, но да не прощава на цензурата.
27
4
 
24
 
! Отговори
Бацето преди 9 години
До оооуууууууууууИ кво пък ти е виновен точно Плевнелиев. В тази държава президента е просто един наблюдател и нищо повече. Плевнелиев ли им е дал лиценз за работа, Плевнелиев ли им е дал поръчките, Плевнелиев ли си е затварял очите за условията на труд? Но ако наистина търсиш някой с вина от висшите партийни кръгове, в конкретния случай можеш да поровиш около един ''политик'' с агентурно име: ''Гоце''
26
22
 
1
 
! Отговори
дссд преди 9 години
"В завода е имало противопехотни мини, докарани от Гърция" Господ си знае работата.С тези мини са щели да загинат невинни хора.Сега тези,които са участвали в пройзводството на тези неща са в ада
25
3
 
10
 
! Отговори
ех че си проЗ преди 9 години
дали са гръцки или канадски има си армия тя да си ги обезврежда, и гърците имат армия...в тоя завод основно с български мини се работи,нямаме ли армия че по частни фирми с куриер ще ги пращат
24
4
 
25
 
! Отговори
maketo преди 9 години
Бог да ги простиама я си мислим е ли ке бачкам за 300-400 лв и да седим на буре с динамитдо какъв глад и мор са докарали демократията та ората да се отпишат преживестрашно ке става тая зима много страшно
23
3
 
6
 
! Отговори
Евала преди 9 години
До СеверозападналякСтрахотно хайку !
22
1
 
38
 
! Отговори
иванова преди 9 години
Бог да ги прости! И съболезнования на близките им! В това безумие което ни заобикаля, хората са принудени да работят каквото и да е с риск за живота си, за едната минимална заплата. Само като си представя, че тези тирове с мини вървят по пътищата ни...ами ако стане катастрофа...
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това да обезвреждаш мини не е като да сменяш джанта. Нито е първият случай, нито последния уви... затова се работи по процес ама при нас е много лесно да я караш напряко и ето го резултата.
20
5
 
31
 
! Отговори
Същият преди 9 години
До КОЙ КОЙ КОЙКаква армия, какви пет лева? Армията е да пази страната, не да обезврежда гръцки мини! И не се обезвреждат, а утилизират, измъква се всичко от тях, което струва нещо. Въпросът е че някой е дал разрешителните на фирмата без необходимото оборудване и това, че не се спазват елементарните правила за безопасност.
19
2
 
21
 
! Отговори
pavel преди 9 години
а защо не е затворен преди години когато пак имаше взривоже жертви
18
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВОООО!!!!! ИМАМЕ ДЪРЖАВА И УПРАВНИЦИ НА Х.Я ДА СИ ГИ КАЧИТЕ И ДА ГИ ЗАВЪРТИТЕ. И СЕГА ВСИЧКИ СА НЕВИННИ КАТО МОМИНА ПИЧ.А. НАЛИ? ТОВА АКО СЕ СЛУЧИ В БЯЛА ДЪРЖАВА ВСИЧКИ КОИТО СА СВЪРЗАНИ В ТОВА ПЪКЛЕНО ДЕЛО ОТИВАТ ДИРЕКТНО ЗА ЕДНА ДЕСЕТАРКА НА ТОПЛО. НО ТУКА ТАКИВА СЛАДКИ РАБОТИ НЯМА. ТУКА МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА. А ВИЕ НА 5 ОКТОМВРИ ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА ОТИДЕТЕ ДА ГИ КАЧИТЕ НА ПИЛОНА!!!ИЗБОРИТЕ СА МНОГО ВАЖНИ!! ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ГИ ИЗБЕРЕТЕ ТЕЗИ СЪЩИТЕ ДЕТО 25 ГОДИНИ ВИ ВЪРТЯТ НА Х.Я СИ.
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес ме уволниха от работа,а и като прочетох новината,направо ме довърши.борбата продължава
16
3
 
29
 
! Отговори
КОЙ КОЙ КОЙ преди 9 години
мини бомби се обезвреждат от ЧАСТНИ фирми алооо защо не АРМИЯТА кой им взе това право и го продаде и раздаде на разни бизнесмени !?
15
2
 
44
 
! Отговори
трудова злополука преди 9 години
Често започнаха да се случват големите нещастия в малка България. Защо ? Защото във всички предприятия ,заводи и пр.,оборудването е старо , а собственика иска да го изцеди до последно,както и работещите там. И отново стигаме до основната причина - властващата мизерия.Живот, като от 18-19 век."Какво тук значи някаква си личност?"
14
1
 
39
 
! Отговори
Дълбоки съболезнован преди 9 години
Бог да ги прости хорицата, платили на такава висока цена препитанието на семействата си ? Как при такава рискована дейност собственикът на завода Валери Митков е гарантирал правилата за безопасност ? И не е ли грехота, някои *** да се опитват да трупат политически дивиденти от нещастието ?
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жестоки трагедий се редуват една след друга в България.европейската ни държава е стигнала квота 0.Но оставаме и трябва да продължаваме напред.
12
27
 
9
 
! Отговори
НИКОС АЛЕКСИОС преди 9 години
БАНДИТИ И ЛУЗАРИ=ВОЛГАРАЗ СЪМ ГОРД ЧЕ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН.БЛАГОДАРЯ НА СТАРИТЕ НОРДО-СКАНДИНАВЦИ, ЧЕ СЪМ ГЕРМАНЕЦ
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГОРНИ ЛОМ. ВЪПРОСда помълчим , а после да се помолим за душите загиналите .