20% по-малко руснаци у нас в началото на сезона

Германските туристи обаче са повече, отчитат експерти
11 юни 2015 22:01,
72
20% по-малко руснаци у нас в началото на сезона
Снимка: архив, БулФото

В началото на туристическия сезон намалението на летовниците от руския пазар е от 20% и песимистичните прогнози за спад от 50-60 на сто не се сбъдват. Това заяви заместник-министърът на туризма Надя Маринова при откриването на ваканционното селище "Бялата лагуна" край Каварна, съобщи БТА.

Маринова посочи, че на германския пазар се очертава ръст от 5 на сто, увеличение има на почти всички други пазари, но равносметката ще бъде направена в края на сезона.

Хотелиери в Слънчев бряг вече отчетоха 20% спад на туристите спрямо началото на миналогодишния летен сезон.

Очертава се и рязък спад на украинските туристи в България. Тази година се очаква украинците, които ще почиват в България, да бъдат с две трети по-малко от миналата.

Въпреки това някои експерти вярват, че отливът на руски и украински туристи ще е по-слаб.

Министерството на туризма и туристическият бранш работят освен за развитието на традиционните пазари, и за навлизането на нови - Китай, Индия, Япония, Бразилия, които са необятни, каза още заместник-министър Маринова, като допълни, че предстои в Япония да бъде открит български информационен център.

По думите й туристите от далечни дестинации изискват комбинирани продукти. Пътуващите с дълги самолетни полети искат да пребивават в региона най-малко две седмици и да посетят две-три държави, посочи тя. Вече работим с Румъния, Гърция, Турция за предлагане на общи туристически продукти, каза Надя Маринова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: туризъмруски туристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
apv преди 8 години
Не ги мислете ***, те вече имат Крим. Там ще си ходят! Глад, мизерия и едри въшки, но си е техен, пък и Путин не ги пуска насам :))
45
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Абе руснаците си ни харесват, въпреки тъпите решения на проамериканския ни президент и повечето депутати. Само да можехме веднага да ги сменим тези *** и туристите пак ще се завърнат. А за украинците... те само не знаят къде са, май към който им плаща засега, а това са сащ, подклаждащи войната там. Такаче тях не ги мислете, те се разбиват като нация.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо, ще компенсираме с тока и парното.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги заместим с бежанци!
42
2
 
5
 
! Отговори
ЗА ТЕЗИ,които преди 8 години
плюят по България думите на руския посланик Юрий Исаков:На въпрос за спад от 50% на руските туристи, който се очаква тази година, посланикът коментира, че спад има и миналата година и се очаква и тази година, но не чак толкова висок процент. Това той обясни с рязката промяна в курса на рублата, поради което почивката в България за руснаците е два пъти по-скъпа. И изтъкна, че въпреки това, както и влошения политически фон в отношенията Русия ЕС, България остава основна дестинация за руските граждани както за туризъм, така и за купуване на имоти.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такъв *** алчен ненаяден народ аз не бях виждал да не идват да се научат български или английски като че ли са в Сибир и ми говорят сибирски тъпо племе
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕК Наташа стига си ми цъкала минуси че на 2 мастики ще ти е-а руската *** физиономия
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си седят в Сибир заради тези *** руснаци всяка година си ходя в Гърция
38
1
 
4
 
! Отговори
60 сек. преди 8 години
Как се успокояват само и лъжат сами себе си! Типично за чантаджиите, които цял ден от кабинетите не излизат.Мой приятел е спасител на Албена и всяка година май месец е там. Сега още не може да тръгне защото няма кой да спасява :)
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърция очакват 20% спад на руски туристи, точно колкото и тук, за Турция нямам представа.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една от важните причини , освен *** отношение на държавата ни към Русия е политиката на държавата за Кримските курорти. Като почнеш от много евтините самолетни билети ,та до привлекателните условия по курортите. А и голямата част от руснаците са патриоти и ще подкрепят родния туризъм !
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите бяха прогонвани с десетилетия от нашето вече Бетономорие. Влязохме в ЕС започна да се летува в Гърция. Разбра се и се усети разликата. Там е по-скъпо но се чувстваш нормално, уважаван защото плащаш. У нас селянията на всички нива спомагаше за ограбването и унижаването на българския турист. Миналата година имаше сериозен спад. Тази година се засилва и есента ще се види трагедията. Сега се правят опити да се прикрие кризата за която особена вина имат Борисов и Плевнелиев.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на май бяхме на Халкидики, на Ситония и беше пълно с руснаци. Имаше и доста украински коли и местни казаха, че стоят за постоянно в Гърция заради войната. Миналата година и по нашето море беше така.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера говорих с познати, които имат хотел в Приморско. Всяка година по това време има групи по 100-тина руски деца и възрастни . Сега няма никой !!!
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разликата между германските и руските туристи обаче е в това, че от Германия идват пенсионери, които харчат по 1 евро на ден. От Русия идваха семейства на предимно млади хора, които пазаруваха и консумираха добре. Факт !С германски бабички и английски прошляци туризъм не се прави !У нас идват да живеят и да почиват само социално слаби западняци. Факт !
31
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До iviАми да ти кажа, то най-голям спад има на бългаски туристи по черноморието! Нещо да кажеш по въпроса? Пак ли е заради санкциите срещу Русия? Папагали!
30
3
 
3
 
! Отговори
Иииих преди 8 години
Риваниту за рускити тутисти дъ зъпочни ... сигъ! :)
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедните германци идвали у нас...Ама са германци, друга култура, други хора са!Не са пияните азиатски руснаци !
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За компенсация пристанище Росенец се е превърнало в руски анклав - там се чува само руска реч!
27
8
 
7
 
! Отговори
Гоце преди 8 години
Притрябвали са ни- та те обедняха и нямат пари!