10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...

Общините обаче мълчат, все още няма заявки, че са готови да ги приемат
12 окт 2016 10:14,
282
 10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...
Снимка: архив, Булфото

Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.

Още по темата

По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.

Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Според Атанас Зафиров от БСП въпросната наредба е приета непрозрачно, но Ципов отрече тези твърдения, като заяви, че работна група работи по този проект вече шест месеца и повече от три месеца е стояла за обществено обсъждане.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма.

По думите му най-важното в момента е да се намерят площадки за още поне три лагера от закрит тип, както и да се довърши оградата по границата.

Анкета

Одобрявате ли плановете за заселване на бежанци из България?

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма.

По думите му допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

МВР шефът Румяна Бъчварова пък посочи, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвиждало изграждането там на бежански център, макар самоковлии да се вдигнаха на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБСОЛЮТНО СЪМ УБЕДЕН ЧЕ ТОВА Е ПОРЕДФНАТА ПРЕДИЗБОРНА ПАРТЕНКА НА БСП! 10% ПОМИСЛТЕ МАЛКО! ТОВА Е АБСУРД- НЯКОЛКО МИЛИАРДА - НАЛИ АКО СЕ СЛУЧИ ЩЕ ИМА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ВЕДНАГА! НЕ БЪДЕТЕ ТОЛКОВА ЛЕСНИ ЗА МАНИПУЛИРАНЕ! За да рзсея всички съмнения аз ще гласувам за Каракачанов!
101
1
 
10
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
2 пъти гледах интервюто на тоя Ципов и никъде не чух да казва цитата от заглавието.Нещо май ни взимат за мезе...Колко са мигрантите някой знае ли? Гледам, търся из сайтове и не мога да разбера със сигурност. Между 5 000 и 20 000, ок?Приходи в бюджета - над 20млрд, 10% = 2млрд2млрд / 20 000 = 100 000 лв на бежанецМИСЛЕТЕ БРАТЯ, това са невероятни твърдения дори и за нашите *** управляващи
100
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яко гербаджийски геноцит над българският етнос, И като се замисля колко заблудени българи ще гласуват за тях.
99
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 122 според мен,Няма никаква грешка. Платени журналисти пишат поръчкови статии с тази част от тялото дето обикновено се ползва за сядане. Целта е да плащат народа с вещици за да не се виждат проблема ите в споменатите от теб министерства. И не само там.
98
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То накрая ще излезне, че ДПС са по-малкото зло от ГЕРБ. До къде стигнахме???
97
0
 
29
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До За герб и ЕУ 75Не знам, *** ли си, какъв си, но да ти поясня! Тук не става дума за плюене по правителството, а за изразяване на тревожност от действията на правителството! Всички нормални граждани на тази страна са вече сериозно обезспокоени от случващото се! Прекалените грижи за емигрантите вече минават всякакви граници! Защо тези 10% от бюджета не се дадат примерно на пенсионерите или на крайно нуждаещите се граждани на тази страна, а се дават на пришълци???
96
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАха. Никоя община не била дала заявка до сега. Че нали ако даде заявка, кмета ще го линчуват бе!
95
4
 
11
 
! Отговори
Според мен преди 7 години
Най-вероятно има грешка. Надявам се да е така. Няма как 10% да отидат за тях. Имате ли представа, че образованието, МВР, МО и здравеопазването общо правят толкова?
94
2
 
32
 
! Отговори
ПСЕВДОПАТРИОТИ преди 7 години
Къде е КАРАКАЧАНОВ, големия патриот, да се изкаже по темата? КЪДЕ е Валери Симеонов, другия голям патриот, също да се изкаже по темата? Къде е Волен, бореца за България? Всички напазарувани от .... мълчат като .....
93
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идат изборивижте кои кандидати за президент обещават да изгонят нашествениците и кои мрънкат уклончивопо въпроса.Умната и не се оставяйте да ви излъжат отново.Мислете за децата с как ще живеят!
92
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На сестрами с две деца квартира не и се полага а за жигитайците всичко.КАК НЯМА ДА ПИЕШ КАК ДА ЯДЕШ.Салама на малеко.
91
0
 
26
 
! Отговори
някой преди 7 години
Интересно ми е колко процента от бюджета се заделят за здравеопазване, образование и за социално подпомагане?Ако има някой запознат, нека да напише, че не ми се рови из нета.Забравете за всякаква надежда обикновените хора да заживеят по-добре - няма как да стане, защото броят на т.н. бежанци нараства и ще продължи да расте все повече.
90
0
 
26
 
! Отговори
Вал преди 7 години
За какво се изгражда ограда след като пришълците нахлуват както и колкото си искат и после се регистрират.Никакво допускане в страната ни на нелегални!Още на границата трябва да се прилагат твърди мерки, които да ги респетират и да се връщат обратно.Тук те са нежелани!
89
21
 
3
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
ГЕРБ мисли всеки ден за България!Гласувайте за ГЕРБ!
88
1
 
20
 
! Отговори
маке преди 7 години
за национално предателство каква е присъдатадо 105 верно е че ке става и то в близките 1-2 месеца Борисов иска да си бега парламенто днес дава оставка явно никой не ке да приеме отговорността дека ни чека
87
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До софиянец 110О да наи-вече Орехарски ще оправи всичко. Мислете с тези глави.
86
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се готвим за по-тежни времена. Изборите ще бъдат манипулирани както и да гласуваме. 45 години не им стигнаха +25 отгоре. Едни и същи са, от една структура...Не мисля, че има надежда за България.
85
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гербавите предатели май си чакат Вартоломеевата нощ? Да красят стълбовете?
84
0
 
46
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ преди 7 години
Не ви ли прави впечатление, че минималната заплата за българи, не е същото като минималното за псевдобежанците. Там не е 400, а 1000-1500. Не ви ли прави впечатление, че дестките и подпомагането на жени и деца, също е друго? Не ви ли прави впечатление, че "клетите" талибани, не просто ще бъдат хранени и настанени в прилични стай, но сега вече им се търсят и апартаменти! Боже господи, безпатни апартаменти! А вие си плащайте наема и бутайте на минимална! Не забравайте КОЙ ГЛАСУВА ТОЯ ЗАКОН!
83
0
 
44
 
! Отговори
Дуле преди 7 години
Благодаря, това, че ми изтрихте мнението не променя факта, че НЕ ЖЕЛАЯ ИЗМИСЛЕНИ БЕЖАНЦИ НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ!!!!!!!!!!!