Ден на траур: България почита жертвите в Хитрино!

8 души намериха смъртта си в адската експлозия на влакови цистерни
12 дек 2016 07:00,
35
Ден на траур: България почита жертвите в Хитрино!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България е в траур!

Днес почитаме паметта на 8-те жертви, загинали при взрива на влакови цистерни в Хитрино.

Рано сутринта в събота товарен влак дерайлира в района на гарата в селото, последва адска експлозия, която сравни околността със земята. Десетки сгради бяха разрушени, къщите останаха без прозорци, а оцелелите бяха евакуирани заради опасността от нови взривове.

Правителството обяви днешния ден за ден на национален траур.  

Сред жертвите на взрива са двама съпрузи Акиф и Фейме, които оставят сираци дъщерите си.

Още по темата

В експлозията загина и 36-годишният Бедри от съседно село, който имал навика да пие кафе в Хитрино.

Сред жертвите е 18-годишният Дениз, който е най-младата жертва на черната събота. В експлозията загина и баща му Танер. Съпругата му и майка на Дениз остана жива.

Овъглена под руините на къщата си бе изведена 93-годишнината баба Шерифе. Тя била заедно с дъщеря си, но по-младата жена не успяла да я спаси.

Оцелелите в жестокия взрив го сравниха с война, бомба, силно земетресение. Много от тях останаха без близки, приятели, дом и вещи. За тях се грижат психолози, а правителството отпусна по 325 лв. еднократна помощ на всеки.

В часовете, последвали експлозията, започна обезопасяване на останалите цистерни от фаталната композиция. В неделя сутринта ситуацията се усложни заради изтичане на газ. Управляващите обявиха, че операцията по изтеглянето на цистерните може да отнеме десет дни.

Разследването на причините, довели до фаталния взрив, продължава. Засега водеща е версията за превишена скорост.

Екипът на Dnes.bg изказва съболезнования на близките на жертвите и съпричастност към трагедията на всички в Хитрино.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** *** правителство...325лв това са парите за една вечеря на депутат...Да бяха дали 3250лв по разбирам...
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно нещо ми прави впечатление от информацията в тази статия, но няма да го нашиша. Който е внимателен, нека я прочете отново и ще разбере
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да почиват в мир загиналите и дано си стъпят на краката останалите покрусени хорица, лишени от всичко. А разрушителите на България вместо да се правят на спасители, трябва да лежат в затвора за разрухата и страданията на тази клета територията. Бог да пази България и народа й.
27
1
 
7
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
До засрами се 29Засрами се ти, безбожен и бездуховен продукт на безкрайните усилия, съсредоточени от всички герои на труда, творили през "прехода" за полирането на мозъка на мат'ряла! Дано Господ ти да де просветление, искрено се моля за теб!
26
3
 
3
 
! Отговори
засрами се преди 7 години
До Анонимен17,да се споменава най-гнусната дума господ в подобни моменти е КОЩУНСТВО,заври си твоя бог....знаеш къде и не ни го навирай в очите,имай малко срам и уважение
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как веднъж не видях в очите на Великите държавници сълзи. Когато гледах видеата с тези хора просто се разплаках....Нямам думи да опиша в какво време и свят живеем. Не са просто починали осем души , а си отидоха осем душИ. Дано намерят мир и покой. Поредните душИ.Прости ги Боже!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за всичко което се случва в държавата ни. Докато не се научим да уважаваме себе си всички около нас ще е така.Бог да прости загиналите!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГЕРБ ти е виножен за простотията ти Анонимен
22
2
 
15
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
Бог да прости душите на загиналите ни съграждани!И ние да сведем глава пред паметта им!Днес, обаче, нека всички се запитаме: ЗАЩО се стигна дотук?
21
1
 
15
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
До какво, обаче, се изтърка и девалвира терминът "Национален траур", че заприлича на стъпкания ни в калта орден "Стара планина"! Национален траур означава не само полуспуснати знамена, господа и дами "управляващи"! И не е само повод посмешището-прецедент да "отлага по обективни причини" връчването на мандат за правителство. Национален траур означава тишина, време за размисъл, съпричастност и почит към загиналите! БЕЗ увеселения, БЕЗ партита, БЕЗ концерти, БЕЗ забавни програми и филми, БЕЗ рекла
20
0
 
13
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
Национален траур означава тишина, време за размисъл, съпричастност и почит към загиналите! БЕЗ увеселения, БЕЗ партита, БЕЗ концерти, БЕЗ забавни програми и филми, БЕЗ реклами по медиите! За да може всеки НАИСТИНА да усети болката и липсата на напусналите този свят, за да се събудим и си зададем най-накрая екзистенциалния въпрос: А АЗ какво направих, за да се подобрят нещата? С помисъл, думи, дело...
19
1
 
9
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
С канализиране на гнева срещу шепата хора, ограбили Родината ни, но с нестихващ апетит за още и още! Към хората, които срещу жалки 30 стотинки, (а не 30 сребърника - толкова ниско са паднали, че сами са се обезценили), съпоставено към размера на награбеното и подареното на чужди господари, опростачиха България и изсмукват мозъците и силите на нас и децата ни! Които ни лишават от бъдеще, под маската на псевдоценности и псевдопринципи...
18
0
 
11
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
Така че, нека днес да сведем глава и в мълчание да си спомним за всички жертви - взривени, прегазени, запалени и самозапалили се! В един , поне един истински ден на траур!
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 17Тоз твоя господ пак е спал някъде, той винаги проспива подобни инциденти после почваме да му се молим сякаш го има... а да забрах... неведоми са пътищата му нали?
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10 Не ми отговори на въпрса. Ако господ беше на власт пак ли той щеше да е виновен? Простотиите ви нямат никаква логика ама явно така ви изнася.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нова версия има. Според Глевен комисар Николов не се е взривила самата цистерна, а облак от газ над нея, тъй като е имало пробив в цистерната. Искрата е дошла от контактната мрежа.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господ да прости починалите и да даде упование и утеха за всички останали.
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Х.Х.Х.Чудесен коментар!Имам към вас само един въпрос.При положение, че същите тези, които се кефят на нещастието на хората в Хитрино, постоянно възхваляват режима отпреди 89-та, за какъв фашизъм говорите?Това си е комунизъм в най-пошла форма!То верно, че фашизмът и комунизмът са двете страни на една и съща монета, но трябва да го напомняме постоянно!
12
0
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 7 години
Бог да прости загиналите хора!Да попитам вестник Труп - ако сега на власт бяха ОДС и Иван Костов (какно случая с малкия Пепи) какви ли заглавия щяха да изтъпанят на челна страница?
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
анти българите уш патриоти (атакисти) пак плюят по нацията