Министрите към депутатите: Дайте още 1 млрд. за саниране, моля!

Над 440 сгради в момента се санират, 120 са завършени
73
Министрите към депутатите: Дайте още 1 млрд. за саниране, моля!
Снимка: Булфото

Министерският съвет в оставка официално предлага на парламента да подкрепи продължаването на програмата за саниране, като увеличи бюджета й с още 1 млрд. лева, съобщи регионалният министър в оставка Лиляна Павлова пред журналисти в МС.

Сключените договори, които се реализират в рамките на програмата, достигнаха предварително заложената сума от 1 млрд. лева, посочи тя и напомни, че тези средства са осигурени и за следващата година е герантирано изплащането на дейностите, които се извършват.

Още по темата

Над 440 сгради в момента се санират, 120 са завършени, а за 800 се извършват тръжни процедури на различни етапи.

По думите й ефектите от програмата, която е най-мащабната, са безспорни. Павлова я определи като социално-икономическа, защото създава заетост за малки и средни фирми.

Над 570 такива фирми са участвали в дейностите по саниране, а повече от 340 хил. души реално са се възползвали от програмата, защото живеят в тези блокове.

Лиляна Павлова пресметна, че сметките за отопление на тези жилища са с 50% по-ниски.

Министърът обяви, че се надява на широк консенсус в НС от всички партии за това програмата да продължи. Павлова настоя, че връзка с програмата за изграждане на ромски жилища няма, защото тя е функционирала в периода 2006-2008 година.

„Независимо какво правителство ще управлява оттук нататък, тази програма трябва да продължи дълго време в годините, защото над 3 млн. български граждани живеят в такъв тип многофамилни жилищни сгради“, коментира още тя.

Павлова напомни и че страната ни е с най-ниската енергийна ефективност на жилищния фонд и това трябва да се промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ГРАБЕЖ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ ОТ ГЕРБ СА МНОГО ИЗОБРЕТАТЕЛНИ : МАГИСТРАЛИ, САНИРАНЕ , БРАКУВАНИ САМОЛЕТИ.Харесало им да крадат от санирането, не им стига един милиард, искат два.Дали е редно и морално ЧАСТНИ ЖИЛИЩА да се санират с държавни пари?
55
0
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
sa6to ne sadeliha ot tia pari sa postradalite ne6tastni hora ot Hitrino a barkat pak v budjeta.nima tia pari ne sa stroitelstvo.ili taka e po lesno .da braknem ot parite koito bg grajdanin pla6ta vav vid na danazi i taksi.SA6toto parite sa sanirane 6te otidat v firmi bliski do upravliava6tite;edin omagiosan krag;.
54
1
 
4
 
! Отговори
Булгар-будала преди 7 години
А, ти, българино, пусна ли смс-че за Хитрино, за деца в нужда, за болни, за Бг Коледа?Пускай, пускай, българино! Щото милиарди за бедстващи, болни, умиращи/чакащи за животоспасяващи операции няма - те са само за стиропор/крадене...Ако и тоя милиард мине за одобрение, мисля, ще трябва да се излиза на жълтите павета! Тези прости наглеци започнаха директно да ни прибират парите, без дори да се опитват да замазват нещата, както правеха с асфалта доскоро...
53
1
 
3
 
! Отговори
Колт преди 7 години
Ама как ще ви санирам Тиквите само......Пред мен всички са равни!
52
3
 
1
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Mnogo e polezno saniraneto
51
2
 
13
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Ти не прочете ли статията.Досега са завършени само 120 блока,а 440 се довършват.А парите вече са похарчени.Това е положението.Кражбите са колосални и неконтролируеми.Затова искат още.
50
1
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Ти не прочете ли статията.Досега са завършени само 120 блока,а 440 се довършват.А парите вече са похарчени.Това е положението.Кражбите са колосални и неконтролируеми.Затова искат още.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лиляно моме,айде стига вече,оядохте се достатъчно.Оправете кварталните улици и второстепенните пътища за да не си чупят колите хората.Санирайте централната градска част в столицата,защото има ,много сгради пред рухване,някои с историческа стойност на по 100 години.Престанете да си правите ПР на гърба на народа и да крадете пак на негов гръб.Пенсии и заплати не мърдат,по-0зле сме и от Албания,Македония,Сърбия и Румъния.За това пари няма,но за саниране има,така ли?И искате хората да гласуват за ва
48
1
 
4
 
! Отговори
мачу пикчу преди 7 години
Стига комисионни.....стига са ни продавали на ляво и дясно.....ако патриотите сложат по читави хора за кандидат депутати ще гласувам за тях.....не искам вече Бей Ефенди....
47
2
 
7
 
! Отговори
Перо преди 7 години
Според Борисов, на апартамент се харчат между 12 000 и 15 000 лева. Офертите в НЕТ-а на добри фирми за смяна на дограма, външна изолация, покривна изолация, смяна на улуци и др. по-дребни операции не струват повече от 4000 на апартамент. Всеки може да го провери. Крадат се две-трети от парите. Конкурси се печелят от фирми - пощенски кутии, а се изпълняват от неквалифицирани работници. Представа си нямате как ще изглеждат хубавите днес блокове, след като се отмие тънката мазилка.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санираните сега панелки, след 3-4 години ще бъдат най- оръфаните и грозни жилища, на места гледам вече се се обелили стените. Готов съм да се обзаложа. Ще си запазя поста, да ви го припомня скоро.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С парите, с които санират един блок, същият блок може да бъде построен от основи до покрив наново и ще останат пари. Защо тогава санират, а не ги бутат и строят отначало?
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам защо трябва да вземат пари от моите данъци и да ги дадат на някого да си санира жилището. В това няма нищо справедливо - де факто крадат от мен и дават на друг. После политиците се кичат с лаври. И всичко това единствено поради факта, че подобни проекти създават възможности да се присвояват средства и да се уреждат "наши" фирми с поръчки. *** държава.
43
3
 
13
 
! Отговори
Уха лапачка преди 7 години
Ами решението на МС от 02,12,2016г, излязло в Държавен вестник от 06,12,2016г, с което се отпускат ЕДИН МИЛИАРД до края на годината за *** къщи ???Пладнешки обир !А за Хитрино няма пари държавата - давай народе, пускай SMS-и
42
2
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Някой може ли да посочи колко се връзва за един банален панелен блок това саниране2 Ако са излапали 1 000 000 000 лв. за 1 000 блока сами си направете сметката за какво лапане иде реч.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече с тези далавери.С това саниране депутати ,политици ,министри станаха милионери.
40
4
 
19
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
*** МОЛЯ ВИ СЕ ДЕПУТАТИ ДАЙТЕ ОЩЕ ЕДИН МИЛИАРД ЗА САНИРАНЕ ЗА ДА МОЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ДА ВЛЯЗАТ В ЧЕРНАТА ГЕРБАДЖИЙСКА КАСА. ВСЕ ПАК ИДВАТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ.
39
7
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Кражбата на века ! 120 сгради санирани ,а похарчени милиарди !
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Жоро Много си прав, само дето тези 800 не влизат в сметката (за тях се искат допълнителните пари). Трябва да разделиш 1 милиард на 560 и тогава се получава 1 785 714.28 лв на блок. С тези близо 2 милиона на блок нови сгради ли строят не знам. Това е пълно безумие!
37
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е скандално! Първо си гласуват милиарда. После си публикуват решението в Държавен вестник. И най-накрая питат Парламента - може ли....