До 2022 г: средната заплата - 1700 лв, минималната 800 лв

Постижимо е, смята Пламен Димитров от КНСБ
1 май 2017 17:05, Петя Славова
233
До 2022 г: средната заплата - 1700 лв, минималната 800 лв
Снимка: архив, Булфото

Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ си поставя за цел до 2022 г. средната работна заплата да стане 1700 лв., а минималната - 800 лв. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на националната конференция "Заплащане на труда и защита на правата на работното място".

Димитров посочи, че не залагат нищо нереалистично. Той допълни, че това е постижимо при икономическата реалност, която води след себе си усвояване на максималния потенциал на икономиката, а той е към 4,5-5 процента ръст на БВП в реално измерение ежегодно. Според президента на КНСБ тези параметри означават около 120-150 лв. повишаване на средната работна заплата годишно в рамките на следващите пет години и около 50-60 лв. - на минималната работна заплата. Димитров посочи, че от 1 януари т.г. Румъния е увеличила МРЗ с 50 евро.

Пламен Димитров посочи, че работниците и служителите са произвели много повече, отколкото получават. За всичките 27 години на прехода БВП се е възстановил и е надминал стойностите от 1990 г., и през миналата година той е бил с 50 процента по-висок по съпоставими цени.

Реалната средна заплата за този период е пораснала с пет-шест процента, каза Димитров. Средната работна заплата за изминалите пет години е пораснала в реално изражение с над 37 процента. Това е факт благодарение на нашите усилия, но независимо от това тя е най-ниската в ЕС и диференциацията в заплащането у нас е най-голямото, коментира още синдикалистът. На 70 процента от българските работници и служители възнагражденията са под средната за страната работна заплата, каза още той.

Димитров посочи, че те са с ясното съзнание, че хората на труда са недоволни, че има крещяща несправедливост в заплащането. Имаме амбицията да направим така, че в следващите пет години това да бъде радикално променено, посочи още той.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че средната заплата в България се е увеличила от 431 лв. на 962 лв. в периода 2007-2016 г., което прави 123 процента ръст. През миналата година в седем икономически дейности, в които са близо 23 на сто от всички наети, средното възнаграждение е надхвърляло 1000 лв., добави министърът.

Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017 г. тя се е увеличила със 156 на сто - от 180 лв. до 460 лв., коментира министърът.

Според него справедливото заплащане е от ключово значение за намаляване на бедността и за осигуряване на социалното благоденствие, а в последните години се развива и като важен механизъм за търсене на изход от проблемите, породени от глобализацията в света на труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Македония видяхте какво стана. Народът нахлу в парламента и ги спука от бой депутатите. Така се прави, иначе дебелият търбух в парламента няма да си мръдне пръста за раята.
94
1
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Странно звучи ми познато гербавите *** "нищо ново не са научили и нищо стари не забравили" пак с нЕкВо светло бъдеще залъгват хората, а между другото до 2022 г. колко ще е хляба?
93
1
 
14
 
! Отговори
жеко преди 7 години
ако влезе тълпата в парламента и разбие муцунките на дупетатите дали още същата седмица няма да стане увеличение ама нейсе, *** народ
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стоките и услугите ще се увеличат с 20 % до 5 години. Тоест- ще тъпчем на едно място без грам напредък.
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дам, а билет за градски транспорт или един хляб ще е 10 лева
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България от средноразвита европейска държава при бай Тошо се превърна в публичния дом на Европа. Дестинация за секс и алкохолен туризъм. Чистачи на клозети, миячи на чинии, депо за евтина работна ръка на Запада. България винаги ще бъде най-бедната държава на Европа, защото ни ограбиха до шушка.
89
1
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 108 До Петър По твоята логика Сидеров трябваше и да иска министерски кресла от комунистите тогава. А не поиска и не беше във властта въпреки, че той им я осигури. Що така?
88
1
 
14
 
! Отговори
Бачкатор преди 7 години
И като се събудих ,пак 400 кинта...
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е приносът на КНСБ за ръста на заплатите пък? Щото са едни пионки на властта. И лаят само толкова, колкото им отпуснат синджира. Защо на преговорите с работодателите мълчат като сливи, и се съгласяват с исканията на робовладелците. Нищо от тези преговори не постигнаха!
86
0
 
9
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
До АТАКИСТИнтересно защо Сидеров все крепи правителства уж, за да няма нови избори? Не мислиш ли, че по този начин с този златен пръст винаги дърпа пари срещу подкрепа за всяко следващо правителство? Това е лесно оправдание, че подкрепя всяко правителство, за да няма нови избори, но тук има и нещо друго освен това. Според мен не го прави само, за да няма нови избори. Ако е само заради това, едва ли му пука.
85
1
 
20
 
! Отговори
akud преди 7 години
абе пламене от кнсб. инфлацията до тогава ще изяде разликата до 800 лв. и фактически тези 800 лв. през 2022 ще е същото като 350 днес. ***. само в зъбите както става въвмакедония
84
1
 
14
 
! Отговори
Ханко Брат преди 7 години
Мамка ВИ !!!!!!
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако стигнем поне наполовина това, което направи бай Тошо ще е добре. Сега сме 10 пъти по-зле от на бай Тошо времето. Ако успеем да настигнем бай Тошо до 2030та година ще е добре.
82
0
 
1
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Смятайте *т9
81
2
 
12
 
! Отговори
Д. Илиев преди 7 години
До 2022г средната заплата трябва да бъде равна на средната заплата в ЕС!Ако средната заплата е равна на ЕС, хората няма да бягат в чужбина!
80
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Вчера четох незнам дали е вярно, че министерски съвет в Швейцария е от 8 души .... Слагайте какъв излишък има в парламента .... Ако ги съкратят на 8 може и да ни се вдигнат заплатите .
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако приватизатор номер едно стане министър на финансите...малииии. Ако сегашните са маааалко по умни ще предложат на служебния да стане постоянен. Той поне е експерт.видяхме юпита, мюпита... Се бяха пи-та. Завъртяха ни в спирала, ама надолу,
78
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При 1700 лева заплата всички инвеститори ще се изнесат от България и безработицата ще скочи на 65%. При такава безработица от тия 1700 трябва да вземат 1200 лева данъци и социални осигуровки за да има да плащат на безработните и на пенсионерите, даже няма да стигне.
77
0
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 87 Пешо, моето дете, Сидеров даде гласа си за БСП И ДПС, защото се облажи от тяхното правителство или защото го направи за да не си играем повече на избори? Пешо, Сидеров , Тиквата и ония другите двама направиха правителство за да не си играем до безкрай на избори. Или на теб ти харесва това? *** заяви директно, че няма да се коалира с ДПС, та как тогава ще състави правителство без тях? Това означаваше още едни предсрочни избори...и още едни и докога?
76
1
 
16
 
! Отговори
Смешници прости преди 7 години
Не Ви ли писна да лъжете хора. Защо не обещаете, че до 2052-ра (когато не знаете още светът дали ще съществува) средната заплата ще е 10 000 лв.Най-лесно е да се хвърлят кухи обещания в неопределен период напред в бъдещето, за които се знае, че после ще бъдат забравени или няма да се търси сметка.Защо поне веднъж не се обещае нещо реално, което да се изполни после?