Трети ден издирват баща и син в Централен Балкан

Метеорологичните условия обаче не са благоприятни
8 фев 2020 09:00, Нели Христова
80
Трети ден издирват баща и син в Централен Балкан
Снимка: БГНЕС

Трети ден продължава издирването на двамата туристи, които се загубиха в Централния балкан. Издирването беше спряно през нощта и тази сутрин се възобновява.

Около 50 спасители и служители на Национален парк Централен Балкан възобновиха издирването. Днес те ще търсят основно в района около заслон Бункера в местността Параджика, която беше обходена вчера.

Още по темата


Ще се използва специална техника - дронове, за да се види дали изгубените мъже не са в низовата част на планината - улеите и деретата. Метеорологичните условия обаче не са благоприятни, вали сняг, има снегонавявания и силен вятър.

"Времето на Ботев е минус 18 градуса, има гъста мъгла, силен до бурен вятър, при тези условия няма да тръгнат колегите, няма да ги поставяме в риск. Така че, започваме от долу", каза Емил Нешев от ПСС пред БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Никой не знае защо са се разделили. Стига простотии. Причини може да има бол. Може да са избрали различни маршрути, там са поне два, ама като не си бил там откъде да знаеш. Знае се само, че бащата и сина не са търсили помощ по това време.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елемаг, точно затова на ей такива като теб- планинари им казват че са егоцентрици и се мислят за голямата работа в планината, и като им се случи да се изгубят или да я закъсат, си казват: защо се правих на Господ и че мога да победя Планината???!! Защоооо! И докато се питат това и умират от бялата смърт.
53
3
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
51 остави ги ,да се възмущават емоционално.Още ме е яд за хижарите на Черни връх ,заради убавеца по къси ***,че ги махнаха.Един път едни бяха тръгнали натам със "скъпата си екипировка" с късикосместия си джак ръсел.Единственото,което им казах и попитах:Защо с това нежно куче са горе и ще берат ядове.Изостанаха на половината път,та се притесних на връщане бяха в един заслон,та ги "влачех" буквално да се върнат.НА "Алеко" ги оставих и ги напсувах едно хубаво,не пожелах и да ми благодарят!!!
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 51 Значи ония двамата ако бяха се забавили с тия двамата няколко часа, нямаше да оцелеят според теб? Откъде знаеш колко опит имат, каква екипировка, физически сили че да не оцелеят още няколко часа ако вървят заедно с ония другите- баща и син?Викаш въпрос на часове е било и те да умрат, ако не се приберат навреме?Почваш вече да съчиняваш като нямаш аргументи.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се говори ,който търси намира..вече много хора станаха алпинисти!
50
5
 
14
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
И ти няма да ме разбереш защото не си планинар. Лесно е на топло, пред компютъра да се правиш на герой. Както ти написа и Елемаг, ако ги бяха чакали, сега щяха да търсят 4 тела вместо две. Да не говорим, че към времето на разделянето те не са бедствали и не са искали помощ.Плямпате наизуст без да сте запознати.
49
8
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
До Елемаг"американски измишльотини за човечност и невероятни спасявания"--------Добре, тогава ще се изоставяме като руснаци.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия поне ще ги намерят някъде вдървени...за разлика от Проданов и Петров на Хималаите.
47
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 47 Да предположим, че не са група, но при такива условия да изоставиш хора горе в планината меко казано не е човешко. Ама как да ме разбереш!Щото и на теб може да ти се случи да се изгубиш и ще ревеееш за ония дето са изостанали или напреднали, ама ще е късно.
46
0
 
16
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Може и да са непознати, но група се казва, когато има уговорка да се върви заедно. Има си и правила... Ако се засечеш с някой в планината това не е група. Недейте да обвинявате другите хора. Те са се разделили сутринта, онези двамата не са искали помощ. Чак към 16:00 часа са се обадили, че са се загубили и това е последното чуто от тях...
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти дето казваш, че всеки се спасява поединично горе в планината и никой не е длъжен да чака някой с по- бавно темпо си същия убитak като оня планинар с диабета Боян Петров дето изостави групата си и тръгна сам да катери някакъв връх на Хималаите и не го намериха.
44
1
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Да,прав си,но ме е яд че така нелепо...Дано имат късмет
43
3
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
До 26 и някои други,дето развиват теориии:Планината и природата философи не търпи.Ако другите 2-*** са останали "да помагат" сега щяха да се търсят 4-човека,не 2.Без приказки,без "американски измишльотини за човечност и невероятни спасявания"Там горе,няма място за разсъждения.Тука на комповете иначе си пишете цял ден,в планината решеняита се вземат за секунди...
42
2
 
4
 
! Отговори
от 42 преди 4 години
до 40 И що трябва да са познати, че да са в група не мога разбера?
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 40 Е що са тръгнали заедно от върха, какво е бе? Не е ли група? И при такива условия да се отделиш, вместо да вървите заедно е идиотияяя от всякъде. Ти ако беше на мястото на някой от другите двама и го закъсаш надолу, ще ревеш, че бащата и сина не са до теб да ти помогнат, нали?
40
0
 
12
 
! Отговори
До Kiko преди 4 години
Вероятно са ги видели и са им казали, но никой не може да върже някого за да го опази. Хижарите имат прогноза за времето и обикновено съветват туристите, но на никого не могат да забранят.
39
1
 
13
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Никаква група не е имало. Просто са тръгнали да слизат по едно и също време с други двама, напълно непознати. В такова време всеки гледа да прекара колкото се може по-малко време на билото и да слезе възможно най-бързо. Никой не е длъжен да чака никого.Ти явно не си планинар и не ги знаеш тези работи. лесно е пред клавиатурата...
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се катериш при -18 градуса в 3 през нощта към връх Ботев.....то бива простотия!
37
7
 
6
 
! Отговори
Kiko преди 4 години
Лоша е цялата тая работа.Че постъпката им е необмислена е ясно,но толкова хора са ги видели как са били оборудвани и в какво физическо състояние са... Защо не са ги спрели? Не че това им е работата,но биха спасили живот със сигурност.Доста планинари съм виждал,някои от тях са доста големи единаци и мислят единствено за себе си
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 33 Не само че си написал върховна глупост, но и показва какъв човек си. В група вървиш за да може при непредвидими ситуации особено в зимни условия да ти помогнат другите и да оцелееш. Това да не ти е състезание по катерене или слизане, бе ***?