Кунчев: Ако всички се приберат, след 14 дни вирусът изчезва

Докторът призова за пореден път да останем по домовете си
21 мар 2020 20:37, Петя Славова
184
Кунчев: Ако всички се приберат, след 14 дни вирусът изчезва
Снимка: БГНЕС

Строгите мерки в страната и по света предизвикаха недоволството на много хора, но според главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, ако си останем по къщите всички, за 14 дни коронавирусът ще си отиде.

"Ако гледаме практиката на други страни, мерките у нас не са най-крутите. Има още стъпки, които могат да ги затегнат, но аз се надявам това да не се налага", каза той пред Нова тв.

"Полицията няма да допуска посещението на парковете и най-вече струпването на хора. С тези мерки ние нямаме за цел да спрем живота или бизнеса. Хората трябва да осъзнаят, че ако не ги спазват има и други възможности. Трябва да се справим с това. Всички експерти казват, че единственият шанс е социалното дистанциране. Това е единственото, които най-добрите в тази област препоръчват. Ако 100% от хората си останат вкъщи, след 14 дни вируса няма да го има. Това разбира се е невъзможно", заяви Ангел Кунчев.

Още по темата

Той обясни, че е нямало страна по света, която да е била готова за случващото се. „Никой по света не очакваше, че ски курортите ще станат такова огнище на заразата. В началото на кривата сме. Хубавото е, че го отложихме доста. Правим полевата болница, защото трябва да бъдем готови на всичко. Ако вълната е много голяма е нужно да помогнем на всеки“, добави Кунчев.

Той коментира и вълната от недоволство на медицински персонал относно екипировката, която им е предоставена.

"До този момент оставка са подали 1 лекар и 3 медицински сестри. Това няма как да е национален проблем. Няма лечебно заведение, в което се лекува болен от коронавирус и няма всички нужни предпазни средства. Гарантирам за това", каза Кунчев.

"Заради действията на по-несъзнателните хора, може да се наложи да се въведат по-строги мерки. Това означава, че излизането от вкъщи ще става много трудно и само след сериозна причина", завърши Кунчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това може да стане само при пълна изолация на страната. Без никой да влиза или излиза от страната включително и товарния транспорт. Няма това как да стане. Така че това са пълни глупости.
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медицинска етика уж учат, а на медицинска логика никой не ги учи.
120
5
 
15
 
! Отговори
... преди 4 години
Но ако излезнат...Жената отива в съседката на кафе - зарязава съседката, която заразява нейното семейство. Мъжа слиза пред блока, да пие бира с 5-6 приятели. Заразява тези 56 приятели а те заразяват семействата си. Ето така се разнася и затова се увеличава непрекъснато броя на заразените. Затова, дали имате или нямате вирус - стойте си вкъщи, не излизайте. Не се заразявайте и не заразявайте други хора.
119
4
 
10
 
! Отговори
... преди 4 години
Изолирате се за 14 или за по сигурно 20 дни. Не излизате. Нямате контакти с други, освен с членовете на вашето семейство. Членовете на вашето семейство - също не излизат никъде. Ако сте 3 членно семейство, единия ако е заразен, ще зарази и другите двама. В случая трима заразени. Но ако не излизате, ще си останат само трима заразени, които ще могат да се лекуват и вируса няма да излезе от жилището на тези трима заразени.
118
2
 
11
 
! Отговори
... преди 4 години
Тези, които са били на опашката с него, също са заразени. Най-малко 20-30 човека. Но още не знаят. Тези 20-30 човека се прибират при семействата си. Заразяват и тях. Член от семейството отива на гости на приятел - заразява приятеля си, който пък заразява неговото семейство. Ето така се разнася заразата и е трудно да се овладее, защото ***, не си седи вкъщи. Хората дават положителни проби, защото се виждат с дуги хора, които се срещат с още други хора. Стойте вкъщи 2 седмици бе хора. Не излизай
117
1
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
Пример с шуменеца. Бил си човека в Банско и после се прибрал в Шумен. Уж нищо му нямало, ама на - положителна проба. А той като се е прибрал, не се е изолирал, не е отишъл да си прави тест, просто си е водил нормален начин на живот. Но до 14-тия ден, не се чувствал добре и отишъл на лекар. Поне седмица е ходил из града, сметнете сами, за тази седмица, с колко хора е контактувал щом е бил навън. Пазарувал е, бил е на опашката пред магазина.
116
1
 
13
 
! Отговори
... преди 4 години
А ако след 14-тия ден, имате симптоми и установят положителни резултати от вируса - вие и други с които сте контактували през тези 14 дни също са заразени. Ето Италия е под карантина вече 20 дни. Питате се защо след като са под карантина, броя на заразените се увеличава, както и на починалите от вируса? Ами точно заради това. Заради тези 14 дни. Боя на заразените се покава, защото през тези 14 дни, въпреки карантината, вируса се е развил. В България след месец ще е страшно ако наистина не спрете
115
4
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
Още нищо не е станало. Изчакайте 1 месец. Е тогава ще видите какво ще се случи. Щото *** не признава правила и нареждания и си джитка спокойно навсякъде. Защо мислите че тези, които идват от заразени райони, ги слагат под карантина за 14 дни? Ще ви кажа. Вируса ако ви пипне, не получавате симптоми веднага. Вируса влиза във вас и се развива. След 14 дни започват да се появяват първите симптоми. Затова карантината е 14 дневна. Ако след 14-тия ден сте добре, значи нямате вирус.
114
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съгласен съм с доктораче ако всички комунисти си отидат /тоест гербавата върхушка/ще изчезне и корона вируса
113
0
 
2
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
От чужбина ли бе, докторе?
112
0
 
1
 
! Отговори
АМИН преди 4 години
До барабар с БКПДай Боже!
111
0
 
1
 
! Отговори
поправка преди 4 години
До торките италианци!ГОРКИТЕ..........
110
0
 
3
 
! Отговори
торките италианци! преди 4 години
Искрено съчувствам!
109
6
 
3
 
! Отговори
барабар с БКП преди 4 години
Заедно с комунистическите вируси!
108
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закриха САНЕПЕ -Санитарно Епидемиологичните станции ,а поне те имаха винаги на склад ,достатъчно и разнообразни средства ,машини за дезинфекции ,защитни маски ,костюми и можеше да поемат част от защитата .
107
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Доктор КАТО ГЛЕДАМ ЧЕРВЕНОГЕРБАВИТЕ КАК СЕ РАЗВЯВАТ ,БАРАБАР С МИЛИЦИОНЕРА НАЗНАЧЕН ЗА ПРОКУРОР ,МАЙ НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ЗА СЕ ГЪТВАТ .
106
3
 
14
 
! Отговори
Кунчев е много читав преди 4 години
човек и кадърен специалист.Ама ако баба ми имаше дръжка - щеше да е мъжка.Дайте предложения, които да са изпълними в нашата държава, с нашите ресурси и при нашата народопсихология.И не ги предлагайте, ами ги налагайте!Мен синът ми ако някой го беше питал какво да правят с кариесите му - досега щеше на 10 години да е с 5 извадени зъба.Действайте!
105
3
 
2
 
! Отговори
да да преди 4 години
До Solar Power а тези които носят храна ще са с божествен произход - нали точно от храна изгърмя заразата ;) нема прошка за застаряващите политици ;)
104
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След броени дни идва птичия грип.
103
3
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Кунчев не лъжи хората. Ако им носите храна по домовете и никой не мърда никъде може би да, но пак не е много сигурно....